Jenkei András, 2016.11.19. | Vízilabda

Az utolsó negyedben megfordította az állást a VasasPlaket és fontos három pontot szerzett nagy riválisa otthonában.

E.ON OB I., 8. forduló:
Debreceni VSE-VasasPlaket 7-8 (2-1, 1-1, 2-2, 2-3)
Debrecen,

Vezette: dr. Marosvári, Mucsai

DVSE: Lévai – Durik 2, Somlai, Müller 2, Süveges, Szőke 1, Fekete G. Csere: Mora 1, Kuncz, Tóth P. 1, Busilacchi, Smitula.
Vezetőedző: Komlósi Péter

Vasas: Jónás – Burián 1, Koopman 1, Bóbis 2, Babay, Takács B., Steinmetz Á. Csere: Simon H., Marnitz G. 3, Mészáros Cs., Hőna, Njegovan 1, Bencz.
Vezetőedző: Földi László

Gól/emberelőny: 2/9, illetve 1/7
Ötméteresek: -, illetve 1/1
Kipontozódott: Busilacchi (32.), illetve Takács (30.)

A felsőházba jutásért vívott harc egyik legfontosabb állomása volt a debreceni szombaton kora délután. A DVSE az év meccsének nevezte ezt a bajnokit, ilyen értelemben számukra fájó volt a csapatkapitány, Kállay Márk hiánya.


                                                                                fotó: dvse.hu

A VasasPlaket viszont teljes létszámban utazott Debrecenbe, már pénteken. A mérkőzést az M4 Sport is közvetítette, és elég gyorsan gólt láthattak a nézők, fél perc sem telt el, amikor Müller Máté akciógóllal szerezte meg a hazaiaknak a vezetést. Steinmetz Ádám harcolt ki emberfórt az első Vasas-támadás során, de kétszer is cél tévesztett lövőnk.
Jesse Koopman viszont már nem hibázott (1-1), majd egy debreceni kapufa után Burián Gergely maradt elől, Jónás Györgytől meg is kapta a labdát, de ziccerben ellopták tőle azt, furcsa körülmények közepette. Az 5. percben emberelőnyben kért időt Földi László, talán nem a legjobbkor lőtte el Koopman a labdát, kimaradt a fontos fór, viszont jól védekezett a Vasas, így a hazaiak sem tudtak büntetni. Egészen a 7. percig, amikor úgy használtak ki egy emberelőnyt, hogy már úszott vissza a kiállított játékosunk, Tóth Péteren két ember is volt egyébként, 2-1.

A második negyed több perces késéssel indult az eredményjelző meghibásodása miatt, majd ide-oda kontrák után 5 méteresből egyenlített a Vasas Bóbis Máté jóvoltából, miután a debreceniek játékosa hamarabb jött vissza a kiállításról (2-2).
Higgadtan, türelmesen játszott csapatunk, és támadásban nem nagyon tudott kibontakozni a DVSE. Egy lefordulás során tudta ezt végül megtenni az 5. percben, Szőke indította a megúszó Sergi Morát, Jónás kimozdult, így az üres kapuba tudta juttatni a labdát a DVSE spanyol légiósa, 3-2.
Jónás aztán javított, mert emberhátrányban védett egyet, így nem tudott ellépni két góllal a Debrecen. „Gyerekek, ne csináljunk már olyat, amit még nem csináltunk soha… Tartsuk meg, tartsuk meg a labdát!” – kérte Földi László egy időkérés során, muszáj volt megnyugtatni a csapatot egy kicsit.
Sok-sok hiba volt mindkét oldalon, ez nyilván a tét nagyságának köszönhető. A mieink nem tudtak elég közel kerülni a debreceni kapuhoz, a centereket sem tudtuk hatékonyan megjátszani, egygólos hátrány alakult ki a nagyszünetre.

Steinmetz Ádámot „ölték meg” a fordulás utáni első Vasas-akció során, majd a másodiknál keményen bevágott egy előnyt Aleksandar Njegovan, 3-3. Sőt, meglehetett volna a vezetés is, de Takács Bálint ziccerben elkövetett húzását Lévai Márton hatástalanította.
Szőke Szabolcs bezzeg kihasználta az emberelőnyt, ez volt a DVSE első fórgólja a meccsen, 4-3. A 4. perc kezdetén Bóbis lőtt hatalmas gólt messziről, mint egy falat kenyér, úgy kellett, 4-4. Felpörgött a meccs, sokkal nagyobb tempóban próbálkoztak a csapatok az első félidőhöz képest.
Talán nyomaszthatta a harmadik negyed végén már a Vasast, hogy megannyiszor támadhatott a vezetésért, de egyszerűen nem akart összejönni mindez. Egy hiba viszont mindig elég volt, hogy a Debrecen jusson előnyhöz, Durik csavar centergólja ráadásul még megsüvegelendő is volt, 5-4.
26 másodperccel a negyed vége előtt Földi mester időt kért, centerbe adott passzt kért övéitől, ez végül nem jött össze, de ügyesen végigjátszottuk a támadást, és 2 másodperccel a vége előtt Marnitz Gergő nagy góllal egyenlített (5-5).

A negyedik negyed második percében először vezetett csapatunk, ugyancsak Marnitz vágta be messziről Lévai kezei között, 6-5, megtört a jég, kifizetődött a türelmes játék.
Sőt! Ennek mentén következett egy újabb emberelőny megjátsza, a fór végén Marnitz meglőtte harmadik gólját is, kettővel vezetett a Vasas, amely így átbillent vélhetően lélektanilag is, 7-5! Durik faragta ezt a hátrányt középről behúzott labdájával, de Burián megúszás gólja megint kétgólos vezetést eredményezett, 8-6!
A meccs utolsó perceiben csapatunk minden tagja hozzátette a magáét a győzelemhez: Jónás többször is bravúrt mutatott be, támadásban türelmesen végigjátszották az időt a fiúk, védekezésben jó helyen voltak a kezek. S bár Müller szépített 21 másodperccel a vége előtt, egy gól megmaradt az előnyből, így nagyon fontos három ponttal gazdagodott csapatunk.

A VasasPlaket legközelebb november 23-án, szerdán a Szentest fogadja a Tüske Uszodakomplexumban.
Földi László vezetőedző: „Bár az utolsó negyedben fordítottuk meg a meccset, nem mindig az utolsó negyed dönt, hanem az is, mi történt azelőtt. Ki mennyit erőt veszített, hány kiállítása van a játékosoknak, hogyan állnak, mennyire fáradtak a játékosok. Nagyjából hasonló dolgokat terveztünk mára, sejtettük, hogy nagyon nehéz meccs lesz, tudtuk, hogy a Debrecen keményen fog küzdeni majd, hiszen a Szeged ellen is szorosan tudták tartani az eredményt az első két negyedben, csak később nyílt ki az olló. Itt most a negyedik negyedben fordult a kocka, nagyon örülünk, boldogok vagyunk, semmi más nem számít, mint az, hogy megvan a három pont. Készülünk a Szentes elleni mérkőzésre, mert mindig a következő mérkőzésre koncentrálunk, és ott akarunk minél jobb teljesítményt nyújtani.”

Marnitz Gergő a mérkőzés után így értékelt: „Gratulálok a csapatnak, nagyon jól vizsgázott küzdeni tudásból, szívből, akaratból, összetartásból. Azt gondolom, ez az első olyan meccsünk, amelyiken tényleg csapatként funkcionáltunk. Az eleje nagyon nehéz volt, mert érezhető volt, hogy a Debrecen úgy ugrott a vízbe, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a legjobb nyolc közé jutáshoz. A harmadik negyed végétől viszont átvettük az irányítást, a kezdeményezést, és elléptünk két góllal. Külön gratuláció a csapatnak azért, hogy ezt meg is tudtuk tartani. Ilyenkor szokott az történni, hogy egy csapat elizgulja, buta hibákat követ el és a vége döntetlen, ezt át is éltük már Szegeden. Most nem, és emiatt nagyon boldogok vagyunk. Azt beszéltük meg a meccs előtt, hogy ne kapkodjunk, ne rohanjunk, legyünk higgadtak és türelmesek, mert sejtettük, hogy a cserepadunk nekünk hosszabb, és ennek ki kell jönnie a végjátékban. Nagyon örülök, hogy három gólt lőttem a végén, de sokkal jobban annak, hogy a három pontnak hála elég a kötelező győzelmeket hoznunk a felsőházba jutáshoz. Magammal kapcsolatban még annyit, hogy szeretném, ha a meccsek elején is eredményes lennék, és az álmoskás kezdést jó lenne már kijavítanom, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a lövőszázalékom.”


Hirdetések