Jenkei András, 2014.10.27. | Ökölvívás

Bacskai Balázs Finnországban rangos tornán diadalmaskodott, miközben gyászolja edzőjét, a közelmúltban elhunyt Badari Tibort.

Komoly ranggal bír a világ legjobb ökölvívóinak körében a Tamperében idén már harmincötödik alkalommal megrendezett „Tammer Tournament”. Annak idején amatőrként megfordult ezen a viadalon sok más kiválósággal egyetemben Oscar De La Hoya és Mike Tyson is. A Vasas Európa-bajnoka, Bacskai Balázs először vett részt ezen a versenyen, és mindjárt tornagyőzelemmel mutatkozott be.


                                                                                            fotó: Doba István (archív)

Középsúlyú (75 kg) versenyzőnk három meccset vívott. Elsőnek a brazil Myke Carvalho nem okozott különösebb gondot számára. A fináléért az észt Kaupo Arroval már nagyobbat csatázott, de összeszedett, figyelmes boksszal őt is magabiztosan verte. A döntőben az orosz Andrej Kovalcsuk kemény ellenfélnek bizonyult, összecsapásuk a pontozóbírókat is megosztotta, akik 2:1 arányban Bacskait hozták ki győztesnek. A Vasas kiválóságát ráadásul a torna legtechnikásabb öklözőjének is megválasztották: „A korábbi években mindig ütközött valamilyen más versenyemmel ez a viadal, idén végre eljutottam Finnországba, és természetesen nagyon boldog vagyok, hogy nyertem. Döntőbeli ellenfelemet korábban egyáltalán nem ismertem, de hát az oroszoknak rengeteg jó bunyósuk van, akik közül sokan el sem jutnak a nemzetközi színtérre.” – összegzett Bacskai Balázs.

A tavaly súlycsoportot váltó Bacskai életében idén is komoly változások történtek, hiszen nyár elején megszületett kislánya, és új edzővel kezdett el dolgozni. Édesapja helyett, annak egykori mesterével, a hajdani Európa-bajnok Badari Tiborral képzelték el a közös munkát. Az együttműködés sajnos fájdalmasan rövid ideig tartott, hiszen a kétszeres kontinensbajnok október elején súlyos betegség következtében elhunyt. „Nagyon fáj Tibi bácsi halála. Jó úton indultunk el az elmúlt fél évben, közel kerültünk egymáshoz, nagyon jól tudott engem motiválni. Rendkívül gyors lefolyású volt a betegsége. Nyáron Szerbiában még felhőtlenül örült a győzelmemnek, szeptemberben pedig már azt láttam, hogy napról-napra ijesztő mértékben romlik az állapota. Persze az élet nem áll meg, az ő emlékének is ajánlom mostani sikeremet. A Vasas edzői csapatával dolgozom tovább, közülük a legtöbbet Barta Zsolt foglalkozik velem.”

Kell is a törődés, hiszen még idén is komoly feladatok várnak öklözőnkre. „Novemberben három Bundesliga fordulón is részt veszek, december legelején pedig a kecskeméti OB-n akarom megvédeni a bajnoki címemet. Tibi bácsi is nagyon készült arra, hogy ismét legyőzzem Harcsa Zoltánt. Ő már nem lehet ott a ring sarkában, de remélem odaföntről nézni fogja, és mosolyt tudok majd csalni az arcára.”


Hirdetések