Dobos Sándor, 2017.03.22. | Jégkorong

Elveszítette a Vasas-Continental a MAC elleni ötödik mérkőzést, így kényszerhelyzetbe került.

U20-as bajnoki döntő, 5. mérkőzés:

Vasas-Continental–MAC Budapest 2-5 (0-2, 1-0, 1-2)
Gólszerzők:
Szlépka (31.), Kövesdi (50.), illetve Bödök (48., 58.), Sebestyén (20., 45.), Majoross (17.)

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3-2, a MAC javára.

„Beordítjuk háromra egyszerre, hogy hajrá, Vasas?” – kérdezte egy kislány a társaitól a Jégpalota lelátóján szerdán este, úgy negyed hét körül.

„Egy-kettő-háááárom: hajrá, Vasas!” – jött a válasz a többiektől, és ez a csatakiáltás még egy párszor elhangzott a gyerekektől. Hogy kik voltak ők?

Nos, a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztálya mellett működő Démétér Házban megfordult gyerekek jártak a Vasas és a MAC párbajának ötödik felvonásán. A mérkőzés jótékonysági kezdeményezéssel egészült ugyanis ki, a kezdés előtt és az első két harmad alatt tombola vásárlására nyílt lehetőség, a bevétel a Démétér Ház Alapítványé lett, a cél a központ bővítése.

Amint a mérkőzés felvezetőjében már jeleztük, a csontvelő-átültetésen esett gyerekek a beavatkozás után steril környezetben töltenek egy meghatározott időt, majd a Démétér Házban szüleikkel együtt lakva töltik az azt követő hónapokat – így kapva hatalmas lelki támaszt a gyógyulás érdekében.  

Egyikük, Flaisz Dani, aki már a teljes gyógyulás útjára lépett, főszerepet is kapott szerdán, ő dobta be a korongot (egy szintén érintett és a meccsen roppant lelkes kislány társaságában), majd mindketten jeleskedtek a tombolahúzás során is, ahol aztán Kovács Máté, a Vasas SC U10-es csapatának tagja is közreműködött.

A meccs elején Szuper Levente, a Vasas HC szakosztály-igazgatója egy dedikált válogatott mezt adott át a Démétér Alapítvány képviselőjének (ezt a mezt a későbbiekben elárverezik), a kezdeményezést támogatta Markovits László, a Vasas SC elnöke is, aki szintén ott volt a helyszínen.

Örömmel jelenthetjük (és köszönjük), hogy a kezdeményezés során 120 ezer forint gyűlt össze az alapítvány számára, reméljük, ez az összeg még nagyban emelkedik az árverés során (ennek részleteiről a későbbiekben szól az alapítvány, így mi is).

Ami a mérkőzést illeti: nos, ez most nagyon nem sikerült a fiúknak... A Vasas-Continental 5-2-re kikapott a MAC Budapesttől, ami azt jelenti, hogy szombaton, a hatodik felvonás során mindenképpen győznie kell ahhoz, hogy ne érjen véget a párharc, egyben a bajnokság, az ellenfél sikerével.

De mi lehetett a gond? A szakvezetés és a közönség is egyetértett a találkozó végén abban, a fiúk most nem voltak elég agresszívek, nem látszott, hogy „szét kívánják tépni az ellenfelet”.

Az első harmadban rögvest kétgólos hátrányba került csapatunk, és egyik gól sem volt benne a mérkőzésben. A vezetőgól előtt Garbacz Máté talán feleslegesen jött ki a kapuból, erre a lehetőségre csapott le Majoross Barnabás, majd aztán a 20. perc elején egyszerűen belealudtak a srácok a saját támadásukba, túlságosan körülményesen passzolgattak Dobos Kristóf kapuja előtt, és egy rossz elzárás után megindult előre a vendégcsapat, Sebestyén Dávid pedig meglőtte a második gólt.

Hidegzuhany, kétszer, ami után meleg lett a pite.

Szlépka Armand szépített a második harmadban egy egyéni akció során (körbekorcsolyázta a kaput, majd behúzta a korongot a hálóba), de a zárószakasz megint a MAC-nak sikerült jobban. 1-4 után Kövesdi Cameron szépített, viszont egy üres kapus góllal a MAC végleg eldöntötte a meccs sorsát. Az 58. percben időt kért Székely-Mádai László, lehoztuk a kapusunkat, és ezt a helyzetet kihasználta a korongot szerző MAC, Bödök Bence második gólja a harmadik kék-fehér sikert eredményezte.

Folytatás szombaton, ahol nagyon más felfogásban kell játszania a Vasasnak, hogy kiharcolja a mindent eldöntő, hetedik mérkőzést. S mivel a srácok már sokszor bizonyították, hogy képes ezer fokon égni, bizakodhatunk, hoyg ezúttal is megoldják a feladatot.

Székely-Mádai László vezetőedző így értékelt: „Megkaptuk a hatalmas pofont, de őszintének kell lenni, ezen az estén nem érdemeltünk győzelmet. Egy bajnoki döntőben sokkal keményebben kell játszani, mert csak akkor lehet elbizonytalanítani az ellenfelet. Ez egy szoros párharc, amiben nem fér bele a félgőz. Nagyon várjuk a szombati meccset, mert meg akarjuk, és meg is fogjuk mutatni, hogy sokkal jobban is tudunk játszani, és megérdemeljük a hetedik mérkőzést és a bajnoki címet!”


Hirdetések