Jenkei Dániel, 2017.11.16. | Karate

Három versenyzőnk képviselte a Vasast Tenerifén.

A közelmúltban rendezték meg a karatés világ idei legnagyobb sporteseményét, a WKF korosztályos világbajnokságot a kanári-szigeteki Tenerifén, amelyen kategóriánként egy sportoló képviselhet egy országot.
Klubunkból – a Vasas történelmében eddig rekordot jelentő – 3 versenyző képviselte a magyar válogatottat: Klement Kármen U21 -50 kg kumitében, Mérő Bálint kadet katában, Forgács Tamás U21 katában jutott ki.

Az első napon a katások léptek tatamira. Mérő Bálint egy szlovák versenyzővel került össze. Bálint a szlováknál alacsonyabb erősségi szintű formagyakorlatot járt, úgy taktikáztunk, képes lesz így is megverni ellenfelét. Sajnos egy fordulásnál versenyzőnk megbillent, de a teljesítményét – erejét, gyorsaságát, technikai végrehajtását – jelzi, hogy még egy billenéssel és egy alacsonyabb formagyakorlattal is kapott zászlót a hiba nélkül eljárt magasabb kata ellen: 4-1-re kapott ki.


Mérő Bálint formagyakorlat közben. Fotó: Kiss Virág

Forgács Tamás már rutinos versenyzőnek számít: hazánkat már több világversenyen is képviselte, de messze most volt a legjobb formában. Ausztrál versenyzővel kezdett, aki ellen felkészültségének megfelelően egy nagyon erős katával kezdett. Sajnos a bírók 4-1 arányban mégis az ausztrál versenyzőt hozták ki győztesként, de több válogatott edző, bíró szerint is Tominak kellett volna nyernie, mennie kellett volna még egy kört. Tomi még a legfiatalabbak között van az U21 kategóriában, van még hátra neki 3 korosztályos Eb és 1 vb, így biztosak vagyunk benne, hogy lesz még lehetősége ezeket a köröket „bepótolni”.


Forgács Tamás katázik. Fotó: Kiss Virág

A kumite versenyzőnk, Klement Kármen szombaton került sorra. Kármen is a kategóriája alján van életkorban, neki a februári szófiai Eb lett volna az első U21-es világversenye, amelyre szalagsérülése miatt nem tudott elutazni. Kármen így a mélyebb vízben, a világbajnokságon mutatkozott be új korcsoportjában. Első körben egy kanadai lánnyal került össze, aki ellen nagyon okosan, taktikusan küzdött. 1-1-es döntetlen lett a végeredmény, majd a bírók 3-2-re Kárment hozták ki győztesnek. A második meccse skót ellenfele ellen nagyon jól indult, több olyan tiszta pontja is volt, amelyet nem adtak meg a bírók. A skótnak egyet sajnos igen, és bár Kármennek kellett volna győznie, sajnos 1-0-ra kikapott. Versenyzőnk számára mégis mérföldkő a tenerifei vb: élete első U21-es világversenyén sikerült először meccset nyernie, úgy, hogy fantasztikusan küzdött.


Klement Kárrmen kumite közben, egyik pontszerző technikája után. Fotó: Kiss Virág

Bár versenyzőink nem lettek helyezettek, mégis sikerként értékelhetjük a tenerifei világbajnokságot. Kármen életében először nyert világversenyen meccset, a fiúk nagyon jól katáztak, közel voltak a győzelemhez. Mindhárom versenyzőnknek van még legalább egy Európa-bajnoksága a korosztályában, Kármen és Tomi még 2, illetve 3 Eb-n, és egy vb-n is részt vehet U21-esként. Mindhárman kijutottak már a 2018-as szocsi Európa-bajnokságra, így a vb-n tanultakat már az Eb-felkészülésbe is beleépítjük, hogy sportolóink még jobbak legyenek.

Tenerifén egyébként a magyar válogatott nem maradt érem nélkül: U21 -67 kg-ban Tamás Ferdinánd bronzérmet szerzett, akinek ezúton is gratulálunk.


Hirdetések