Jenkei Dániel, 2016.12.04. | Klub

A legendás Hegedűs Csaba bátyja maga is kiváló birkózó volt, a Vasas Sport Club örökös bajnokával születésnapja alkalmából beszélgettünk.

"Egy évvel Csaba öcsém után kerültem a Vasasba, a Koltói Anna utcai birkózóterembe. Varázslatos hangulata volt a helynek, ugyan összesen csak két szőnyegen folytak az edzések az alagsorban, de azt a milliőt semmi sem tudta pótolni, még az sem, amikor később átköltöztünk a Fáy utcába, ahol már jóval jobb körülmények között készülhettünk."

"Csak egy példa, az én súlycsoportomban a Vasason belül nyolc kiváló versenyző volt, amikor odaigazoltam. Végig klasszis társakkal készülhettem, olyan edző irányításával, mint Müller Ferdinánd, nem beszélve a szakosztályt fantasztikusan menedzselő Vágó-Wágner Róbertről."

"Kozma Istvánról külön is szeretnék megemlékezni, vele nagyon szoros barátságba kerültem az évek során. Emlékszem, ő többnyire csak súlyzózni járt le, mert akkora ember volt, hogy nemigen talált magának edzőpartnert közöttünk. Amikor a 1968-as olimpiára készült, én segítettem neki a mázsán méredzkedni, alig hittük el, hogy ez a kétméteres ember majdnem eléri a száznegyven kilót. A tragikus halála máig feldolgozhatatlan és pótolhatatlan veszteség a magyar sportnak..."

"Négy egyéni és hat csapatbajnoki címet nyertem a Vasassal, jártam olimpián, de legalább ilyen büszke vagyok arra, hogy Csaba öcsém igazi klasszis lett. Talán nem szerénytelenség, ha azt mondom, nekem is volt ebben szerepem. Ugyan csak két év van köztünk, de bizonyos szempontból apa-fiú kapcsolat volt mienk, hiszen édesapánkat fiatalon elvesztettük, így tizenévesen én váltam a családfenntartóvá. Csaba mindig is hallgatott rám, próbáltam neki segíteni versenyzőként is, majd később, amikor szövetségi kapitány lett, akkor is igyekeztem a szakmai munkájához hozzátenni a magam ismereteit. Hosszú évtizedekig dolgoztam így a magyar birkózásért."

"Manapság is igyekszem fitten tartani magamat, napi szinten sportolok, és bár a feleségem néhány évvel ezelőtti halála rettenetesen megviselt, fizikailag jól érzem magam. Követem a sporteseményeket is, nagyon szurkolok a Vasas sikeréért, jó látni, hogy a sikeres olimpia után a labdarúgók is ott vannak a tabella élén."

 


Hirdetések