Jenkei András, 2015.06.06. | Vívás

A Vasas világklasszis párbajtőrözője harmadik helyen végzett a montreux-i Európa-bajnokságon.  

A svájci kisváros elsősorban dzsesszfesztiváljáról tett szert világhírnévre, azonban a koncertek egy részének helyszínén felállított pódiumon, most még Európa legjobb vívói csapnak össze. A kontinens bajnokságon már a jövő évi riói olimpiára is lehet kvalifikálni, így a tét dupla.

Szép reményekkel várhattuk a mai napot, amikor is a női párbajtőrözők léptek pástra. Bár az előjelek nem voltak éppen feltétel nélkül derűsek, hiszen Szász Emes torokgyulladással, Antal Edina pedig  hátsérüléssel küszködött. Kulcsár Győző tanítványai azonban nem hagyták zavartatni magukat a körülményektől. A selejtezőből mindketten a 64-es főtáblára léptek, igaz ott Edina mindjárt az első körben búcsúzott.


                                                                        fotó: hunfencing.hu

Világranglistavezetőnk viszont éppen ott melegedett be igazán. A francia Nisima ellen néhány éve világbajnoki döntőt is vívott, akkor veszített, most viszont nyert (15:8). Még nagyobb név következett a tizenhat közé jutásért. A német Heidemann, aki egyéni olimpiai arannyal és ezüsttel is rendelkezik már. A Sztarvinszkijról elnevezett előadóteremben viszont nem gyarapította tovább sikerlistáját, hiszen Emese újabb fölényes 15:8-as asszóban búcsúztatta. A nyolcaddöntőben az a svájci Geroudet várt rá aki "csak" Európa-bajnoki aranyat tudott eddig felmutatni. Meg is keserítette a mi lányunk életét, 8:4-re is vezetett majd 14:13-ra is, ám Emese ekkor is higgadt maradt és fordított. Az éremért – csak hogy ne panaszkodhasson senki a színvonalra – a román Branza, Szász Emese régi riválisa, nem mellesleg olimpiai ezüst, világbajnoki bronz, és kontinensbajnoki arany tulajdonosa, az aktuális világranglista második helyezettje következett. Ő is szomorúan távozott (15:10).

Az orosz Kolobova ellen aztán elfogyott az energia, így –  a körülmények és az ellenfelek ismeretében fantasztikus  – bronzéremmel zárt Szász Emese Montreux-ban, amely eredmény már szinte bizonyosan riói részvételt is ér. A mester, Kulcsár Győző is ezt emelte ki elsősorban, a maximális dicséret mellett.


                                                                         fotó: hunfencing.hu


Hirdetések