Jenkei Dániel, 2017.12.07. | Torna

Kardos Botond nyerte az egyéni összetett küzdelmeit a mesterfokú országos bajnokságon.

Győrben rendezték az idei mesterfokú ob-t, amelynek rögtön az első (pénteki) napján remek sikernek örülhettünk, hiszen a vasasos Kardos Botond megnyerte az egyéni összetett küzdelmeit. De ne szaladjunk még ennyire előre, hiszen versenyzőnk kis túlzással egyenesen Mexikóból érkezett a bajnokságra.

- A legnagyobb kihívás az időeltolódás kiheverése volt, hiszen csak pár nappal a mesterfokú ob előtt érkeztünk haza Mexikóból, ahol Botond egy rangos meghívásos versenyen vett részt. Péntek délután például úgy kezdte a győri versenyt, hogy a bioritmusa szerint még csak akkor ébredt volna. – mondta el honlapunknak Reszeli Péter, a versenyző edzője.

A mexikói viadalon többek között ott volt a 2015-ös összetett világbajnokság ezüstérmese, egy kubai tornász, de akadtak neves orosz és román sportolók is az ellenfelek között. Botond ott végül összetettben hatodik helyen végzett: kanadai, ukrán, és mexikói vetélytársát is megelőzve.

- Már kint látszott, hogy jó formában van, talajon akadt egy apró rontása, de azt leszámítva hibátlanul megcsinálta, amit elterveztünk. – mondta el Reszeli Péter.

És akkor vissza Győrbe, ahol az egyéni összetett megnyerése után szombaton a szerenkénti finálék következtek. Tornászunk minden szeren finalista volt, korláton győzött, nyújtón és gyűrűn pedig ezüstérmes lett. Érdekesség, hogy Botond csapatban is szerzett érmet, méghozzá a Győri AC kölcsöntornászaként, hiszen a Vasasban nincs más férfi versenyző rajta kívül.

- A szombati szerenkénti döntőkre azért kicsit kijött a fáradtság, talajon és lovon is meglehetett volna az érem, ha kicsit kipihentebben versenyez, de az összpontszáma így is csak neki haladta meg a 77 pontos, válogatott keretbe való bekerülési szintet. Igaz, ez a tagsága az év során elért eredményeinek köszönhetően a mesterfokú bajnokságtól függetlenül is sziklaszilárd volt. – adott további tájékoztatást a mester.


Fotó: Szalmás Péter

Reszeli Pétert végül arról is megkérdeztük, minek köszönhető a formajavulás, hiszen az októberi, montreali világbajnokság után nem sok örömre volt ok Botond szereplése kapcsán: - Az volt a mélypont, amelyben abszolút közös a felelősségünk, de már akkor lehetett érezni, hogy onnantól csak jobb jöhet. Így utólag nézve, egy jókor érkezett pofon volt a vb, ami megtette a hatását. Botond az elmúlt két versenyen ismét bebizonyította magának, hogy ott tud lenni az elitben, talán ez volt a legfontosabb az önbecsülése szempontjából. Ehhez rendbe kellett tennie a fejében néhány dolgot, olyanokat, is, amelyek nem a tornával vannak összefüggésben. Az idei évet a mesterfokú ob-val lezártuk, a 2018-as esztendő első fele az elemtanulásról, felkészülésről fog szólni, aztán augusztus végén következik az Eb, majd novemberben a vb. Sokszor mondom Botondnak, hogy hamarosan már nem neki kell annak lennie, aki a legközelebbről tapsol az őt legyőző ellenfeleknek a nemzetközi mezőnyben, hanem itt az ideje, hogy most már neki tapsoljanak.


Hirdetések