Jenkei Dániel, 2015.06.16. | Kajak-kenu

Kedden is folytatódott az Európai Játékokon a vasasos aranyeső, a Kammerer-Pauman-Tóth-Kulifai kajaknégyes sem talált legyőzőre.

A Szalai-Kammerer páros győzelme után természetesen nagy várakozásokkal tekintettünk az olimpiai ezüstérmes négyes szereplésére, akik az előfutam megnyerése után az 1000 méter egyik komoly esélyesének számítottak.

Ez persze nem újdonság, hiszen az olimpia óta minden világversenyen ott voltak a legjobbak között, de az aranyérem még hiányzott a kollekcióból.

Ma délelőtt Mingachevirben ezen a szeles keddi napon fordult a kocka, ötszáznál ugyan még csak a harmadik helyen állt a három vasasossal szereplő magyar egység, de már ekkor is egyre jobban kapaszkodtak Paumanék az éllovas oroszokra.

Nagyjából nyolcszáznál még egy lapáttal rá tudtak tenni, így a végén nem is lehetett kérdés, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai nyerik az Európai Játékokat. Az ezüstérmes az orosz, míg a bronzérmes a fehérorosz egység lett.

A fiúkból szemmel láthatóan nagy feszültség szabadult fel, és természetesen önbizalom-növelőnek sem utolsó a mai arany a milánói kvalifikációs világbajnokság előtt.

Minden továbbiról a négyes legfiatalabb tagját, Kulifai Tamást kérdeztük:

- Ez volt a cél, hogy végre egy komoly nemzetközi versenyt is meg tudjunk nyerni, nagyon örülünk, hogy be tudtuk váltani a reményeket. Szerintem kihoztuk magunkból a maximumot, egy olyan mezőnyben tudtunk nyerni, ahol az ausztrálokat leszámítva mindenki itt volt, aki számít. Ez valóban jó előjel lehet a világbajnokságra is.

A mai döntő közben nem nagyon figyeltük a többieket, bár Kammerer Zoli mondta utólag, hogy ő látta az oroszokat előttünk.  A taktikánk nagyjából az volt, hogy az első ötszázat megnyomjuk, persze úgy, hogy maradjon a végére is erő, mert azért a szembeszél nem könnyítette meg a dolgunkat. Ahogy látszik, a végén még tudtunk egy nagyot indulni, így meglett az arany.

Ha visszagondolok az elmúlt néhány világversenyre, akkor szerintem idénre az első ötszázunk javult nagyon sokat. Még ha ma nem is vezettünk féltávnál, szerintem ennek köszönhető, hogy a dobogó alsóbb fokairól feljebb tudtunk lépni.

Csak megerősíthetem, hogy a hangulat remek itt Mingachevirben, ugyan nem egy olimpia, de a körítés néha már egészen hasonló. Ha Pauman Dani letudja az ötezer métert, kicsit ünneplünk, egy koccintás mindenképpen bele fog férni, de persze csak módjával, hiszen edzünk tovább keményen.

a négyes tagjai a szintén aranyérmes vasasos, Szalai Tamással kiegészülve a faluban


Hirdetések