Dobos Sándor, 2017.08.08. | Jégkorong

Horváth András vezetőedző irányításával a nyári alapozás a keményebb szakaszába lépett az ifjúsági csapatunknál.

Ahogyan a Vasas SC juniorcsapata, úgy az ifik is kéthetes edzőtáborba fogtak a Jégcentrumban. A szeptember elején kezdődő szezonban az „EBEL” átalakítása miatt jóval kevesebb mérkőzése lesz a csapatnak, de ezt nem bánja a szakvezető, mert így több idő jut a fejlődésre, a taktikai és technikai képességek csiszolására.

Horváth András tavaly a juniorcsapat másodedzőjeként dolgozott, most Jánosi Csaba szerepét veszi át az U18-as együttesünknél:

„Ideálisabb helyzet lenne, persze, ha rendelkezésre állna egy 22-25 fős keret, mert az olyan versenyhelyzetet teremtene a srácoknak, amit semmi mással nem lehet pótolni. Kicsit foghíjas, szűkös a létszám, ez az egyetlen hiányosságunk talán, ugyanakkor úgy gondolom, egy 18-20 fős kerettel ebben az ifibajnokságban minden további nélkül lehet vitézkedni. Nem hiszem, hogy problémánk lenne a kerettel, amely jelenleg 14-2 fővel edz, később csatlakozik majd két nagyon jó serdülőjátékos is” – mondta a vezetőedző.

A következő szezonra átalakították az osztrák bajnokságot, amely jóval gazdaságosabb lesz, kevesebb utazással. Gyakran előfordul majd, hogy egy héten csak egy mérkőzése lesz a csapatnak, így könnyen előfordulhat, hogy aki korosztályából adódóan teheti, le- vagy felfelé játszik majd. Valószínű a szakmai stáb él ezzel a lehetőséggel, de Horváth András hangsúlyozta, semmiképp sem szeretnék túlterhelni a játékosokat.

„A cél elsősorban az, hogy a játékosok fejlődjenek, minél magabiztosabbak legyenek, ez felülírja azt, hogy sok meccset játsszanak. Nekünk most arra van szükségünk, hogy fejlődjünk, hiszen egy fiatal és ambiciózus csapatunk van. Egy játékos előrelépésében egy másfél órás edzés 100-120 passzal sokszor többet ér, mint egy meccs, ahol 30-40-et tud passzolni, így ideálisabb lesz a bajnokság lebonyolítása, ahol azért tudjuk majd élesben is tesztelni a tudásunkat. Nagyon az elején járunk még a felkészülésnek, de elégedett vagyok. Nyitottak a srácok, próbálják nyilván feszegetni a határokat, de részemről ez az időszak az, amikor ezeket a bizonyos határokat megszabom, és azt, mi az a pont, amíg el lehet menni” – tette hozzá a szakember.

A juniorokhoz hasonlóan napi három edzés mellett komoly fizikai és mentális terhelést kapnak a fiúk az edzőtábor első hetében, majd egy háromnapos pihenőt követően újra egy ötnapos etap következik, még komolyabb terheléssel. Ebben a két hétben a stáb (Perczel Gábor másodedzővel) egy picit a kondíciót és a taktikai és technikai elemeket próbálja megalapozni.

De hogy várják a szezont és mit gondolnak a közös munkáról a srácok?

„Nagyon örülök, hogy Balu lett az edzőnk, és szerintem a csapat egész jó lesz, annak ellenére, hogy kicsit kevesen vagyunk” – mondta Farkas Botond. „Kilencéves koromban váltottam a fociról a jégkorongra, ami az életem részévé vált. Minden nap itt vagyok, és elég komoly célokat tűztem ki magam elé. Rövid távon azt, hogy minél jobb helyezést érjünk el a bajnokságban, minél többet fejlődjek, hosszabb távon pedig azt, hogy bekerüljek a válogatottba. Nekem már nagyon hiányzott az edzés, május óta nem is voltunk jégen” – világította meg elhivatottságát a Vasas SC fiatalja.

„Tényleg nagyon jó érzés megint itt lenni, de azért a pihenőidőben is csináltuk az edzéstervet, amit Balutól kaptunk, kondiztunk is. Én másodéves ifista vagyok, a tavalyi szezonunk sikerülhetett volna egy kicsit jobban is, csak kevesen voltunk, igazából 13-an” – ezt már Tóth Zoltán mondta az egyik első edzésnapon.

„Bízunk Baluban, tudjuk, hogy nagyon jó edző, szeretnénk a maximumot kihozni magunkból. Hatéves korom óta jégkorongozom, pár éve jöttem át az Újpestből, és nagyon megszerettem a közösséget. Kíváncsi vagyok, mire leszünk képesek, szerintem már most elég jó erőben vagyunk, és majd még jobban leszünk a szezonkezdetre. Jó lenne megcélozni az első hármat az EBEL-ben és a magyar bajnokságban is. Nekem is nagy tervem, hogy bekerüljek a válogatottba, és részt vegyek velük valamelyik tornán” – árulta el Tóth Zoltán.

Az U18-as csapat első mérkőzését szeptember 2-án játssza majd a KHM Budapest otthonában. 


Hirdetések