Dobos Sándor, 2017.03.14. | Jégkorong

Kétgólos hátrányból állt fel a Vasas-Continental a juniorbajnoki döntő harmadik mérkőzésén, végül hosszabbításban győzött.

U20-as bajnoki döntő, 3. mérkőzés:

Vasas-Continental–MAC Budapest 4-3 – h.u. (0-1, 2-1, 1-1, 1-0)
Gólszerzők:
Nagy Z. (38.), Bukor (39.), Kövesdi (52.), Czakó (70.), illetve Faragó (13.), Szigeti (33.), Tóth G. (54.)

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2-1, a Vasas javára.

„Minden kezdődik elölről” – ez volt a két csapat második mérkőzése után az egyik fő summázat. A másik általános vélemény egy kicsit felénk billent, merthogy annyira jól játszott csapatunk a Kisstadionban, és olyan tűz égett a játékosokban, hogy hajlamosak voltunk azt gondolni, mindennek a hazai jégen a harmadik meccs kezdése után nyomban folytatása következhet.

De a hoki sokszor kiszámíthatatlan, és megjósolhatatlan, hogy két azonos képességű csapat közül melyik fog ki jobb napot. Sőt, láthattuk a MOL Liga negyeddöntői között is, bárki, bármikor képes lehet nagy tét mellett bizonyítani vagy alulmaradni.

Az alapszakaszt megnyerő csapatunk a pályaelőnnyel induló döntő első felvonásán 4-1-re kikapott a MAC-tól, ezt követően jött a 7-1-es siker a Kisstadionban. Két, viszonylag nagy arányú győzelem, így várható volt, hogy óvatosabbak lesznek a csapatok, már ha lehet ilyesmiről beszélni akkor, amikor az edzők arra kérik a játékosokat, hogy „keményen álljanak bele” a meccsbe.

A MAC szerezte az első gólt a keddi meccsen. Fontos volt, ki üti az elsőt, ezért emeljük ki a szikár tényt. Hogy jobban is játszottak-e a vendégek, nehéz megítélni, mert ismét nagy iram volt, és sokat hibáztak a csapatok. Viszonylag szerencsétlen körülmények közepette született az első MAC-találat, Garbacz Máté a kapuvasra támaszkodva el is számolt tízig vagy húszig.

A második harmadban is MAC-gólt láthattunk először, egy kontra végén, emberelőnyben lőtték.

„Forró vér, hideg fej” – ez még egy MAC-szurkoló szájából hangozott el a Kisstadion öltözői folyosóján a második meccsen, de akár egy Vasas-drukker is mondhatta volna mindezt, elvégre a főszereplők is jelezték a párharc előtt, fejben nagyon sok minden dől majd el a döntőben. Hogy miért emeljük ki ezt a tételt? Azért, mert a második harmad végén Szabó Bence törlesztett egy kis lökéssel a vendégek játékosának, azonnal ki is szórták. Sőt, kettős hátrányba került a csapatunk nem sokkal később – még szerencse, hogy ezt nem tudta kihasználni a MAC.

Sőt, a második kiállítás lejárta előtt nem sokkal egy korongszerzést követő kontra végén Csiki Attila passzolt Nagy Zoltánnak, aki bevágta a kapuba a korongot, majd másfél perccel később Bukor Rajmund is eredményes volt egy nagy kavarodás végén, 2-2!

Mínusz kettőről egyenlített a Vasas, és remek volt látni, hogy mennyire tűzbe jött ettől a szépszámú közönség.

Nyílt harmadik harmad jöhetett tehát, amelyet az Edda klasszikusa vezetett fel: „Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt.”

Zsigmond Bence előtt adódott az első lehetőség, Dobos Kristóf védte a próbálkozást, aztán olyan igazán nagy helyzet nem alakult ki. 8 perc 49 másodperccel a vége előtt viszont Kövesdi Cameron kihasználta a Vasas-emberelőnyt, 3-2, fordítottunk!

Sajnos, nem sokáig tartott ekkor az előny, alig másfél perc múlva ismét egyenlő volt az állás, gyors korongjáratás után Tóth Gergely lőtt a kapuba, 3-3. A baj nem járt egyedül, nem sokkal később Horváth Andrást állították ki bottal ütésért, alig 5 perc volt ekkor hátra – nagyon figyelni kellett ebben a hátrányban, mert érezhető volt, ha betalál a MAC, nehéz lesz ismét visszajönni.

Végül kiegészültünk, hogy aztán leperegjen a maradék szűk másfél perc is (benne egy óriási MAC-ziccerrel) – következhetett a hosszabbítás. Ennek elején a MAC ment jobban, Garbacz-védésekre volt szükség, majd a másik oldalon alakult ki tűzijáték, ez már jobban tetszett a közönségnek is.

5 perccel a hosszabbítás kezdete után Tóth Gergelyt gáncsolásért kiállították, megvolt a lehetősége a Vasasnak, hogy döntésre vigye a dolgot. Oroszi Álmos előtt adódott nagy ziccer a ráadás 8. percében, majd fél perc múlva a Vasas kapuja előtt kellett figyelni a védőknek.

A slusszpoén ugyanakkor a miénk volt, miután Czakó Barna, a csapatkapitány meglőtte a maga gólját, amely a győzelmet eredményezte.

2-1-re vezet a Vasas-Contintental a döntőben, két lépés, hogy kinyíljon az a kapu…

Székely-Mádai László vezetőedző véleménye: „Nehéz győzelmet arattunk, de nem is számítottunk könnyű csatára. Gyengén kezdtük a meccset, a harmadik harmadra és a hosszabbításra feljavultunk, ha azt vesszük, jókor. Kulcsfontosságú volt, hogy ki tudtunk egyenlíteni, és a végére egy munkás győzelmet arattak a fiúk.”

Surányi Zsolt a meccs után: „Keményen kezdtük a meccset, de ők is nagyon jól játszottak, és miután kaptuk a gólt, az kicsit meg is zavart bennünket. Az előző meccshez képest jobban játszott a MAC, de 0-2 után Ati remekül szerzett korongot, és odapasszolta Zolinak, aki könyörtelenül kihasználta a helyzetet. Ez nagy lökést adott nekünk, utána egyből 2-2-re egyenlítettünk, így minden kezdődött elölről. A harmadik harmad első része a miénk volt, de aztán nagyon ránk jöttek, és egyenlítettek. Viszont jól jöttünk ki a hosszabbításból, így nagy győzelmet arattunk, igaz, még sok van hátra a döntőből.”

Szlama Dániel a meccs után: „Az elején beleültünk a meccsbe, a 7-1 után azt hittük, ez már sima lesz. Ránk jött a MAC, nyomott minket, de eredményesen kontráztunk, és így sikerült egyenlíteni. Nem szabad még egyszer ezt a hibát elkövetni, mint ma. Legközelebb is keményen kell beleállni a játékba, mert azon a meccsen nagyon sok múlik. A Kisstadionban eddig mindig jól sikerültek a meccseink, remélem, ez most is így lesz.”


Hirdetések