Dobos Sándor, 2017.08.11. | Vízilabda

A VasasPlaket kizárólag magyar játékosokkal készül a 2017/18-as szezonra. A vezetőedzőt kérdeztük.

Az elmúlt idényt a nyolcadik helyen zárta a VasasPlaket az OB I-ben, az alapvető célkitűzést teljesítette, de előrelépnie nem sikerült az előző szezonhoz képest. A bajnokságot követően a szakvezetés jelezte, légiósokkal nem tervez a következő bajnokságban, ehelyett minél inkább a saját és a magyar utánpótlásra szeretne támaszkodni.

Földi László vezetőedző ezekben a napokban a Tüskecsarnokban vezényli a csapat edzéseit, miközben három játékos is Belgrádban, a junior világbajnokságon bizonyít. A szakembert kértük egy helyzetjelentésre a szezonnyitány apropóján.

Bár már lezártuk a 2016-17-es szezont, mégis, pár hónap elteltével hogyan értékelné a mögöttünk hagyott idényt?
Elég hektikus volt. A kitűzött célt, a legjobb nyolc közé kerülést viszonylag gyorsan elértük, utána viszont olyan belső és külső körülményekkel kellett megküzdeni, amik miatt nem tudtunk előrébb végezni. Itt a betegségekre, a sérülésekre gondolok, ezek következtében csak a nyolcadik hely jutott nekünk. Több van a csapatban, és remélem, hogy ezt az új szezonban meg is fogja mutatni.

Az előző szezonban történtek miatt döntött a szemléletváltás, azaz a légiósok mellőzése mellett a klub szakmai stábja, vagy ez a döntés már érett korábbról?
Hosszabb folyamat ez, érett korábban is. A légiósok sokat segítettek nekünk bizonyos időszakokban, és voltak olyan időszakok, amikor többet vártunk tőlünk, nem csak az utolsó idényben. A légiósok alapvetően nagy költséget jelentenek a kluboknak, a közepes költségvetéssel rendelkező csapatok pedig ezt nem tudják megfizetni. A klubvezetéssel közösen azt a döntést hoztuk, hogy próbálunk a saját utánpótlásunkra, illetve a magyar utánpótlásra támaszkodni. Ennek szellemében igazoltunk két játékost, egyikőjük 97-es, a másik 95-ös születésű. Sok lehetőség van bennük, remélem, ezt bebizonyítják majd, mi mindent meg fogunk nekik adni ahhoz, hogy ez sikerüljön.

Miklós Leventéről és Sélley-Rauscher Domonkosról van szó. Hogy tudná őket bemutatni?
Miklós Levi személyében egy másik balkezes játékos érkezik a csapathoz, úgy gondolom, Burián Gergő mellé szükségünk van rá. A Vasasban játszott serdülőkorában, később ifistaként a KSI-ben, legutóbb pedig a Miksolc felnőtt csapatában, onnan igazol hozzánk. Befejezte az egyetemi alapképzését, Budapesten szeretett volna játszani, én megkerestem, örülök neki, hogy elfogadta az ajánlatunkat. Reméljük, beváltja a mi elvárásainkat és a saját magának támasztott elvárásokat is. Séló egy fiatal, agilis, gyors, jó képességű játékos, jó játékszervező, jól lát a pályán, egy igazi munkás, dolgos csapatember. Egy picit több tapasztalattal jó irányítóvá válhat, ehhez mi megadjuk neki a segítséget. Sok múlik majd azon, ők mennyire akarják a fejlődést, a sikert, az előrelépést.

Hárman is kint vannak a junior világbajnokságon a Vasas keretéből: Sélley-Rauscher Domonkoson kívül Burián Gergő és Simon Henrik. Azt mondhatjuk, hogy ők ketten szeptembertől még egy szintet előrelépnek a felnőtt csapatban?
Igen, mindenképpen. Ráadásul Henriknek egy kicsit más lesz majd a feladata, mert Steinmetz Ádám a privát életére nagyobb hangsúlyt fektet a korábbiaknál. Szerencsére játszik majd még, de Henrik biztosan több lehetőséget kap majd, így tovább tud fejlődni. Ahogy látom, a világbajnokságon is jól játszik, bízom benne, hogy sokat segít majd a válogatottnak is.

Mennyire volt nehéz megtartani a rutinos magyar magot?
A legtöbb játékossal tavaly kétéves szerződést kötöttünk, ez lesz tehát a második évük, inkább a következő szezon lesz majd nehezebb, hogy kiket tudunk megtartani. Nagy jövés-menés lehet egy év múlva, amit én nem nagyon szeretnék, mert akkor mindig nehezebb tovább fejlődni. Most a fiatalok beépítése lesz a feladatunk, remélem, ez gyorsan megy majd, gyorsan alkalmazkodnak.

Mi lesz a célkitűzés ebben a szezonban?
Egyelőre nem tudjuk a végleges bajnoki lebonyolítási rendszert, ideális lenne, ha ez minél hamarabb kiderülne, nagy valószínűséggel marad a két nyolcas csoport. Úgy gondolom, a bajnokság elején mindenkinek egy kicsit döcögni fog a gépezet, azok a csapatok, akiknek van saját uszodájuk, kicsit előnyben lesznek. Nekünk kicsit nehezebb volt elkezdeni a felkészülést, később is kezdtük, időben és helyben is kompromisszumokra kényszerültünk, több más egyesülettel és a korosztályos válogatottakkal együtt. Folyamatosan épül majd a csapatunk a bajnokság során.

Mivel lenne elégedett?
Ha jól játszanánk. Az, hogy ez mire elég, az nemcsak rajtunk múlik majd, de jó lenne azt mondani, mi mindent megtettünk minden egyes mérkőzésen. Meglátjuk, mi lesz, bízom benne, hogy egyenletes teljesítményt nyújtunk, természetesen szeretnénk először a legjobb nyolcba jutni, aztán remélem, egy-két meglepetésre is képesek leszünk a kiegyensúlyozottságunkkal. Bízom a csapatomban, szeretném, ha a sérülések nem hátráltatnak majd minket úgy, mint az elmúlt években. Tavaly Hőna Dávid kiesésével át kellett alakítani a csapat védekezését, Marnitz Gergő és Babay Árpád sokkal többet bekkelt, mint elviekben tervben volt. Sok energiájuk ment el így, aminek következtében a góllövéssel problémáink voltak. Dávid már egészséges, felépült, itt van velünk, de egy vállsérülés sajnos, ebben a sportágban már elég gyakorinak számít. Bízom benne, hogy minket idén elkerülnek majd ezek a problémák.


Hirdetések