Jenkei András, 2015.04.30. | Úszás

Bemutatjuk a Vasas úszó szakosztályának keretein belül, a Dagály uszodában működő Gyermek Úszó Akadémiát.

A Vasas SC úszó szakosztálya 2012-ben alakult újjá azzal a céllal, hogy újból szerepet vállaljon a hazai úszósport működésében, és minél szélesebb körben népszerűsítse az egyik legfontosabb alapsportágat. Ennek a törekvésnek része a sportághoz kapcsolódó képzési rendszer megszervezése, az úszásoktatás alapjaitól egészen a professzionális versenyzői szintig.

Paraúszásban és versenyúszásban olyan felnőtt sztárok fémjelzik jelenleg a Vasast, mint Tóth Tamás vagy Hosszú Katinka, a legfiatalabbak pedig eközben két helyszínen, a Komjádi és a Dagály-uszodában sajátítják el a sportág alapjait.

A Dagályban működő Gyermek Úszóakadémia elnevezésű szakmai program létrehozója a szakosztály úszásfejlesztési igazgatója, Gara Gaszton, aki negyven évig élt és 25 évig edzősködött az Egyesült Államokban. Korábban dolgozott középiskolai testnevelő tanárként, úszóklub tulajdonosként, a civil szférában pedig Boise YMCA USA cég marketing igazgatójaként tevékenykedett, emellett tagja az amerikai halhatatlanok klubjának úszás szakágban. 
Ebből következően teljesen új szemléletet valósított meg a legfiatalabbak úszásoktatásában, az érdeklődés nagy, jelenleg még a téli időszakban is 45-50 gyermek látogatja a foglalkozásokat, de ez a szám a nyári hónapokban a 80-100 főt is eléri.

Az akadémia 4-5 éves kortól várja a gyermekeket, a legkisebbeket még elsősorban a vízbiztonság megszerzésére tanítják:
Tavaly májusban indítottuk útjára a "Minden gyermek legyen vízbiztos" kampányunkat, ingyenesen vállaltuk, hogy egy hónap alatt vízbiztonságot adunk a gyerekeknek. Az elsődleges cél az volt, hogy minden gyermek legalább egy úszásnemben tanuljon meg úszni, és ne essenek pánikba akkor sem, ha vízbe esnek. Közel száz család, több mint száz gyermekkel vett részt a kampányban, amelyet a nagy sikerre való tekintettel tovább folytattunk egészen az év végéig.  Külön öröm számomra, hogy sokan az ingyenes egyhónapos képzés után is velünk maradnak. Ők öt- hat hónap alatt szinte már az összes úszásnemet elsajátítják, s gond nélkül leúsznak 100-150 métert is.
– mondta el Gara Gaszton honlapunknak.

A vízbiztonság megszerzése után a tengerentúli úszóakadémiákon divatos, összehangolt tréningprogram jegyében tanítják a fiatalokat.  Az úszásoktatás magyar, angol, orosz, szlovák nyelven is része a komplex programnak, sőt, Gabnai Lilla személyében egy gyermekpszichológus végzettségű oktató is foglalkozik a csoportokkal. Szintén a szakmai stáb tagja a korábbi ukrán utánpótlás szövetségi kapitány, Alex Danylovich, aki a szaúd-arábiai válogatottnál is dolgozott.
„Mivel a tanítványaink óvodások és általános iskolások, ezért játszva tanítunk, oktatunk.  Csak az a gyermek tanul, aki jól érzi magát és szereti, azt, amit csinál, nálunk ez az alapelv.”  – folytatta az az igazgató. - „Minden foglalkozásnak megvan a menetrendje, korcsoport és tudásszint szerint. A nagyobbak természetesen már versenyeznek is, egy támogatónknak köszönhetően mostanra már mindenki egységes Vasas-úszósapkában tud vízbe ugrani, ezzel is erősítjük, hogy a klubhoz tartozunk. Úgy gondolom, hogy a legtehetségesebb gyermekeink közül néhányan akár már a 2020-as tokiói olimpián is szerephez juthatnak.” 
Mint megtudtuk, létszám tekintetében az a cél, hogy hamarosan elérjék a 100-150 főt, ezzel még komolyabb súlyt kölcsönözve a Vasas szakosztályának a magyar úszósportban. 
Az akadémia komoly figyelmet fordít a medencén kívüli, közösségépítő programokra is. Rendeztek már a családok számára közös Halloween-partyt, évzáró rendezvényt és egyéb jótékonysági programokat is. Ezek szervezésében nagy segítséget nyújt a közelmúltban megalakult a szülői klub is.

További információk az úszóakadémiáról: http://www.gyermek-uszoakademia.hu 


Hirdetések