Jenkei András, 2015.11.04. | Vívás

A hétvégén Budapesten léptek pástra világ legjobb kardvívói, köztük a vasasosok is.

A Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni, valamint a Zarándi Csaba emlékére kiírt férfi kardcsapat világkupa-verseny felemásan sikerült legjobbjaink számára.

Egyéniben a Vasas olimpiai bajnoka Szilágyi Áron, és válogatott társai is többet reméltek maguktól. A pénteki selejtezőben heten voltak érdekeltek a mieink közül, Szatmári András szászázalékos mérleggel, egyenes ágon jutott a 64-es táblára, csatlakozva a kiemelt Szilágyi Áronhoz. Iliász Nikolász is eljutott ideáig, de neki ehhez még plusz két asszót kellett teljesítenie. Egy győzelem hiányzott Csaba Márton Bencének (4/4), míg Ravasz Etele (5/2), Puy Sebestyén (3/5), Habony Viktor (3/4) és Vörös Bálint (3/4) egy körrel korábban búcsúzott.

A legjobb 64 között szombaton Szatmári és Iliász egymással mérkőzött, előbbi magabiztosan nyert (15:6), akárcsak Szilágyi, kanadai riválisával szemben (15:9). A következő forduló azonban sajnos mindkettőjük számára a végállomást jelentette, és így ezúttal nélkülük zajlott a budapesti világkupa–forduló döntője (Szatmári-Anstett (francia) 12:15, Szilágyi–Oh (koreai) 13:15). 

A vasárnapi csapatviadalon három vasasossal állt fel a magyar válogatott. Kezdésként Iránt múlták felül (45:32 - Szatmári +7, Szilágyi +5), majd a negyeddöntőben a világbajnok olaszok következtek. Világbajnoki arany ide, vagy oda ezúttal nem volt esélyük ellenünk, nem utolsósorban Szatmári András remeklésének köszönhetően ( 45:30 - Szatmári +12, Szilágyi +2). An legutóbbi vk-győztese, az Egyesült Államok válogatottja, akadályozta meg a döntőbe jutásunkat (43:45  - Szilágyi +8, Iliász -2, Szatmári -8), noha Szilágyi Áron nagyon keményen küzdött a  végén.

A bronzéremért a világ- és Európa-bajnok németekkel meccseltünk. Áron ezúttal megfordította az állást az utolsó pár egyik résztvevőjeként, és így egy nagyon értékes harmadik helynek örülhettünk. (45:42 - Szilágyi +8, Szatmári +3, Iliász -8).

 


Hirdetések