Jenkei Dániel, 2017.11.30. | Úszás

Második nekifutásra megrendezik Mexikóvárosban a paraúszók idei legfontosabb seregszemléjét.

Eredetileg szeptember utolsó napján kezdődött volna Mexikóvárosban a paraúszó világbajnokság, de az országot sújtó földrengés miatt elhalasztották az eseményt.  „Mindannyian összetörtünk, amikor elkezdtek érkezni a hírek Mexikóból. Egyelőre kevés információnk van arról, hogy egyáltalán megtartják-e később a világbajnokságot. – nyilatkozta két hónapja honlapunknak  Pap Bianka, paralimpiai ezüstérmes úszónk, aki élete formájában készült a viadalra.

Pár hét múlva megszületett a döntés, miszerint az eredeti helyszínen rendezik meg december elején a világbajnokságot.
- Tartott egy darabig, de újra összeszedtem magamat a szeptemberben történtek után, és folytattuk tovább a munkát Szabó Álmossal. Az elmúlt hetekben napi két úszó és egy kondi edzéssel készültem. Megint jó formában érzem magam, szeretnék legalább két érmet nyerni és egyéni csúcsokat úszni. – ezt már a mostani elutazás előtt mondta Pap Bianka, aki összesen négy számban, 100 háton, 100 gyorson, 200 vegyesen és 400 gyorson fog úszni. Adalék a versenyhez, hogy több ország legjobbjai nem tudták vállalni a másodszori elutazást, így lesznek hiányzók Bianka nagy ellenfelei közül.

"Magától az utazástól nem tartok, éjszaka repülünk, kényelmesek ezek a gépek, ki lehet kapcsolódni, akár filmnézéssel is. Ami viszont nehezen megjósolható, hogy a 2300 méteren fekvő versenyhelyszínhez, hogyan tud alkalmazkodni a szervezetem. Emellett az is szokatlan lehet, hogy délelőtt is lesz döntő, de megpróbálok mindent kizárni, és minél jobban teljesíteni."  – mesélt a helyszínnel kapcsolatos várakozásairól versenyzőnk.

A magyar küldöttség időközben már meg is érkezett Mexikóba. Pap Bianka mellett Illés Fanni képviseli a Vasast a világbajnokságon, mindkettejük edzője Szabó Álmos, aki már kintről adott rövid helyzetjelentést honlapunknak: „Megérkezünk, kicsit kaotikus itt minden, vagy legalábbis európai szemmel szokatlan. A versenyzők jól vannak, de a magaslati levegő kissé megnehezíti a felkészülést. Remélem, egyikük sem lesz beteg. Az utolsó simításokat végezzük, és igyekszünk majd a versenyen méltóképpen képviselni a magyar és vasasos színeket.

Lett volna egyébként egy harmadik vasasos induló is, nem is akárki, hanem a regnáló paralimpiai bajnok, Tóth Tamás, de ő végül egészségügyi problémák miatt nem tudott elutazni Mexikóba.

A mieink először szombaton ugranak vízbe.


Hirdetések