Jenkei András, 2015.03.01. | Vívás

A maribori kadett Európa-bajnokságon a három vasasos induló megtette a magáét, szép eredményeknek örülhetnek fiataljaink.

A fiú párbajtőrözők mezőnyében Nagy Dávidért szoríthattunk. Halla Péter tanítványa a maximális öt győzelemmel jutott túl a selejtező körön, és egyből a 64-es táblán folyathatta. Két viszonylag sima győzelemmel jutott a nyolcaddöntőben, ahol azonban svájci ellenfele megállította és így – legjobb magyarként – a kilencedik helyen végzett.

A lányok versenyében Szőke Sára személyében egy másik Halla-tanítvány is pástra lépett.  A selejtezőből Sára is rögtön a 64-es táblára lépett, ahol előbb egy lengyel lányt vert könnyedén, majd a korosztályos vb-ezüstérmes honfitárs Nagy Kinga sem tudta megállítani. Ezt követően a  legjobb nyolc közé is bejutott, miután egyetlen tussal felülmúlta az orosz Jaszinszkaját. Az éremért vívott csatát azonban kettővel elbukta a német Maierrel szemben, így végeredményben hetedik lett – ő is legjobb honfitársunkként.


 Szőke Sára a kép jobbszélén

Harmadik képviselőnk a kardozó Darkó Botond volt. Két párbajtőröző klubtársa példáján felbuzdulva szintén „kivívta” a „legjobb magyar” címet, ami az ő esetében a verseny 18. helyét jelentette. Botond a selejtezőt követően egyenesen a legjobb 32 között folytatta, ám ott ukrán riválisa megálljt parancsolt neki. 


 Nagy Dávid balról a második

A csapatversenyek során már érmeknek is örülhettünk. Előbb a magyar fiú párbajtőrcsapat lett bronzérmes, amiben elvitathatatlan érdemei voltak Nagy Dávidnak, aki például az olaszok elleni – igaz vesztes – elődöntőben utolsó emberként tíztusos hátrányból is majdnem fordítani tudott. A lányok egy helyezéssel túlszárnyalták a fiúkat, így Szőke Sára nyakába ezüst került az eredményhirdetéskor. Sajnos nem örülhetett medálnak Darkó Botond, bár egészen közel volt hozzá, hiszen az olaszok elleni bronzmeccsen befejező emberként eltüntette a hátrányt, ám 44:44 után az itáliai fiú örülhetett.


                                                   Darkó Boton balról az első                   (fotók: hunfencing.hu)

Hétfőtől a juniorok folytatják, a Vasasból Bányai Zsombor, és az idősebbek között is csapattag Nagy Dávid.

 


Hirdetések