Jenkei Dániel, 2015.07.13. | Röplabda

Röplabdaügyekről kérdeztük klubunk elnökét, Markovits Lászlót.

Az elmúlt időszakban több szempontból is szóba került a Vasas kapcsán a röplabda, legutoljára a Központi Röplabda Akadémiával kötött megállapodást jelentették be. Mit lehet tudni a részletekről?
- A TAO- támogatás bevezetése nagyon komoly segítséget nyújtott az öt kiemelt látványsportágnak, de mint mindennek, ennek a támogatási formának is van árnyoldala, hiszen a körön kívül maradó sportágak, mint például a röplabda, versenyhátrányba kerültek. Egy klubnak, aki röplabdát működtet, ehhez alkalmazkodva kell felépítenie egy olyan stratégiát, amely kisegítheti a nehezebb indulási helyzetből.
Ennek része, hogy a jól működő utánpótlásműhelyek összefogjanak, és a szakembereiket, valamint pénzügyi forrásaikat közös feladatokra összpontosítsák. A KRA-val létrejött hosszú távú együttműködésünknek köszönhetően a budai oldal egy jelentős részén magas szintű szakmaiságot tudunk közösen biztosítani, ezzel is népszerűsítve a röplabdát. Ennek egyik fontos eleme az is, hogy egyre több iskolában sikerült kihelyezett röplabdaoktatást bevezetni.  Mindezt a végső cél érdekében tesszük, hogy a jövőben elsősorban magyar tehetségek kerüljenek be a Vasas felnőtt csapatába, ezzel is segítve a válogatott munkáját.


Markovits László a 2014/15-ben serdülő bajnokságot nyert csapattal

A Magyar Röplabda Szövetség közelmúltbeli közgyűlése után sok helyen megjelent, hogy Ön arra vezeti vissza az elnök visszahívását, hogy nem tudott szponzort szerezni a Szövetségnek. Mire gondolt pontosan?
- Aki ott volt a közgyűlésen, pontosan tudja, hogy ez egy kiragadott mondat volt, ami ebben a formában nagyon félreérthető. Arra utaltam, és az is hangzott el részemről, hogy ha a többség szerint Poór Csaba leváltásának egyik fő oka a szponzorszerzés hiánya volt, akkor ez az új elnök megválasztásánál is fontos szempont kell, hogy legyen. Hozzáteszem, a saját bőrömön is érzem, hogy ez egy rendkívül nehéz feladat manapság.

Ezek szerint akkor Ön ezt nem is kifogásolta Poór Csaba munkája kapcsán?
- Minden személyi kérdésnél tartózkodtam a közgyűlésen, nem tudtam és nem is akartam igazságot tenni a két fél között, függetlenül attól, hogy azt láttam, a tagság elég nagy része változást sürgetne. Amikor kirobbant a belső konfliktus, az elnökségi tagok döntő része lemondott, és egy kicsit jobban megismertem a kialakult helyzetet, azt javasoltam Poór Csabának, hogy mondjon le ő is és mérettesse meg magát egy új programmal. Úgy gondolom, hogy ez egy jobb forgatókönyv lett volna a visszahívásnál, de ha már így alakult, akkor sárdobálás helyett meg kell köszönni az eddigi munkáját, hiszen ez így elegáns, mostantól kezdve pedig a jövőre kell koncentrálni.

Miért lett most hirtelen ennyire aktív a sportág ügyei kapcsán?
- Ez a történet nem rólam, hanem az általam képviselt Vasasról szól, amelynek mindenféleképpen hangadónak kell lennie a hagyományai és a sportágban elért eredményei miatt. A röplabda jelen pillanatban az egyik legsikeresebb sportágunk klubon belül, így nagyon fontos számunkra, hogy részt vegyünk a sportág jövőjének alakításában. Ezért sem tehettem meg, hogy a jelölés után nem vállalom el az ügyvivői testületi tagságot. Túl is vagyunk már az első egyeztetéseken, és úgy látom, Ludvig Zsolt vezetésével megfelelő szakmaiság mellett fogjuk tudni előkészíteni az elnökválasztást.

Mennyi idejük lesz megtalálni az új elnököt?
- Az alapszabály szerint leghamarabb tizenöt, de legkésőbb harminc napon belül meg kell tartani az elnökválasztást, jelenleg úgy néz ki, július 24-én kerül sor a közgyűlésre.  A tagság előtt is elmondtam, hogy ha egy olyan elnöki programot szeretnénk kapni, amelyet később tételesen számon lehet kérni, akkor ez a pár hét, főleg így nyár közepén, nagyon rövid időnek tűnik, de én is megértettem, hogy a Szövetség operatív munkája és az alapszabályban rögzített határidők miatt minél korábban meg kell tartani az elnökválasztást. Az a megoldás persze még így is rendelkezésre áll, hogy a jégkoronghoz hasonlóan egy olyan elnököt nevezünk ki július 24-én, aki az átmeneti időszakban jogilag és szakmailag megfelelőképpen képviselni tudja a Szövetséget. Ez által a napi munka folytatódhat, a röplabda társadalom pedig tovább keresheti a megfelelő programmal rendelkező új vezetést.

Mit tartalmaz Ön szerint egy ideális elnöki program?
- A röplabda bekerült a sportágfejlesztési program tizenhat támogatott sportága közé, ami egy komoly lehetőség. Olyan vezetést kell találni, amely a Kormány jelentős támogatása mellett, a saját bevételeit maximalizálva, további szponzorok megnyerésével, reális kereteken belül és objektívan tud működni. Ehhez az egész tagság által elfogadott koncepció szükséges, amely tartalmazza a 2020-ig szóló ütemezést. A legkisebb egyesületektől kezdve minden szereplő egyaránt fontos a sportágban, hiszen közös felelősség a röplabda népszerűsítése és a megfelelő bázis megteremtése. Ezen túlmenően persze szükséges néhány klubot kiemelten is támogatni, hogy nemzetközileg is méltó módon tudják képviselni a magyar röplabdát. Hosszú távon csak ez garantálhatja a válogatottak sikerességét és a sportág szakmai presztízsének növekedését, ami esélyt adhatna a most hiányzó források megszerzésére.

Hogy látja, a Vasas Óbuda mennyire lesz versenyképes nemzetközi szinten a következő szezonban?
- Természetesen ez a cél, de sajnos azzal kell szembesülnünk, hogy egyre kevesebb az olyan felnőtt magyar játékos a piacon, akikkel ütőképesek lehetünk nemzetközi szinten is, így mi sem fogjuk tudni kizárólag hazai játékosokkal megoldani a jövőt. Persze ez nemcsak a mi problémánk, hanem az összes többi riválisé is, ezért is említettem a beszélgetés elején, hogy mennyire fontos részét képezik a stratégiánknak az olyan hosszú távú megállapodások, mint amit a KRA-val kötöttünk.


A Vasas Óbuda 2015-ös kupagyőztes csapata


Hirdetések