Dobos Sándor, 2017.11.29. | Sportlövészet

Gáspár Lalita, a Vasas-APLE 17 éves sportlövője olimpiai kerettag lett. Klubunk egyik nagy ígéretét az egyik edzésén látogattuk meg. 

A közelmúltban megvédte címét a hagyományos, Hungarian Open elnevezésű nemzetközi sportlövő versenyen Gáspár Lalita. Tavaly 16 évesen szállította Szekszárdról az aranyat a 10 méteres légpuska számban, idén Nyíregyházáról hozta haza a legfényesebb érmet.

Mármint a felnőttmezőnyből. Egy ideje már ott is bizonyít, igazából az is egy hajszálon múlt, hogy nem jutott ki a riói olimpiára. Tokióra már nagyon is reális esélye van erre. Már csak azért is, mert a napokban az olimpiai A-keret tagja lett a szövetség döntése alapján.

No, de ki ez a lány? Ki is valójában a Vasas egyik legreményteljesebb sportolója?

Hét éve kezdődött

„Már 10 évesen tudtuk, hogy sokra viheti” – mondja az Angyalföldi Polgári Lövész Egylet Tahi utcai telepén Kolláth Pál edző, és kisvártatva mutat egy öt évvel ezelőtt kinyomtatott képet, amin Lalita éppen lő, ugyanott. Eltették azt a ma már kicsit gyűrött A/4-es lapot, mert tudták, egyszer még érdemes lesz mutogatni azoknak, akik épp rácsodálkoznak a sportág reménységére.

Szita György, Gáspár Lalita trénere szerint nagyon ritka, hogy valaki ennyire fiatalon és ilyen céltudatosan a felnőttek között is bizonyítson, úgy tűnik, az a hét évvel ezelőtti találkozás a sportlövészet és Lalita között telitalálat volt.

„A Nagy Sportágválasztón találtuk anyukámmal a sportlövészetet, kipróbáltam és nagyon megtetszett. Kerestünk egy egyesületet, vagyis anyukám nézelődött a neten, és az APLE-t találtuk, hallottuk, hogy itt megfelelően foglalkoznak a gyerekekkel. Szóval, hét éve lövök. Amikor idejöttem, puskát adtak a kezembe, így puskás lettem, jobban is tetszett, mint a pisztoly” – emlékezik Gáspár Lalita, aki éppen jókor érkezett a sportágba, hiszen hivatalosan 10 éves kortól lehet légfegyverrel lőni (a kisöbű légfegyverekkel 14 éves kortól).

„Alapból nagyon élvezem az egészet, és mellette még sikerek is érnek, ez így együtt nagyon jó” – ezt már arra a kérdésre válaszolja, mi a jó ebben az egészben.

Egyszerű tehát a válasz, korát meghazudtoló higgadtság is társul hozzá, ezt ott jártunkkor tapintani lehetett az egész edzés során.

Irigylésre méltó nyugalom

„Ez döntő, bármelyik felnőttversenyen” – nézett rá Lalita elektronikus lőlapjára Szita György az edzés első fele után, ami a magunkfajta laikus számára azért is megsüvegelendő, mert a sorok írója mindenféle kérdéssel zargatta Lalitát lövés közben, no meg képeket is készített a főszereplőről. Úgy tűnik, ez egyáltalán nem izgatta a Vasas-APLE tehetségét. Meg a zene sem, egy ideje a nemzetközi szövetség előírásai alapján a versenyeken is szólnia kell, így az edzéseken is bekapcsolják a hangszórót, szokniuk kell a lövőknek a (megváltozott) körülményeket.

„Alapból egy nyugodt embernek tartom magam, nem tudom, hogy ez a lövészet miatt van-e így, vagy egyébként is az lennék, de az biztos, hogy a lövészettel folyamatosan fejlődöm, a koncentrációm is erősödik” – mondja Lalita.

Suli, edzés, versenyek

„Nagyjából mindegyik napom ugyanúgy telik: reggel elmegyek iskolába, aztán jövök ide edzeni és olyan 7-8 körül hazaérek. Hétvégenként sűrűn járunk versenyekre, egyedül hétfőn nem edzek általában. Most, hogy beindult a légfegyveres szezon, majdnem minden hétvégén van verseny” – vázolja fel nagy ígéretünk, aki a II. kerületi Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium tanulója.

„Tudják az osztálytársaim, hogy lövök és hogy vannak eredményeim, de nem ismerik a sportlövészetet, így nem nagyon tudnak hozzászólni. Vannak páran, akik szeretnének eljönni, akár kipróbálni, de még nem szerveztük ezt meg, ez még várat magára” – teszi hozzá, megemlítve, hogy szereti a sulit, de még nem dőlt el, mihez kezd a gimnázium után.

„Szeretnék a sportlövészet mellett maradni, esetleg majd edzőként dolgozni.”

A Vasas-APLE junior és csapatban felnőtt Európa-bajnok sportolója – aki csapattársaival, Hurai Viktóriával és Kozma Nikolettel együtt lett csapatban legutóbb felnőtt magyar bajnok – tehát már 17 évesen arról beszél, hogy edző lenne, mi ez, ha nem szerelem a sportlövészet és közte?


Hurai Viktória, Gáspár Lalita és Kozma Nikolett, a Vasas-APLE tehetségei

Előbb azért még akadnak feladatok versenyzőként. Legelébb itt van például a 2018-as szezon.

„Most indult el a légfegyveres szezon, kezdődnek majd az Eb-válogatók. Győrben lesz az Európa-bajnokság, az lesz az egyik legfontosabb verseny, emellett az ifi olimpiára és a koreai junior vb-re is szeretnék kijutni. Eléggé meglepődtem, hogy bekerültem a felnőtt olimpiai A-keretbe, mert mostanában nem nagyon voltak kiemelkedő eredményeim. De nagyon jól esik a bizalom” – mondja Lalita arról, hogy a tokiói olimpiára készülő A-keret tagja lett, több utánpótláskorú versenyzővel együtt.

„Sokszor nagyon kis dolgokon múlik minden ebben a sportágban, hiszen még a riói olimpiára is volt esélyem legutóbb. 20 éves leszek 2020-ban, előtte még sok minden vár rám, szeretnék ott lenni jövőre Buenos Airesben, az ifjúsági olimpián. Aztán majd, ha odajutunk, a tokiói kvalifikációs versenyen is szeretnék jól szerepelni.”

„Megelőzi a korát”

„Nagyon jó vele dolgozni, mert nem kell inspirálni. Sőt, néha vissza kell fogni, mert még lőne. De nem lövünk többet az edzéseken, csak amennyi egészséges” – ezt mondja Szita György Lalitáról. „Abszolút reális, hogy az olimpiai A-keretbe került, hiszen például ifiként, ráadásul 14 évesen nyert Európa-bajnokságot a 20 évesek között két éve, és jó ideje a felnőttmezőnyben bizonyít. Lalita megelőzi a korát, ami nagyon ritka a sportlövészetben. 10 éves kora óta jár ide, van benne munka, hogy most itt tart. Nem könnyű kijutni az ifi olimpiára, mert egy országnak csak egy kvóta jár, és a kvalifikációs versenyeken három kvótát osztanak. Eddig egy ilyen verseny volt, Bakuban, ott egy másik kislány próbálkozott, végül ötödik lett. Győrben, az Eb előtt lesz a következő ilyen alkalom, nagyon készülünk rá. Most ez a legfontosabb, aztán jön az Eb és a többi fontos feladat” – összegzett Szita György.


Gáspár Lalita és Szita György egy korábbi verseny alkalmával

Gáspár Lalita legközelebb Ausztriába, Innsbruckba utazik versenyre, majd jönnek sorban a versenyek, az Európa-bajnokság és az ifiolimpia szellemében.

A Vasas egyébként 2017 januárjában bővítette sportági repertoárját a sportlövészettel, az Angyalföldi Polgári Lövész Egylettel megkötött hosszú távú sportszakmai együttműködés jóvoltából.

„Nagyon örültem, hogy a Vasassal szorosabb kapcsolatba kerültünk, ez volt az év egyik legfontosabb momentuma számomra. Ez egy nagy lehetőség számomra és az APLE számára is, örültem ennek” – mondja Gáspár Lalita az együttműködésről.

Nos, ez az öröm alighanem kölcsönös.

Dobos Sándor


Hirdetések