Dobos Sándor, 2017.03.04. | Vízilabda

Ha jobban kihasználta volna négyperces emberelőnyét a VasasPlaket, szorosabb bajnoki lehetett volna a szombati.

E.ON OB I., középszakasz,

FTC-PQS Waterpolo-VasasPlaket 13-8 (3-1, 2-1, 2-3, 6-3)
Népliget,

Vezette: Székely, Tordai

FTC: Vogel – Avramovic 1, Madaras 3, Nyéki 1, Katonás, S. Mitrovic 2, Szirányi 2. Csere: Jansik Sz. 2, Dőry, Pohl, Tóth M. 1, Marko Csuk, Vogel Simon 1.
Vezetőedző: Varga Zsolt

Vasas: Jónás – Koopman, Burián 1, Bóbis 1, Babay 2, Lindhout, Steinmetz Á. Csere: Simon H., Bencz 1, Mészáros, Takács, Njegovan 1, Marnitz G. 2.
Vezetőedző: Földi László

Gól/emberelőny: 4/7, illetve 2/11
Ötméteresek: 2/2, illetve 0/1
Kipontozódott: -
Kiállítva 4 percre: Marko Csuk (10.)

Az Eger elleni nagyarányú és a Miskolc elleni fájó vereség után a középszakasz harmadik körében a Fradi várt Földi László csapatára, amely ugyan bejutott az Euro Kupa döntőjébe, a hazai bajnokságban azonban botladozni is szokott.

A Szeged vagy a BVSC elleni döntetlen mellett legutóbb Szolnokon maradtak alul talán a vártnál nagyobb különbséggel (2-14), így akár meg is fordulhatott a Vasas-drukkerek fejében, hogy bajuszráncigálásra vagy annál többre is jó lehet csapatunk a Népligetben.

Nos, mindkét csapat jó védekezéssel indított (a Ferencvárosban nem játszott Varga Dániel), az igazi baj az volt, hogy legjobban a hazaiak kapusa, Vogel Soma remekelt, az elején minden lövést megfogott, igaz az is, hogy ezek némelyike már kétségbeesett próbálkozás volt a támadóidő lejárta előtt nem sokkal.

Egy elmaradt kiállítást azért jogosan kért számon Földi László még 0-0-nál, pedig megúszott Burián Gergő Marko Csuk szabálytalankodása után. Aztán megjött a fór az egykori vasasos, Katonás Gergő hibája után, de Vogelnek ekkor még nem sikerült gólt lőni.

0-2 után tört meg a jég, Aleksandar Njegovan villant a jobb sarokból. Addig viszont Madaras Norbert tett így kétszer is, ő is egykoron a piros-kék sikerekért dolgozott. Stefan Mitrovic gondoskodott arról, hogy kétgólos legyen a Fradi előnye az első negyed végére, 5 méteresből volt eredményes (3-1).

Marko Csuk kapott a második negyed elején 4 perces kiállítást brutalitásért, az 5 méterest Burián Gergő Vogelbe lőtte, tehát nem sikerült nyomban kihasználni a szituációt. A következő akciónál is ő volt a végállomás, majd a harmadiknál a blokk, a negyediknél pedig 2 métert ítéltek.

A négyperces szakasz legvégén Bóbis Máté csak megtörte a csendet, ezzel egy gólra zárkóztunk (2-3). Sőt, megúszott Mészáros Csaba, kár, hogy a kapu torkában leszerelték. Jansik Szilárd emberelőnyből talált be egy perccel a nagyszünet előtt, majd Tóth Márton pöccintett közelről a kapuba, rosszul sikerült tehát a negyed vége, 2-5.

A fordulás után feljavult a védekezés, Jónás György is ziccereket fogott, a 4. percben Stefan Mitrovic közeli lövésénél viszont nem tudott mit tenni (2-6). Marnitz Gergő szépített aztán kétszer is (korábbi csapatának lőtt két remek gólt), előbb távolról, aztán közelebbről, 4-6. Támadhattunk a mínusz egyért is, és az első sikertelen akció után Babay Árpád három emberrel a nyakán tartotta meg a labdát, és lőtt a kapuba, 1:46-tal a negyed vége előtt, 5-6.

Szirányi Balázs is villant egyet aztán centerben (5-7), majd egy Vasas-emberfór során kért időt Földi László. Több gól viszont már nem született, igaz, Bóbis eltalálta a kapufát a legvégén.

A negyedet ezzel együtt megnyerte a Vasas, és maradt remény a zárószakaszra. Bár Avramovic lőtt egyet az elején, emberelőnyből sikerült válaszolni, Bencz Rolf révén, 6-8, így tartottuk a zöldeket.

A hajrához közeledve viszont pontosabbá vált a Ferencváros, Szirányi nagyon élni kezdett középen, így 10-6-ra elhúztak a hazaiak, innen már nehéz visszakapaszkodni.

Ez nem is sikerült a végére kicsit széteső csapatunknak, amely így pont nélkül maradt a harmadik középszakaszbeli meccsén is.

Folytatás szerdán a BVSC ellen, 20:30-tól a Szőnyi úton.

Földi László vezetőedző értékelése: „Mindig nehéz ilyenkor értékelni, megpróbáltunk mindent. Egy darabig sikerült is megnehezíteni a Fradi dolgát, néha meglepetésből zárkóztunk fel, néha az ő hibáikból. Mi is követtünk el hibákat, amik, ha nincsenek, szorosabb a meccs. Ha ilyen szintű csapat ellen tudunk jó dolgokat csinálni, akkor a hozzánk hasonló nívójú csapatok ellen is meg kell hogy tudjuk oldani. A szerdai egy ilyen alkalom lesz, megpróbáljuk a BVSC elleni meccset megnyerni, remélem, a sérültjeink addigra vissza tudnak térni. Kétségtelenül kedvező helyzet volt a négyperces emberelőny, viszont a statisztika és a tapasztalatok alapján is azt mondhatom, nem nagyon dőlnek el meccsek egy ilyen helyzet során. Főleg nem a meccs elején, amikor még frissek a csapatok, a kondi is megfelelő. Persze ettől még sajnálom, hogy nem lőttünk gólt ebben a szakaszban, Bóbis Máté akkor talált be, amikor visszajött az ember, az egy nagyon szép akció volt egyébként. Nekünk amúgy is a szezon egyik legnagyobb hiányossága, hogy az emberelőnyöket nem túl jó százalékkal használjuk ki. Ezen is javítani kell a későbbiekben.”

Marnitz Gergő így foglalta össze gondolatait a meccsről: „Megfogadtuk Földi László szavait a nagyszünetben, elkezdtük biztatni egymást, mert látszott, hogy most talán jobban meg lehet fogni a Fradit. A bajnokságban az egyik legjobb harmadik negyedünk volt ez a mai. Nagyon örültem, hogy feljöttünk a Ferencvárosra, de sajnos egyéni hibákból ezután újra el tudtak menni. Ez a Fradi nagyon jó csapat, jó eredmény, hogy két és fél negyedig egyenlő ellenfelek voltunk.”

További eredmények:

Contitech-Szeged-Diapolo-ZF-Eger 13-16 (3-3, 2-7, 5-4, 3-2)
Pannergy-Miskolci VLC-Szolnoki Dózsa-Közgép 6-17 (0-5, 2-4, 2-3, 2-5)
A-Híd-OSC-Újbuda-MKB-Euroleasing-BVSC 9-8 (2-3, 2-1, 3-2, 2-2)

A felsőház állása:

1. ZF-Eger 49 pont
2. Szolnoki Dózsa-Közgép 48 pont
3. A Híd-OSC-Újbuda 41 pont
4. FTC-PQS Waterpolo 37 pont
5. Pannergy-Miskolci VLC 30 pont
6. Contitech-Szeged-Diapolo 27 pont
7. MKB-Euroleasing-BVSC-Zugló 23 pont
8. VasasPlaket 22 pont


Hirdetések