Jenkei Dániel, 2016.01.27. | Klub

A Mahatma Gandhi Emberi Jogi Egyesület tartott előadást a Vasas-család tagjai számára.

A januárra meghirdetett kétalkalmas előadássorozat célja az volt, hogy a Vasasban dolgozó vezetők, edzők, szakemberek, és sportolók számára megvilágítsák a sportban tapasztaltható rasszizmus problémakörét. Ebben volt az egyesület segítségére a Mahatma Gandhi Emberi Jogi Egyesület, amely 1992 óta tevékenykedik, és munkájukat az ENSZ, valamint az Afrikai Unió is elismeri.

Az egyesület Magyarországon is nagy hangsúlyt helyez a társadalmi integráció témájára, és elsősorban a fiatalabb korosztály számára szerveznek ismeretterjesztő programokat. Tevékenységükben kiemelt szerepet kap a sport, hiszen, ahogy az előadásokon is elhangzott, a sport mint nemzetközi nyelv, a béke megteremtésének az egyik leghatásosabb eszköze, mely legyőzheti a különböző nemzetek közötti kommunikációs nehézségeket.

Ennek fényében a sportot mint eszközt felhasználva több, a toleranciát elősegítő programot szerveznek a Gandhi Egyesület vezetői, amelyek legújabb állomása a Fáy utcában tartott kétrészes előadás volt.

A Vasas Sport Club részéről megjelentek számára Gibril Deen, az egyesület elnöke mutatta be a tevékenységüket, és ismertette a rasszizmus ellenes kiáltványukat, amely tavaly ősszel már a Vasas FC-MTK labdarúgó-mérkőzés előtt is elhangzott az Illovszky-stadionban. Előadást tartott Gellért Katalin is a Gandhi Egyesület munkatársa, a „futballnak nincs színe” mottóval.

Gibril Deen örömét fejezte ki, hogy a Vasas vezetői az első pillanattól kezdve nyitottak voltak a kezdeményezésre, mint elmondta, korábban a klub legendája, Illovszky Rudolf is sokat segített neki.

Az előadásokat kötetlen workshop-jellegű beszélgetések zárták, amely során a résztvevőknek lehetőségük nyílt eszmét cserélni a sport és a rasszizmus témaköréről, illetve az ezzel kapcsolatos problémák megoldásáról.


Hirdetések