Jenkei Dániel, 2017.07.04. | Kajak-kenu

Solti László párosban lett Európa-bajnok maratoni kajakban.

A Ponte de Lima-i kontinensviadalon érmet éremre halmozott a magyar küldöttség, az „ékszergyűjtésből” pedig egy vasasos sportoló, Solti László is kivette a részét, aki Boros Adriánnal párban lett felnőtt Európa-bajnok.

Még mielőtt megszólaltatjuk főszereplőnket, tartsunk egy kis gyorstalpalót, hogy is néz ki a verseny: a duók összesen nyolc kört tesznek meg, amelyek egyenként 3,8 km hosszúságúak. A sportolók minden kör végén 120 métert futnak, amely a verseny legizgalmasabb része, hiszen elsősorban az itteni taktikán és iramváltásokon dőlnek el a helyezések.

„Nagyon erős mezőny jött össze erre az Eb-re, a legjobbak közül csak a dél-afrikaiak hiányoztak. Adriánnal szerettünk volna nyerni, mondhatjuk, hogy esélyesnek számítottunk, és ezt talán titkon a vetélytársak is így gondolták.” – kezdte értékelését Solti.

„Sikerült az egész versenyt magabiztosan végigvinni, ilyenkor általában van egy a-terv, amihez próbáljuk tartani magunkat, ezúttal pedig egy pillanatra sem kellett tőle eltérni, annyira jól működött minden. Amikor vízen vagyunk, apró jelekkel tudunk kommunikálni egymással, vannak bizonyos szavak, amikkel döntéseket hozunk. Két spanyol páros volt a fő ellenfelünk, az utolsó előtti futásnál próbáltunk először robbantani, az nem sikerült, ezért rápihentünk a végére. A finisben már éreztük, hogy nekünk maradt a legtöbb erőnk, és így is lett, sikerült behúzni.”


Fotó: MKKSZ.hu

A 24 éves versenyzőt a körülményekről és a maratoni szakág elismertségéről is kérdeztük:

„A mostani helyszín teljesen új volt, de a pálya és a szállás is tökéletesnek bizonyult, nekünk tényleg csak a versenyzésre kellett figyelnünk. A magyar csapat folyamatosan hozta a sikereket, így érthetően jó hangulat alakult ki a kintiek között, próbáltuk biztatni egymást, amikor csak tudtuk. A szervezők kísérleti jelleggel kipróbáltak egy rövidebb távot is, ami médiaképesebb, eladhatóbb a nagyobb közönség számára is. Szerintem ez a jövő, mert egy baromi látványos dologról beszélünk: ha országúti kerékpárt meg hosszútávúszást szeretnek az emberek nézni, akkor ezt is fogják, mert egyfajta egyvelegről beszélünk. Nem beszélve az olyan drámákról, amikor mondjuk valakinek eltörik a lapátja és utána tud visszakapaszkodni. Látok bőven lehetőséget, hogy kicsit jobban megismerjék a maratoni kajakot és akár az olimpiai műsorra is felkerüljön majd hosszabb távon.”

Solti egyébként síkvízen is remekül teljesít eddig, olyannyira, hogy 5000 méter egyesben ő indul majd a másfél hét múlva kezdődő plovdivi Európa-bajnokságon.

„Tavaly már volt lehetőségem indulni, akkor ötödik lettem, de ez nagyon sok összetevős történet, szinte lehetetlen jósolni. Mindenesetre jó kis gyorsasági állóképességi feladat lesz számomra, hiszen sok vetélytárs lesz, aki 1000 méterről jön át 5000-re. Igyekszem majd kamatoztatni a maratoni tapasztalatomat, szerintem a két szakág jól kiegészíti egymást. Konkrét elvárást nem fogalmazok meg, de a nagy cél a dobogó lenne. Ha minden a legjobban alakul, szerintem ez nem lehetetlen küldetés…”


Hirdetések