Jenkei András, 2017.07.26. | Vívás

A világbajnokság utolsó két napján, három számban is szoríthattunk vasasos versenyzőért.

Kedden került sor a férfi párbajtőr és a női kardcsapat versenyszámra, és a magyar párbajtőr válogatott tagjaként Bányai Zsombor is aktív részese volt a napnak. A megfiatalított magyar válogatottnak Marokkó képviselői nem okoztak túl nagy nehézséget az első körben (45:28). Ezután a kínaiakat búcsúztató hongkongiak ugyancsak 28 találatig jutottak ellenünk, igaz az idő elfogytával mi sem értük el a 45-öt (36:28).
A negyeddöntőben a koreaiakat vártuk, és az észteket kaptuk, köztük a kétszeres egyéni világbajnok Novoszjolovval. Nagy név, és Bányai Zsombor nagy győzelmet (6:3) aratott ellene. A társak sem tétlenkedtek, Rédli András az utolsó párban bravúros akcióval tette ténnyé a négy közé jutást (26:25), ahol folytatva az aznapi trendet, újabb meglepetésként a svájciak következtek. Az utolsó asszói alig született tus a mérkőzésen, ám mi vezettünk 15:11-re. Az utolsó párban aztán Max Heinzer igazolva klasszisát parádézott, záporoztak a találatok (három perc alatt 17:26!) és a helvétek 37:32-vel mehettek a döntőbe.
Nekünk maradt a bronzmeccs az oroszokkal. Hiába értékelhető nagyon nagy sikerként a négy közé jutás ennek az újjáalakuló csapatnak, az elveszített elődöntő ott maradt a fejekben és a kezekben. Ellenfelünk magabiztosan (45:38) szerezte meg a bronzérmet.


A kép bal szélén Bányai Zsombor (hunfencing.hu)

Női kardozóink a nyolcaddöntőben váratlan vereséget szenvedtek Mexikótól, csekély vigasz számunkra, hogy a négy pástra lépő magyar hölgy közül egyedül Katona Renáta mérlege volt pozitív. Az alsóházban aztán Fehéroroszország, Spanyolország és Lengyelország legyőzésével az élen végeztünk, összesítésben pedig kilencedikként zárt a magyar csapat.

A vb zárónapjára maradt a női párbajtőrözők viadala. A legjobb tizenhat közé Venezuela magabiztos legyőzésével kerültünk (41:30). A nyolcaddöntőben a mieinknél egyértelműen esélyesebbnek tűnő oroszok következtek. Olimpiai bajnokunk Szász-Kovács Emese vezérletével azonban az utolsó pillnatokig nyílttá tudtuk tenni a küzdelmet. Emese a hajrában öt tusos hátrányt tüntetett el, igaz közben a vívóidő is elfogyott. A ráadás ki-ki párharcban aztán az orosz Kolobovának kedveztek az égiek, nekünk pedig itt is maradt az alsóház. Az ukránok elleni vereség után, a spanyolokat és a románokat felülmúltuk, ami ezen a napon a 13. helyet érte Lipcsében.


Jobbról a második Szász-Kovács Emese (hunfencing.hu)


Hirdetések