Jenkei Dániel, 2017.04.29. | Vívás

Párbajtőrözőnk harmadik lett az U23-as kontinensviadal egyéni versenyszámában.

A fehérorosz fővárosban, Minszkben rendezték a vívók U23-as Európa-bajnokságát, amelyen természetesen szerepeltek Vasas-vívók is.

Az egyéni versenyben Bányai Zsombor érte el a legszebb sikert, hiszen bronzérmes lett. Magabiztos vívással kezdte a napot, majd a nyolc között a szíve is a helyén volt, hiszen az olasz Bozzi ellen aranytussal nyert. Az ukrán Sztankovics elleni elődöntőben már nem sikerült megismételni a bravúrt, így lett végül a végeredmény egy harmadik hely. A vasasosok közül a jól kezdő Koch Máté a 10., Buta Levente pedig a 64. lett.

A csapatversenyben Berta Dániellel kiegészülve ők négyen képviselték a nemzeti színeket, a nagy rivális olaszok azonban a negyeddöntőben megálljt parancsoltak nekik, így a helyosztók sikeres megvívása után ötödik lett a magyar csapat.

Női kardban Katona Renáta révén volt klubunk érdekelt, ő szerepelt a legeredményesebben az egyéni versenyben, végül a 14. helyen zárt, csapatban pedig a hetedik helyen végzett társaival.

Párbajtőrözőink edzője, Halla Péter így értékelt: "Nem voltam ott a helyszínen, interneten próbáltam követni az asszókat, Zsombor jól vívott az olasz és az ukrán fiú ellen is, utóbbit talán kicsit elkönnyelműsködte, csinált néhány technikai hibát az asszó második felében, de tegyük hozzá, ellenfelének nagyon jó napja volt. Fontos, hogy ismét egyéniben tudott érmet nyerni, ezek a sikerek mutatják, hogy lassan beléphet a jó felnőtt vívók közé, ez pedig őt és engem is megerősít az elvégzett munkában. A csapatnak balszerencséje volt, hogy rögtön a nagyon erős olaszokkal került szembe, ráadásul Buta Levente hátfájása is gyengítette őket, de az utolsó két asszót így is szépen hozták."

Nem Bányai Zsomboré volt az egyetlen érem világversenyről mostanában, hiszen néhány héttel ezelőtt Koch Máté tagja volt a Plovdivban világbajnoki bronzérmet nyerő fiú párbajtőrcsapatnak.
"Máté sikereinek természetesen nagyon örülök, folyamatosan igazolja a tehetségét, de talán ennél is fontosabb, hogy a ne csak az idősebbeknél, hanem a saját korosztályában is eredményes legyen. Nála most arra kell figyelni, hogy a semmiből érkező, kiugró eredményeket megfelelően tudja kezelni, 18 évesen ez nem egyszerű feladat." - zárta összegzését Halla Péter.


Balról jobbra: Koch Máté, Buta Levente, Bányai Zsombor, Berta Dániel (fotó: hunfencing.hu)


Hirdetések