Jenkei András, 2017.07.24. | Vívás

A magyar férfi kardcsapat, soraiban Szilágyi Áronnal és Szatmári Andrással,  világbajnoki döntőt vívhatott Lipcsében.

Öt  mérkőzést kellett teljesítenie a magyar válogatottnak, ebből az első és az utolsó nem hozott óriási izgalmakat, a középső három viszont annál kiélezettebb volt.

Guatemala ellen kezdtünk, ellenfelünk mindössze tizenhárom találatig jutott, ennél többet nem is nagyon lehet elmondani erről a mérkőzésről.
Jóval többet a következő háromról. A fehéroroszok elleni nyolcaddöntő előzetesen nem ígérkezett ilyennek. Aztán az utolsó párban Szilágyi Áronnal szemben Sahanyin 43:42-re vezetett, szerencsére utoljára ezen a találkozón. Következett a világranglista ötödik Irán. Ez eleinte nem tűnt túl neccesnek, ám az utolsó összecsapásra mégis hátrányba kellett felállnia Áronnak (39:40). Pár perccel később, 43-nál vette át a vezetést, majd hamarosan pontot is tett a negyeddöntőre.

A világranglista vezető olaszok elleni elődöntő nem indult túl biztatóan – Berre simán 5:1-re nyert Szilágyi Áron ellen –, aztán elképesztő izgalmakat hozott a végén. Előtte azonban még öt pároson keresztül felváltva birtokolta az előnyt a két válogatott. A hajrában aztán az olaszok egyre inkább elhúztak, már nyolc is volt az előnyük. Egyéni világbajnokunk Szatmári Andris az utolsó előtti párban hatra csökkentette a hátrányt.
Áron befejezőemberként 34:40-es állásnál léphetett pástra, és noha Curatoli mindjárt tovább növelte előnyét, a következő percek sokkal inkább Szilágyi Áronról, mint róla szóltak. Előbb 41:39-re, majd 43:40-re is módosult az eredmény, utóbbinál a Vasas kétszeres olimpiai bajnoka zsinórban négy tust adott. Ezt az olasz még tudta egalizálni, de a döntő találat újra klasszisunké volt!


                                                              fotó: hunfencing.hu

A fináléban Korea várt a mieinkre, a világ egyik legerősebb csapata nem hagyott sokáig kétséget a végkimenetel felől. A második asszóban Szilágyi Áron ugyan még fordítani tudott, de utána már nem volt kérdés melyik társaság örülhet majd a végén az aranynak.


Szatmári András, Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád  (fotó: fie.ch)

Eredmények:

a 16 közé jutásért:
Magyarország–Guatemala 45:13 (Szilágyi +11, Szatmári +10, Decsi +11)
nyolcaddöntő:
Magyarország–Fehéroroszország 45:43 (Gémesi +6, Szatmári 0, Szilágyi -4)
negyeddöntő:
Magyarország–Irán  45:42 (Szilágyi +9, Gémesi -2, Szatmári -4)
elődöntő:
Magyarország–Olaszország  45:44 (Szilágyi +3, Szatmári 1, Gémesi -3)
döntő:
Magyarország–Dél-Korea 22:45 (Szilágyi 0, Decsi -3, Gémesi -10, Szatmári -10)


Hirdetések