Dobos Sándor, 2017.11.08. | Jégkorong

Juniorcsapatunk eddigi bajnoki teljesítményét összegeztük csapatunk vezetőedzőjével és kapitányával. 

A Vasas SC U20-as együttese 15 EBYSL-mérkőzésen van túl a szezonban, a héten egy kicsit szusszanhat, legközelebb november 15-én játszik bajnokit, ismét csak Debrecenben, ahogyan eddig már kétszer tette.

Megállunk tehát egy pillanatra, hogy egy kis helyzetértékelést adjunk a szezon eddigi történéseiről. Ami a számokat illeti: az osztrák bajnokságban 7 győzelemmel, 4 hosszabbításban szerzett sikerrel és 4 vereséggel áll csoportja negyedik helyén a Vasas SC. Különösen értékes volt a Znojmo 4-3-as, a Vienna Capitals 3-0-s és a MAC Budapest 4-2-es idegenbeli legyőzése.

Hazai pályán a Salzburgtól (0-2), a Debrecentől (4-6) és a Znojmótól (1-3) kaptunk ki, míg idegenben egy vereséget számlálunk, a közelmúltból, Debrecenből (5-7). A magyar bajnokságba 7 mérkőzés számított bele az eddig lejátszott 15-ből, ezeken kívül az Erste Ligában nem szereplő DVTK elleni idegenbeli 3-1-es győzelem áll még csapatunk neve mellett – az U20-as bajnokságban így a második helyen állunk.  

„Nem mondanám, hogy elégedetlen vagyok, de mivel maximalista voltam, vagyok és leszek is, azt sem tudom mondani, hogy elégedettséggel töltenek el az eddigiek” – kezdte értékelését Ladányi Balázs, a juniorok vezetőedzője. „Sokszor hullajtottunk el olyan pontokat, amiket egyrészt nem kellett volna, másrészt amik nagyon hiányozni fognak majd mind az EBYSL-ben, mind a magyar bajnokságban. Gondolok itt akár azokra az 1-1 pontokra, amiket a hosszabbításban aratott győzelmek során vesztettünk. Egyszer-egyszer megbotlik egy csapat, ez természetes, de talán egy kicsit többször tettünk így.”

Az osztrák bajnokságban nyolccsapatos lesz majd a rájátszás, az alapszakaszt követően az első 3-3 gárda biztosítja helyét a playoffban, a többiek pedig meccselnek a maradék két helyért a középszakaszban. A már kvalifikált csapatok sem unatkoznak majd, ők lejátsszák azokat a találkozókat egymás közt, amik a playoff kezdetének helyezéseiről döntenek.

„Mi a hatosra gyúrunk, azaz arra, hogy benne legyünk a csoport első három csapata között az alapszakasz végén. Így teljesen máshogy tudnánk készülni a rájátszásra, más dolgokra tudnánk koncentrálni a biztos playoff-szereplés tudatában, ráadásul utazni sem kellene olyan sokat. Egy kis alapozásra is lenne mód, és adott esetben nem feltétlenül az eredményesség számítana” – tette hozzá a szakember, aki persze a pozitívumokat is kiemeli.

„Nagyon örülök annak, hogy a helyezésben nálunk előrébb járó csapatok ellen mindig extrán felszívja magát a csapat, a srácok ezeken a meccseken sokkal koncentráltabban játszanak. Nyerni tudtunk Znojmóban, a MAC otthonában, Bécsben, és a legutóbbi, csehek elleni hazai mérkőzéssel kapcsolatban sem kell szégyenkezni – kevesen tudják megszorongatni ezt a Znojmót. Persze, a profi sportolóknak muszáj minden mérkőzésre ugyanúgy készülni, ezt meg kell tanulnia a srácoknak, elvégre arra készülünk, hogy a felnőttmezőnyben szerepeljünk, ott pedig nem fér bele, hogy egy gyengébb képességű társaság ellen máshogy álljunk ki.”

Ladányi Balázs szerint jól jött a csapatnak Bukor Rajmund visszatérése, válogatott játékosunknak ugyanakkor még egy kicsit igyekeznie kell, hogy visszanyerje korábbi formáját. Szintén erősítésnek számít Makovics Bence érkezése. Őt a Dunaújváros hívta haza Németországból a nyáron, de az ottani felnőttcsapatban nem igazán kap lehetőséget. A Vasas invitálására kettős igazolással szerepel nálunk.

„Azzal, hogy a Magyar Kupában rögvest hét felnőttcsapat elleni meccset letud, már sokat fejlődik. Ha úgy játszik, ahogy tud, és nem gőzöl be, nem veszíti el a fejét, erősítést jelent nekünk, olyankor hasznos tagként számíthatunk rá. Persze, neki is érnie kell még, erre pedig megvan az esélye a Vasasnál” – mondta Ladányi Balázs.

Czakó Barna csapatkapitány hasonlóképpen gondolkodik, mint a csapat mestere.

„Elégedett is vagyok, meg nem is. Sok jó meccset játszottunk, de a gyengébb ellenfelekkel szemben elvesztettünk olyan pontokat, amik majd még tényleg hiányozhatnak. A negyedik helyen állunk, de például a MAC-nál három meccsel kevesebbet játszottunk, és ha a következő hármat megnyernénk, meg is előznénk őket. Fejben kellene még egy kicsit javulnunk, és akkor nem fordulna elő, hogy kevésbé figyelünk oda egy gyengébb csapat ellen. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy elég sok meccsen volt hiányos a keretünk, edzésen is elég sok hiányzás volt, ezek számítanak élesben. De az biztos, hogy mindenképpen szeretnénk a rájátszásba bejutni.”

Az osztrák bajnokság statisztikai összesítőjének harmadik helyén álló játékosunk a gyengébb meccsek között említette – jogosan – a Győr elleni hazai bajnokit, amely után kicsit tovább tartott az edzői értékelés az öltözőben. Ő is elbeszélgetett Ladányi Balázzsal és Revák Zoltán másodedzővel. Mint kiderült, önszántából.

„A meccs után én mentem be az edzői szobába, mert akkor ott úgy éreztem, hogy bajban vagyunk. Megkérdeztem, hogy mint csapatkapitány, mit tehetek azért, hogy ilyen többet ne forduljon elő. Azóta egymás között is többször beszélgettünk a többiekkel, és úgy érzem, egyenesben vagyunk, rendben van a csapat mentálisan. Azóta közel sem játszottunk olyan rossz meccset. Nagyon hosszú a szezon, fontos, hogy tiszták maradjanak a fejek” – összegzett Czakó Barna, aki eddig 12 gólt lőtt az EBYSL-ben.

Az Erste Bank Young Stars League B-csoportjának állása:

1. Znojmo (cseh) 39 pont (15 mérkőzés)
2. MAC Budapest 37 pont (18)
3. Ifj. Ocskay Gábor Akadémia 33 pont (13)
4. VASAS SC 29 pont (15)
5. Debreceni HK 28 pont (15)
6. UTE 24 pont (17)
7. Hokiklub Budapest 15 pont (16)
8. Győri NEMAK-DANA ETO HC 9 pont (15)

Az egyéni statisztika élcsoportja:

1. Vértes Natán (ifj. Ocskay Gábor Akadémia) 28 pont (15 gól+13 assziszt)
2. Gleb Zelenkov (Znojmo) 23 pont (12-11)
3. Czakó Barna (Vasas SC) 22 pont (12-10)

Kapusstatisztika:

1. Farkas Gergely (Vasas SC) 94,7% (384 perc)
2. Szeles Martin (ifj. Ocskay Gábor Akadémia) 93,2%
2. Nagy Péter (Debrecen) 93,2%
4. Garbacz Máté (Vasas SC) 93,1% (526 perc)

Az U20-as magyar bajnoki tabella:

1. Ifj. Ocskay Gábor Akadémia 24 pont (9 mérkőzés)
2. VASAS SC 20 pont (8)
3. Debreceni HK 18 pont (9)
4. MAC Budapest 18 pont (9)
5. UTE 13 pont (10)
6. KMH 10 pont (9)
7. Győri NEMAK-DANA ETO HC 6 pont (11)
8. Pesterzsébeti HC 2 pont (4)
9. DVTK Jegesmedvék 0 pont (5)

A magyar bajnokságban Czakó Barna áll a ponttáblázat legelőkelőbb helyén, a 7. helyen 13 ponttal (6 gól, 7 assziszt), Vértes Natán vezet 21 egységgel. A kapusok tekintetében Garbacz Mátéé a második legjobb mutató, de mivel az első helyen Horváth Dominik (ifj. Ocskay Gábor Akadémia) egyetlen meccsen nyújtott hibátlan teljesítményével áll 100%-kal, a Vasas kapusának 94,5%-os mutatója tekinthető értékesebbnek (299 perc). Itt Farkas Gergely a negyedik helyen áll (94,1%-kal).

Dobos Sándor


Hirdetések