Jenkei András, 2017.09.29. | Kosárlabda

A Vasas a ma délutáni a Diósgyőr elleni mérkőzéssel kezdi meg bajnoki szereplését az idei szezonban.

Bár első ránézésre jelentős  a változás – új vezetőedző, új légiósok – a csapatnál, a szakosztály irányítói nem módosítottak a hosszú évek alatt kiérlelt koncepción. Továbbra is elsősorban a sajátnevelésű tehetséges fiatalok számára kívánják biztosítani a lehetőséget, hogy elsőosztályú szinten gyarapíthassák tudásukat, és szerezhessenek elengedhetetlen tapasztalatokat későbbi pályafutásukhoz.

Az együttes  új vezetőedzője az a szabadkai születésű Földi Attila, aki a közelmúltban az U18-as 3x3-as válogatott mestereként szerzett csapatával Európa-bajnoki aranyat. Ebbéli tevékenysége folytán is jól ismeri a vasasos lányok többségét. A szakmai igazgató továbbra is Krivacsevics Dragoljub, ami egyben az eddigi elképzelések folytatását is  garantálja, vagyis agresszív védekezést követően gyors támadásvezetés jellemezi majd a Vasas játékát.

Ennek megvalósítását a következő játékoskerettől reméljük: Dombai Réka (2002), Dúl Panka (2000), Mérész Beatrix (1999), Schiroky Szonja (2000), Tóth Orsolya (2000) saját nevelésű tizenéves, akik fiatal koruk ellenére valamennyien bizonyították már, hogy ígéretes pályafutás kapujában állnak. Ezek a szavak igazak a hosszú kihagyás után visszatérő Farkas Fannira (1996) is.
Húszas évei elején jár a soproni nevelésű, sokszoros korosztályos válogatott Böröndy Vivien (1995) aki Zalaegerszegről érkezett, valamint az erdélyi származású Demeter Hanna (1994), aki romániai csapatokon túl a 2013/14-es idényben a PEAC-ban is megfordult. A rutint Ambrus Szandra (1989) képviseli,  ő az MTK-ból jött, és az egészen kicsiknél edzőként is dolgozik majd.
Négy külföldi származású játékost foglalkoztatunk a 2016/17-es idényben. A fiatal tehetségek koncepciójába jól  beleillik a délszláv gyökerekkel rendelkező szerb U16-os válogatott Nadja Smailbegovic (2001), valamint a bosnyák korosztályos válogatott Sahra (2000). A tapasztalatot pedig a 191 cm magas szerb centertől, Jefimija Karakaševićtől (1989), aki szerb, svéd és román együttesekben játszott korábban, valamint  az Egyesült Államokban született Ezinne Kalu (1992) nigériai irányítótól várjuk. Utóbbi a tavalyi idényben a legtöbb pontot dobó játékos volt a portugál bajnokságban.

A kitűzött eredményességi cél a felsőházi rájátszásba (legjobb nyolcba) kerülés. Ez ügyben ma délután indul a folyamat 17:00 órakor Pasaréten, a Diósgyőr ellen.


Hirdetések