Jenkei Dániel, 2016.02.05. | Kézilabda

Kézilabdacsapatunk hétvégén a Szekszárd ellen kezdi a bajnokság tavaszi szezonját, Csík János vezetőedzővel beszélgettünk.

A nyári felkészüléssel ellentétben most az első pillanattól a csapattal tudott dolgozni. Hogy telt ez időszak?
- Rövid, de mindenképpen hasznos volt számunkra ez a nagyjából négy hét. Rengeteg mindent kellett belesűrítenünk, de a végére elvégeztük azt a munkát, amit szerettem volna. Sok edzőmeccset játszottunk, látható volt a fejlődés, egyre inkább belelendültek a játékba a lányok.

Múlt hétvégén megnyerték Egerben a Dobó-kupát.
- Az egy fontos értékmérő volt, erős csapatok vettek részt a tornán, mi pedig magabiztos győzelmeket arattunk, a döntőben például az NB I/B másik csoportját vezető egrieket sikerült megvernünk. Természetesen az ember figyeli ilyenkor a többi csapatot, és nekem egyértelműen az volt a benyomásom, hogy előrébb tartunk náluk.

Mondhatjuk, hogy kezd érződni Csík János keze munkája a csapaton?
- Nagyon nagyot léptünk előre, főleg szemléletben. Ha nem is profik a játékosaim, de a hozzáállásuk abszolút olyan. Tényleg szívesen dolgozom velük, bár hogy őszinte legyek, eleinte nem volt minden ilyen zavartalan, aztán idővel ráállt a csapat arra, ami szerettem volna. Ahogy látom, mindenki szívesen tanul és folyamatosan jobbak szeretnének lenni, talán ez a legfontosabb tényező egy huszonkét év körüli átlagéletkorú csapatnál. A játékosaim többsége még az út elején jár, de ha így folytatják, jó kis NB I-es játékosok lehetnek.

Miben van még hiányérzete?
- Játéktudásban még mindenképpen fejlődniük kell, de ez abszolút összefügg az életkorral, hiszen azt szokták mondani, hogy huszonnégy éves korára válhat egy játékos kész kézilabdázóvá. Aztán vannak itt más tényezők is: sokszor elmondom, és szerencsére úgy látom, a klub vezetői is osztják a véleményemet, hogy fontos lenne egy menedzsertípusú vezető a szakosztály élére. A játékosok profi szemlélete mellett ez is egy kulcstényező, mondhatnám úgy is, az eredményesség egyik alapfeltétele. A komoly riválisaink már mind e szerint működnek, bízom benne, hogy mi is követni fogjuk őket.

Térjünk vissza kicsit az edzőmeccsekre!
- A Kispesttől kikaptunk az elején, de akkor ők előrébb jártak a felkészülésben, mint mi. Az élvonalbeli MTK-val egy párperces rövidzárlatot leszámítva egészen szoros meccset sikerült játszani, utána pedig már folyamatos győzelmek jöttek. A Dobó-kupára végre a védekezésünk is nagyon szépen összeállt, elsősorban az volt a siker kulcsa, na meg Tzintzis Alexandra kiemelkedő kapusteljesítménye.

Hétvégén immár élesben jön a Szekszárd a bajnokságban. Benne van a fejekben, hogy az idény elején nagy zakót kaptunk tőlük?
- Az őszi meccset nem tartom mérvadónak, az egy speciális helyzet volt, sok tényező hátráltatott minket, a korai sérülés mellett a csarnok hangulatát sem tudták feldolgozni a lányok. Biztos vagyok benne, ha pár fordulóval később játszunk velük, nem így alakul az eredmény. A cél most az, hogy megszorongassuk őket, de képesek lehetünk a győzelemre is. A megfelelő fizikai erővel és formával rendelkezünk, de azért ha reálisan nézzük, akkor a Szekszárd jobb nálunk, egyszerűen összeszokottabbak és rutinosabbak.

Összességében a feljutási esélyeket milyenek látja?
- A hétvégi meccs fontos ebből a szempontból is, éppen ezért sajnálom nagyon, hogy nem tudjuk hazai környezetben, a Fáy utcában fogadni Szekszárdot. Utána a hátralévő ellenfeleket szerintem reálisan nézve le fogjuk tudni győzni. Nem tudjuk még, hogy alakul jövőre az NB I létszáma, de jelen állás szerint van esély a feljutásra, és úgy látom, ez a lányokat is feldobja, érzem rajtuk az extra motivációt.

Mi a helyzet a játékoskerettel?
- Barczi Annamária egyelőre sérült, így kérdéses, hogy be tudom-e vetni vasárnap. Fontos lenne, ha tudna játszani, mert minden kulcsemberünkre szükség van egy ilyen rangadón. A keretben számottevő változás nem történt, egy érkezőről tudok beszámolni, kapusposzton leigazoltuk Schneck Rékát.

Végül egy kicsit eltérve a Vasastól, kíváncsi lennék, mi a véleménye a kézilabda-válogatottjaink vesszőfutásáról?
- Meg kell mondjam, az átlagánál pesszimistább vagyok, méghozzá azért, mert a most feltörő problémák mélyebbről fakadnak. Egyszerűen látni kell, hogy nincs elég nemzetközi szinten is jól teljesítő, minőségi játékosunk, az utánpótlás válogatottakat elnézve pedig ez a tendencia nem is fog egyhamar megváltozni. Rövidtávon tehát nem látom a kiutat, így csak azt tudom javasolni, hogy ismerjük fel minél hamarabb a problémákat, és vezetői szinttől kezdve az edzőkig mindenkinek közösen kell elkezdenie dolgozni a megoldáson.

Jenkei Dániel
(fotók: Doba István - archív)

 

Felkészülési eredmények:

Dobó-kupa- Csoportmérkőzések:

Füzesabony SC  -Vasas SC 11-20 (6-9)
Vasas: Tzintzis, Márity (kapusok), Katona 9, Lyngby 3, Rózsa 3, Becséri 2, Hárs 1, Németh 1, Pados 1, Jávorszky, Kerék, Kocsis, Mester, Tóth.

Vasas SC - Kisvárdai KC 28-21 (16-9)
Vasas: Tzintzis, Márity (kapusok), Hárs 8, Becséri 5, Katona 5, Rózsa 5, Lyngby 2, Németh 2, Pados 1, Jávorszky, Kerék, Kocsis, Mester, Tóth.

Pénzügyőr SE - Vasas SC 12-23 (4-14)
Vasas: Tzintzis, Márity (kapusok), Pados 6, Katona 4, Mester 4, Kocsis 3, Tóth 3, Kerék 1, Lyngby 1, Rózsa 1, Becséri, Hárs, Jávorszky, Németh.

Döntő:
Eszterházy KFSC - Vasas 20-24 (10-13)
Vasas: Tzintzis, Márity (kapusok), Pados 8, Rózsa 6, Becséri 4, Katona 3, Lyngby 3, Hárs, Jávorszky, Kerék, Kocsis, Mester, Németh, Tóth..

Végeredmény: 1. Vasas SC 2. Eszterházy KFSC 3. Kisvárdai KC 4. Kecskeméti NKSE

Korábbi edzőmérkőzések:

Vasas – Szent István SE 29-21 (19-9)

Vasas – HUFBAU-AKKER Kecskeméti NKSE 43-29 (21-14)

Vasas – MTK Budapest 24-31 (9-18)

Vasas – Kispesti NKK 22-25 (15-12)


Hirdetések