Jenkei Dániel, 2016.12.06. | Vívás

A hétvégén Győrben rendezték a Gerevich-Kovács-Kárpáti kard világkupát.

Impozáns körülmények között, a győri kézilabda-arénában randevúztak egymással a kardvilág legjobbjai hétvégén, a hagyományos Gerevich-Kovács-Kárpáti versenyen. A legnagyobb érdeklődés Szilágyi Áront övezte, hiszen kétszeres olimpiai bajnokunk Rió után most lépett először pástra.

Ő volt az egyetlen magyar, aki csak szombaton, a főtáblán szállt versenybe, és a szokott megabiztossággal is kezdett, hiszen a spanyol Bravót, majd az olasz Berrét is legyőzte, így gyorsan a nyolcas döntőben találta magát.

A Vasas-versenyzők közül a friss országos bajnok Szatmári András is remekül lépkedett, a harminckettő között például óriási csatában a világranglista vezetőjét, a koreai Kim Hjunghvan-t győzte le, majd egy újabb nyertes asszóval ő is bejutott a nyolc közé.

Itt számára Athén olimpiai bajnoka, Aldo Montano következett, és jött is az újabb bravúr, hiszen esélyt sem adott a rutinos olasznak, így már biztos érmesnek mondhatta magát, amire eddig még nem volt példa világkupa-pályafutása során.

Közben vissza Szilágyi Áronhoz, akinek viszont nem ez a nyolc közötti volt élete asszója, a francia Apithy viszonylag simán kerekedett fölé.  Áron így végül az ötödik helyen végzett, Szatmárinak pedig a bronz jutott, hiszen az elődöntőben remek kezdés után végül kikapott a későbbi győztes koreai Oh-tól.

Vasárnap Szilágyi és Szatmári közreműködésével a csapatversennyel folytatódtak a küzdelmek, a nyolc között a franciáktól szenvedtünk drámai vereséget, így végül hatodik lett a magyar kvartett.

Szatmári András: - Talán a koreai Kim elleni győztes asszóm volt a legnehezebb, nem véletlenül világelső versenyző, hajlékony, dinamikus, könnyen eléri az ellenfelét. Az elején egyáltalán nem találtam a távolságot ellene, aztán, amikor ráéreztem, akkor szépen fel is tudtam jönni. Örülök, hogy a mindent eldöntő tus az enyém lett. Montano még harmincnyolc évesen is a toppon van, eddig csak csapatversenyben győztem le, most egyéniben is sikerült. Az elődöntőben Oh ellen pont fordítva alakult minden, mint a másik koreaival szemben, teljesen elvesztettem a ritmust, ezt pedig jól kihasználta. Összességében persze a bronzérem nagy boldogság, jó lenne a következő világkupákon mindig bejutni a legjobb nyolc környékére, ennek a formának az állandósítása a legfőbb célom. A csapatversenyről pedig csak annyit, hogy a mostani szereplésünk nem volt méltó egy világbajnoki ezüstérmes csapathoz.

Végeredmény: 1. Oh Sanguk (koreai), 2. Gu Bongil (koreai), 3. Szatmári András 5. Szilágyi Áron 47. Nagy Pál  67. Iliász Nikolász 78. Ravasz Etele

Az olimpia óta egyébként nem ez volt az első vívó világkupa-viadal, hiszen november végén a férfi párbajtőrválogatott a vasasos Bányai Zsomborral a soraiban harmadik lett a Buenos Aires-i viadalon, a kardozók pedig e hónap elején Dakarban randevúztak, ahol Iliász Nikolásznak jutott egy csapat negyedik helyezés.


Hirdetések