Jenkei Dániel, 2017.03.14. | Úszás

A Vasas sportolói is részesei voltak a Koppenhágában debütáló új világkupa-sorozatnak.

Komoly mérföldkőt jelentett paraúszásban, amikor az olimpia után bejelentették, hogy az épeknél sikeresen működő sorozat mintájára belevágnak egy öt állomásos világkupa-sorozatba, ahol a nemzetközi elit évközben is meg tudja mérettetni magát.

A széria fél év alatt zajlik le: Koppenhága, Sao Paolo, Indianapolis, Sheffield, majd Berlin látja vendégül az úszókat. Az első állomásról, a dán fővárosból már friss tapasztalataink vannak, hiszen a magyar csapat tagja volt klubunk két paraúszója, az olimpiai ezüstérmes Pap Bianka és a többszörös paralimpikon Illés Fanni.

Szakmai szempontból ez egy rendkívül hasznos kezdeményezés. – kezdte értékelését sportolóink vasasos edzője, Szabó ÁlmosEddig év közben nem igazán volt lehetőség arra, hogy megméressük magunkat a nemzetközi mezőnyben. Ez a világkupa-sorozat betölti ezt az űrt, a koppenhágai tapasztalatok birtokában is állíthatom, hogy remek fejlődési lehetőség egy ilyen jellegű verseny, függetlenül attól, hogy sok minden még gyerekcipőben járt.

A fejlődés jegyében kemény munkából érkeztek a vasasos versenyzők Dániába, Pap Bianka a számhalmozás tekintetében már-már Hosszú Katinkát idézte: elindult 50 és 100 háton, 200 vegyesen, 50, 100, 200 és 400 gyorson, valamint 50 mellen. Nyolc számból hétben döntőt, a maradék egyben csak azért nem, mert szabálytalannak vélt rajt miatt kizárták. Az össztermés Bianka részéről két bronzérem, 200 vegyesen és 50 gyorson, no meg számos értékes helyezési pont, ami az összesített pontverseny szempontjából fontos.

Bianka az időszakhoz mérten megfelelően teljesített, a 2017-es világbajnokság miatt kialakuló pályagondok miatt gyakorlatilag két hét teljes értékű munka előzte meg Hódmezővásárhelyen a versenyt.” – fűzte hozzá edzője.

Illés Fanni könyökműtét után tért vissza, és mind a négy számában (50 gyors, 100 és 200 gyors, 200 vegyes) helyt állt, igaz ezúttal nem tudott döntőbe jutni.

Fanni könyökét négy hete műtötte meg Dr. Béres György, ehhez képest az időeredményei kifejezetten biztatóak voltak. Egyébként nagyon erős mezőny jött össze, többszörös paralimpiai bajnokok is részt vettek a versenyen.
Készülünk a további állomásokra, Berlinben biztosan ott leszünk, Brazíliába viszont nem tudunk eljutni, Indianapolis és Sheffield finanszírozása pedig egyelőre nem teljesen megoldott, de azon leszünk, hogy meg tudjuk magunkat méretni, hosszú távon ugyanis ez szolgálja legjobban a tokiói felkészülést.
” - zárta elemzését Szabó Álmos.


Hirdetések