Jenkei Dániel, 2016.07.27. | Karate

Interjú a Világkupa-bronzérmes karatésunkkal, Szkotniczky Ákossal

A Vasas karatésai június utolsó hetében a horvátországi Umagban vettek részt WKF Youth Cup világkupa versennyel egybekötött edzőtáborban. Az edzéseket világ- és Európa-bajnok edzők tartották, a versenyen számos ország válogatott versenyzője mérte össze tudását. A Vasasból Szkotniczky Ákos kiemelkedően szerepelt, hiszen három meccset nyerve bronzérmes lett, ezzel megszerezte saját maga és a szakosztály első világverseny-érmét.

Ákos a svájci ellenfelétől 0-0 után 3-2-re kapott ki bírói döntéssel. Mivel ellenfele döntőbe jutott, Ákos mehetett a vígaszágon, ahol mindhárom meccsét megnyerte (úgy, hogy pontot se tudtak rajta csinálni), így bronzérmes lett.

A főszereplőt kérdeztük a versennyel kapcsolatban.

Milyen volt az edzőtáborban más országok versenyzőivel együtt edzeni?
- Meghatározó élmény volt, nagyon jól éreztem magam. Megismerhettem új edzésformákat, láttam, mennyire különbözik az, ahogy mozognak vagy éppen bemelegítenek más-más országok karatésai. A héten több nemzet versenyzőjével álltam párba, nagyon nyitottak voltak a tábor résztvevői, az edzéseken kanadai, indiai, szerb, horvát versenyzőkkel is jó kapcsolatot építettem ki.

A WKF Youth Cup életed eddigi legnagyobb versenye volt, feszült voltál előtte?
- -Hihetetlenül izgultam… A verseny előtti estétől kezdve az első meccsemig nem tudtam másra gondolni, csak arra, hogy mit fogok a páston csinálni. Nagy volt a nyomás, de nagyon tetszett az egész közeg, ahol versenyeztem, és ez szerencsére motiválóan hatott rám.

Az egész verseny alatt nem tudtak rajtad pontot csinálni, minek tulajdonítod ezt?
- Több világbajnok edzőnek az edzésén is részt vettünk, felejthetetlen élmény volt tőlük tanulni. Nagyon inspirált az, hogy velük edzhettem, szerencsére sok mindent sikerült azokból alkalmaznom a versenyen, amit tanítottak. A védekezéséről híres világbajnok, az azeri Rafael Aghayev edzései nagyon tetszettek, mellette a szintén világbajnok olasz Benetello edzéseit emelném ki, ahol a mozgáskultúra mellett szintén a védekezés technikájával foglalkoztunk.

Mi az, amit még kiemelnél?
- Szeretném megköszönni csapattársaimnak a szurkolást, amit szerintem még Olaszországban is hallottak, úgy zengett a csarnok. Felemelő érzés volt, ahogy a kanadai, horvát és szerb újonnan szerzett barátaim a nyert meccseim után szinte elsőként jöttek gratulálni, fantasztikus hangulatot teremtettek ezzel.


fotó: sportdata.org


Hirdetések