Jenkei Dániel, 2016.08.10. | Klub

Markovits László a Magyar Hírlapnak nyilatkozott a riói olimpia eddigi vasasos sikereiről.

Klubelnökként még nem volt része hasonlóan sikeres olimpiai kezdésben. Felülmúlják a történtek a várakozásait?
- Az biztos, hogy olyan még soha nem volt, hogy a nyitónapon rögtön két Vasas-sportoló is aranyat szerzett. Egyébként déja vu érzésem volt, hiszen négy éve Londonban Szilágyi Áron vasasos vívóként szerezte meg a magyar csapat első olimpiai aranyát. Ki gondolta volna, hogy ezt még túl lehet szárnyalni…

Mit jelentenek ezek a sikerek a Vasasnak?
- Fantasztikus érzés, hogy a magyar csapat ilyen szenzációsan kezdte az olimpiát, az pedig külön büszkeséggel tölt el, hogy minden idők legsikeresebb olimpiai nyitányát két vasasos versenyző produkálta. Természetesen ez a siker elsősorban a sportolók és az őket felkészítő szakemberek érdeme, hiszen a munka dandárját ők végzik a szürke hétköznapokban.

A jó szereplés jelenthet majd még nagyobb állami támogatást?
- Az egyesület nem kap direkt jutalmat az olimpiai szereplés után, mint a sportolók vagy a szakemberek, de a sportági szakszövetségek és a Magyar Olimpiai Bizottság műhelytámogatásában visszaköszön, hogy melyik klub milyen eredményes volt a világversenyeken, illetve az olimpián.

Tervezi, hogy esetleg az olimpia egy későbbi szakaszában a helyszínen szurkoljon?
- Lett volna rá lehetőségem a Magyar Olimpiai Bizottság jóvoltából, de idén a sportszakmai elnökhelyettesünk képviseli a helyszínen a klubot. A Vasas központi ügyvezetése egy nagyon jó csapatból áll, szerettem volna, ha házon belül más is át tudja élni ezt az élményt, hiszen én sportolóként háromszor, vezetőként pedig egyszer, Pekingben már vettem részt olimpián. Itthonról is nagyon jó érzés szurkolni a sikerekért!

Még hátravan Hosszú Katinka több száma, még vív Szilágyi Áron, reménykedik további sikerekben?
- Ahogy korábban nyilatkoztam, mind a hét vasasos olimpikon jó esélyekkel várhatta vagy várja az olimpiát. Eddig nagyon jól állunk, de a legfontosabb a konkrét eredményeken túl, hogy minden sportolónk hiányérzet nélkül azt érezze, kihozta magából a maximumot.

Hosszú Katinka mint bejelentette, szeptemberben új klubot alakít. Nem próbálták-próbálják őt marasztalni?
- Nem, ez egy lezárt ügy mindkét fél részéről. Lehet, hogy kicsit furcsán hangzik az én számból, de reálisan nézve teljesen meg tudom érteni, hogy az ő esetükben ilyen sikerek után felmerült a saját egyesület alapítása és az IronLady „márkanév” továbbépítése. A mostani olimpiai szereplése is bebizonyította, hogy remek döntés volt szerződtetni őt a számára csalódást jelentő londoni eredmények után. Hasonló sikereket kívánok nekik a folytatásban is!

Hogyan ünnepli majd a Vasas család a hazatérő bajnokokat?
- Természetesen a Vasas család méltó módon szeretné fogadni a Rióban sikereket elérő sportolóit, négy éve így volt ez Szilágyi Áron hazaérkezésekor is. Fontos számunkra, hogy a nálunk sportoló fiatalok is részesei legyenek ennek az ünneplésnek. A jutalmakat illetően mindenkivel külön-külön, az egyéni szerződése alapján járunk el.

forrás: Burkovits Ferenc - Magyar Hírlap


Hirdetések