Jenkei András, 2016.06.23. | Vívás

A Lengyelországban zajló Európa-bajnokságon női párbajtőrben Szász Emese bronzérmes lett, míg a férfiak kard egyénijében Szilágyi Áron hatodikként zárt.

A Vasas klasszisa Szász Emese nagyon elkapta a fonalat a csoport küzdelmek során, és így hat győzelemmel lépett a főtáblára, egyenesen a legjobb 32 közé. Ott sem lazított, csak számszerűleg szorosnak tűnő (15:13), ám magabiztos győzelemmel kezdte az egyenes kieséses szakaszt a luxemburgi Fautsch ellen. A cseh Doubova ellen már számszerűleg is (15:5) igazolódott a fölénye. A történtek után bizakodva várhatta a legjobb nyolc között a folytatást, bár negyeddöntőbeli ellenfélnek a világranglista negyedik helyén álló orosz Logunova következett. A jó forma azonban kitartott, ezúttal 15:12 arányú győzelmet könyvelhettek el javára a jegyzőkönyvben.
A döntőbe jutásért a román Popescu ellen állt pástra, változatosan alakult küzdelmük, az idő el fogytával azonban ellenfelénél volt a minimális előny (11:12), Emesének így a bronzérem jutott, ami persze cseppet sem rossz előjel Rió előtt.


                                                    (fotó: Kreiss Gábor - hunfencing.hu)

A női párbajtőrözők küzdelmével párhuzamosan zajlott a férfi kardozók küzdelme is, három vasasos fiú, Szilágyi Áron, Szatmári András és Iliász Nikolász részvételével.
A selejtezőt mindhárman sikerrel teljesítették, két előbbi kiválóságunk egyből a legjobb 32, míg Iliász a legjobb 64 közé nyert besorolást a főtáblán. Sajnos Nikó onnan nem is lépett tovább, hiszen a lengyel Ocinski – cseppet sem vártan – búcsúztatta (11:15). Klubtársait egy körrel később viszont nem ingatta meg az esélyesség terhe, bár olimpiai bajnokunk Szilágyi Áron, a brit Miller ellen megszenvedett a továbbjutásért, Szatmári Andrist viszont nem tette különösebb próbára  a spanyol Manchenó (15:6). A következő körben viszont Szatmárinak a világbajnok Jakimenkó jutott, és ezen az estén ez túl nagy falat volt neki (7:15), végül tizedikként rangsorolták az eredménylistán klubunk tehetségét. Szilágyi a francia Apithyval küzdött, küzdelmes menetben nyert is (15:13). A negyeddöntőben újabb orosz, Ibragimov állította meg, szoros kezdés utána a végjáték döntött ellenfele javára. Decsi András tanítványa így hatodikként zárt, és akárcsak mester és tanítványa, mi is várjuk az olimpiát!


                                                                              (fotó: Kreiss Gábor - hunfencing.hu)

 


Hirdetések