Jenkei Dániel, 2015.06.23. | Klub

Lebontották a Fáy utcai stadion kultikus eredményjelzőjét, helyét új kijelzőberendezés veszi át.

Az NB I-es licenszkérelem, valamint a jövőbeni stadionépítés első lépéseként lebontották a Fáy utcai stadion eredményjelző-berendezését, amely ezt megelőzően több, mint negyven éven át volt tanúja a Vasas labdarúgósikereinek.
Maga a tartószerkezet egyébként ideiglenesen megmarad, a következő szezonra a régi vázba kerül majd az új eredményjelző.

Az alábbiakban egy szubjektív visszatekintéssel búcsúzunk a legendás táblától, amely kapcsán hamarosan egy különleges akciót is meghirdetünk a Vasas család tagjai számára.

Búcsú négy és fél évtized után

Hányszor néztünk rá büszkén! Vagy legalább reménykedve, hogy mire az utolsó, 90. percet jelző kis lámpa kigyullad rajta, még módosul az eredmény, még felkerül egy hazai játékos neve! Mennyi emlék, mennyi öröm, mennyi boldogan töltött hétvége… Négy és fél évtized után szétszerelték a Fáy utcai pálya öreg eredményjelzőjét, hogy az NB1-es rajtra modern, már a később megépülő új Illovszky Stadionban is elhelyezhető fényújság kerüljön a helyére. Enyhítendő az ilyenkor elkerülhetetlen szomorúságot, a régi betonoszlopok egyelőre megmaradnak, a nosztalgiázni vágyók még fel fogják ismerni fiatalkoruk angyalföldi látványát.

E sorok írója az 1970-71-es szezonban volt a Vasas úttörő III. csapatának tartalék balbekkje, ami csak abból a szempontból emlékezetes, hogy akkor építették az eredményjelzőt. Semmihez sem fogható boldogság volt valamelyik külső, salakos pálya felé tartva csak elmenni mellette, látni, ahogyan beszerelik az öt sorba és huszonkét oszlopba rendezett kis izzókat. Szurkolók ezrei, jobb periódusokban tízezrei olvasták rajta az összeállításokat, az eredményt és a góllövők neveit.

A legtöbb tekintet 1974. február 28-án szegeződött rá, amikor Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán és Farkas János búcsúmérkőzésén 28-30 ezren böngészték a Vasas és a Grosiccsal, Bozsikkal, Alberttel, Budaival felálló magyar öregfiúk válogatott névsorát.

Az azonban nem is lehet vitás, hogy a legszebb felirat 1977. június 8-án volt olvasható az elektromos tablón: "Vasas-Zalaegerszeg 3:1, Gólszerzők: Józsi, Váradi, Izsó, Váradi". Meg persze a meccs lefújásakor megjelenő szöveg: "Köszöntjük az 1976/77-es labdarúgó év NB1-es bajnokcsapatát! Hajrá Vasas!!"

A sok szép szezon mellett persze voltak szomorúak is. Nem is olyan régen némely mérkőzések alatt a régi hűséges eredményjelző, mintha csak tiltakozna a körülmények és a játék színvonala ellen, inkább sötét maradt. Egy ideje azonban megint egyre több reménnyel, egyre boldogabban olvastuk, mi áll rajta, mígnem a május utolsó napján a Mezőkövesd elleni mérkőzést már hátradőlve nézhettük: az NB2 bajnokaként visszajutottunk az első osztályba.

A Vasas történetében most sok más szempontból is új fejezet kezdődik. Kívánjuk, hogy az új fényújságon látható eredmények is okozzanak legalább annyi örömöt a Vasas-drukkereknek, mint a most búcsúzú, régi tabló!

Horváth Gábor


Hirdetések