Jenkei Dániel, 2017.01.02. | Klub

Hegyi Iván évindító jegyzete.

Az új esztendőben immár a negyvenedik évfordulója lesz annak, hogy legutóbb első osztályú bajnoki címet nyert a Vasas labdarúgócsapata. Azóta az NB I-ben tíz klub érdemelt ki aranyérmet, ezek listája betűrendben: Debrecen, Dunaújváros, FTC, Győr, Honvéd, MTK, Újpest, Vác, Videoton, ZTE.

De nem kell feladni, akár még vidám is lehet az egyelőre nem éppen derűs jubileum.

Mindenesetre van hasonlóság a négy évtizeddel korábbi és a mostani helyzet között. Az őszi szezon végén akkor sem állt az élen, sőt ugyanúgy a harmadik helyet foglalta el a Vasas, mint napjainkban. Ráadásul nem gólkülönbséggel szorult az Újpest és az FTC mögé: a lila-fehérek négy, a ferencvárosiak három pont előnyt szereztek a piros-kékekkel szemben. Aztán a tavasszal tizennégyszer győzött, kétszer döntetlent ért el, és csak egyszer – a Videoton vendégeként – kapott ki az angyalföldi együttes, amely így a dobogó alsó fokáról a felsőre kapaszkodott.

Közben a hazai kupa négyes döntőjébe ugyancsak bejutott, miután az MNK téli szakaszában a Doroggal is találkozott. Ezt csak azért jegyzem meg, mert február 11-én és március elsején megint a Dorog lesz az ellenfél a kupában... Igaz, a vetélytárs már régen nem első osztályú, amilyen hetvenhétben, a 3-2-es és 2-1-es Vasas-sikerrel zárult kupatalálkozó idején volt, de az analógia akkor is tagadhatatlan. (A kettős győzelem értékét emelte, hogy Török Péter, Zombori Sándor és Várady Béla latin-amerikai túrán volt a válogatottal, amelynek tizennyolcas keretéből Baróti Lajos szövetségi kapitány az utazás előtti szűkítéskor hagyta ki Mészáros Ferencet, Kántor Mihályt és Kovács Istvánt.)

Hogy aztán lehet-e párhuzamot vonni az egykori és a jelenlegi Vasas között? Erre nyilvánvalóan nemmel kell válaszolni, hiszen a legtöbbször a Mészáros (32 bajnoki meccs) – Török (32), Hegedűs (31), Komjáti (34), Kántor (25) – Gass (34), Müller (34), Zombori (34) – Kovács (33), Izsó (31), Várady (34) összetételben szereplő, a bajnoki címhez éppen száz gólt társító együttes klasszis játékosok sorát vonultatta fel. Ám az is kétségtelen: a mai Videotonban sincs Kovács József-, Karsai-, Csongrádi- vagy Tieber-formátumú labdarúgó; ahogyan a Honvéd sem büszkélkedhet Pintér Sándor-, Szűcs Lajos-, Kocsis Lajos-, Kozma Mihály-, s az FTC sem Martos-, Bálint-, Ebedli Zoltán-, Nyilasi-kategóriájú futballistával.

Tippelni arra, hogy a tavaszt azonos pontszámmal kezdő Videoton, Honvéd és Vasas közül melyik lesz a befutó – ha nem éppen a négy pont hátránnyal a vezető hármas mögé szoruló Ferencváros kerül az élre –, nem érdemes. (Álmodozni azért lehet...) Találgatni már csak azért is fölösleges, mert negyven éve a Népsport felkért egy mérnököt, hogy találmányába, az R20-as számítógépbe táplálja be az első osztályú adatokat, s az információk alapján a komputer készítsen előrejelzést a bajnokság kimenetelére. A masina prognózisa így szólt: 1. FTC, 2. Újpest, 3. Videoton, 4. Vasas.

Tudjuk, a valóságban mi lett a vége.

Ide azt a gépet!

Hegyi Iván


       


Hirdetések