Jenkei András, 2017.04.07. | Torna

Kardos Botond a szerbajnokságon is bizonyította tehetségét, készülhet a kolozsvári Európa-bajnokságra.

A Vasas ifjúsági olimpiai ezüstérmes reménysége a Központi Tornacsarnokban két bajnoki érmet gyűjtött be. Legerősebb szerén korláton, kétség sem fért elsőségéhez, nyújton pedig ezüstérmes lett. A bajnokság után Sóvágó Lajos szövetségi kapitány közzé tette a Kolozsvárott rendezendő, április 19-én kezdődő Európa-bajnokságon résztvevő tornászok névsorát, amelyből Kardos Botond neve sem hiányzik. Az előzetes terveknek megfelelően Botond – másodmagával – , mind a hat szeren képviseli a magyar színeket a komoly történelmi hagyományokkal bíró erdélyi városban.


     Mester és tanítványa  (fotó: Doba István - archív)

Mestere,  Reszeli Péter értékelte a hétvégét honlapunknak:
- Természetesen nagyon örülünk az elért eredményeknek, az esélyesként megszerzett aranynak, és a szép kivitellel elért ezüstnek. Fontos azonban az is, hogy reálisan lássuk az előforduló hiányosságokat. Úgy gondolom, hogy a talajgyakorlatban több is lehetett volna, hiszen anyagerősségben nagyot léptünk előre tavaly óta, ám egy rontott ugrás miatt oda lett az érem, emiatt van bennünk némi rossz érzés. A többi szeren kapott pontok a pillanatnyi valóságot tükrözik.
Az, hogy Botond az Eb-n összetettben kap szerepet, mutatja a tornasport átalakulást. Korábban egy-egy sportolót minden szerre felkészítettünk, manapság azonban egyre inkább előtérbe kerülnek a szerspecialisták. Tanítványom nem ez a típus, még a klasszikus iskola szerint nevelkedett, valamennyi szerrel intenzíven foglalkozunk. Az Európa-bajnokságon – ahol egyébként én is ott leszek, és így a pódium mellől tudom segíteni  – a nagy célunk, a legjobb 24-be, az egyéni összetett döntőbe kerülés. Erre látok valós esélyt, de tudni kell, hogy Botond még nagyon fiatal tornásznak számít, nem dől össze a világ, ha ez az idén még nem jön össze. Csak egy példa, hogy miért is gondolom így. Tavaly például három centit nőtt, ez magával hozta azt, hogy eltolódott a súlypontja, ami a gyakorlatok kivitelezésénél cseppet sem elhanyagolható szempont.
Mindenesetre optimistán készülünk és várjuk a versenyt, ami előtt azonban még ezen a hétvégén Gdanskban egy csapatverseny segíti a minél jobb formába lendülést.

Férfi- felnőtt szerbajnokság Budapest, 2017. április 1-2.

talaj
4. Kardos Botond 12,900 pont

lólengés:
8. Kardos Botond 11,500 pont

gyűrű:
7. Kardos Botond 12,500 pont

ugrás:
6. Kardos Botond  12,400 pont

korlát:
1. Kardos Botond 13,400 pont

nyújtó:
2. Kardos Botond 13,200 pont


Hirdetések