Jenkei Dániel, 2017.02.24. | Labdarúgás

Az ellenfélről a szombati Vasas-Gyirmót kapcsán.

„Ebben a csapatban van hit és van erő” – említette a tavaszi idény kezdete előtt Urbányi István, a Gyirmót edzője, aki a sikertelen őszi szezon után felajánlotta lemondását, de azt a klub két tulajdonosa, Horváth Ernő és Ferenc nem fogadta el. A fémhulladék-hasznosítással foglalkozó fivérek a hatvanhetedik helyet foglalták el a napi.hu hírportál tavaly közzé tett, a leggazdagabb magyarokat rangsoroló listáján, ám a labdarúgás tekintetében a tényállás már nem ennyire fényes: a kisalföldi együttes sereghajtó az NB I tizenkettes mezőnyében.

Ha részletesebben elemezzük a Vasas következő ellenfelének helyzetét, akkor – Urbányi szakvezető derűlátó szavai ellenére – még szomorúbb adatokkal találkozunk. A gárda nyolc vesztes mérkőzés után szerzett pontot otthon a Paks ellen, de legutóbbi négy bajnoki meccsén egyetlen gólt sem ért el (FTC 0-2, Honvéd 0-4, Diósgyőr 0-1, Paks 0-0). Horváth Ernő le is szögezte januárban: „A támadójátékunk gól nélkül nem nagyon minősíthető, ráadásul ez a csapatrész a középpályáról sem kapott megfelelő támogatást.” Az ügyvezető, aki a múlt év óta – testvérével együtt – Győr díszpolgára, azért optimistán hozzátette: „A tizennégy tavaszi mérkőzésre hét győzelmet tervezünk, ami elég lehet a bennmaradáshoz. ”

A klubvezetés – amelynek kommunikációját is Horváth igazgatja, de Horváth Cs. Attila nem rokona a két tulajdonosnak – „nagytakarítást” tartott a télen: csapatnyi játékost engedett-küldött el, és nyolc új futballistát szerződtetett. Egyikük igazán jó nevű labdarúgó, ám a gyirmóti Bebeto nem brazil, hanem szenegáli. Vele együtt bosnyák, romániai, szlovák, ukrán és ukrajnai magyar „légióst” is igazolt a klub, amely az új szerzemények közül hatot sorompóba állított az eddigi produkciótól szignifikánsan semmiképp sem különböző tavaszi nyitányon. A szombat délután az újpesti Szusza Ferenc stadionban fél négykor kezdődő Vasas–Gyirmót találkozó előtt a harmadik helyen álló angyalföldiek – egyebek közt – azért is bizakodhatnak, mert a vendégek szeptember 24. óta nem szereztek gólt idegenben, s a szombathelyi kapuba bezörgető Sallói Dániel már Kansasben van... A táblázat utóvédje ezzel a megmozdulással vívta ki egyetlen, nem hazai pályán elért győzelmét (1-0), igaz, otthon sem aratott diadalsorozatot: mindössze kétszer nyert. Először a Diósgyőr, majd másodszor – vigyázat! – a Vasas ellen, megint csak 1-0-ra...

A csapat abban a tekintetben kiegyensúlyozott, hogy pályaválasztóként 2 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség, míg vendégként 1, 3, 6 a mérlege. (Döntetlent Mezőkövesden, Kispesten és Pakson ért el.) A most igazoltak viszont nem törődnek a múlttal, ők előre néznek. A Rózsahegyről szerződtetett, korábban a pozsonyi Slovanban csaknem száz bajnoki mérkőzést játszó Kristian Kolcak például a Kisalföld című újságnak azt nyilatkozta: „A legnagyobb erényem, hogy eléggé jól olvasom a játékot.”

Gúnykacaj helyett csakis az javasolható: Újpesten senki se húzzon nagy mellényt a piros-kék mezre. Helyesebb arra összpontosítani, nehogy újra „gyirmóti” meglepetés érje a Vasast...

Hegyi Iván


Hirdetések