Jenkei Dániel, 2017.05.31. | Kézilabda

Utánpótlásedző és csapatmenedzser lesz az egykori klasszis kézilabdázónő.

Vérten Orsolya összesen 140-szer ölthette magára a címeres mezt, és ez alatt 407 gólt szerzett a válogatottban. Balszélsőként tagja volt a 2005-ben világbajnoki bronzérmet, 2012-ben pedig Eb-bronzot nyerő magyar csapatnak. Legnagyobb klubsikereit győri játékosként érte el, nyolcszor lett magyar bajnok, a Bajnokok Ligájában pedig ezüstéremig jutott. Ez a rövid curriculum vitae is ékesen bizonyítja, hogy komoly erősítés érkezett a Vasas kézilabda szakosztályhoz. Minden továbbiról magával az érintettel beszélgettünk.

Egyszerű kérdés az elején: hogyan kerültél vissza a Vasasba?
A győri évek után Budapestre költöztem és az Angyalföldi Sportiskolában kezdtem edzősködni, majd a Fradinál kaptam egy csapatot, ahonnan most újra visszatérek az ASI-hoz, de emellett már a Vasasnál felnőtt csapatánál is szerepet kapok. Egyébként tényleg a vissza a jó szó, mert hazahúzott a szívem: itt nőttem fel a Fáy utcában, gyerekként hét évet kézilabdáztam a Vasasban. Meghatározó időszaka volt az életemnek.

Tudatosan készültél az aktív játék utáni edzősködésre?
Azt hiszem, igen, mert már gyerekként is tanár akartam lenni, aztán végül másfelé sodort az élet, de mindig a gondolataim része maradt az edzősködés. Szerencsére ehhez minden segítséget megadtak Győrben: edzői tanfolyamra járhattam, évente kaptunk továbbképzést, emellett pedig világklasszis trénerekkel dolgozhattam együtt a mindennapokban, akiktől rengeteg praktikát ellestem.

Gondolom, a gyerekek értékelik, ha olyan edzőjük van, akit korábban a tévében csodálhattak.
Igen, aranyosak, érzem, hogy büszkék rám, de ez kölcsönös dolog. Egyébként mostanában olyan kicsikkel foglalkoztam, akik már nem láthattak játszani, így inkább a szüleik számára volt fontos, hogy ki vagyok én.

Az ASI-nál milyen korosztályt fogsz vinni a következő szezonban?
A legkisebbeket, a szivacskéziseket, ők a szívem csücskei, nagyon szeretek velük foglalkozni. Ebben a korban még tényleg a játékosság a lényeg. Csak szeressék meg a kézilabdát, és tanuljanak meg dobni, illetve minimálisan védekezni. Az is egyértelmű, hogy közülük nem lesz mindenkiből éljátékos, ezt majd a későbbi évek fejlődése dönti el, de már az is hatalmas pluszt jelent ennyi idősen, ha közösségbe járnak és megismerik a sport világát.

Az utánpótlás mellett csapatmenedzser leszel a Vasas NB I-es felnőtt csapatánál. Ez mivel jár majd a gyakorlatban?
A csapat körül fogok tevékenykedni, sokrétű feladatom lesz: igyekszem a kézilabdás kapcsolatrendszeremet hasznosítani, akár szponzorkeresés, akár játékosok szerződtetése terén. Emellett próbálom majd támogatni a lányokat hasznos tanácsokkal, hiszen az NB I teljesen más világ, mint az eddigi volt. Csak egy példa: fontos, hogy ne ijedjenek majd meg, ha Nora Mörkkel jön szembe velük a Győr. A fiatal játékosoknak biztosan tudok majd segíteni a tapasztalataimmal.

Kovács Pétert mennyire ismered?
A 2000-es évek elején a junior válogatottnál edzőm is volt, többek között a Győrben rendezett világbajnokságon is. Azóta persze eltelt 17 év, mindketten változtunk, de a tréneri kvalitásai kapcsán önmagáért beszél, hogy feljutott a Vasassal. Várom a közös munkát!


Fotó: origo.hu


Hirdetések