Jenkei Dániel, 2014.08.21. | Úszás

Hosszú Katinka élete egyik nagy napjaként aposztrofálta 2014. augusztus 21-ét, ezt a hűvös, borongós csütörtököt itt Berlinben, a 32. úszó Európa-bajnokságon. 

Klubunk – most már nyugodtan kimondhatjuk – bálványa 40 perc leforgása alatt megnyerte a 200 méteres vegyes- és a 100 méteres hátúszást, majd az este végén kitette a felkiáltójelet a mondat végére azzal, hogy a hetedik helyről a vízbe ugorva behozta bronzérmesnek a magyar 4x200 méteres gyorsváltót.

És most kezdjük a statisztikai adatok halmozását: Katinka Berlinben három arany- és egy bronzéremnél tart, pályafutása során pedig összesen kilenc aranyérmet szerzett az 50 méteres medencében rendezett Európa-bajnokságokon. Ezzel utolérte a legendás Egerszegi Krisztinát – igaz, „Egérnek” van még öt olimpiai bajnoki címe is.

Mielőtt belekezdenénk az események részletezésébe, idézzük fel a debreceni országos bajnokság előtti sajtótájékoztatót, amelyen Katka és edző-férje, Shane Tusup bejelentette: 17 számban, tehát az összesben elindul a Vaslady. Akkor sokan nagyot néztek, hogy ennek mi értelme van, de most kiderült, hogy nagyon is sok! Valahogy meg kellett szerezni az erőnlétet és a versenyrutint a gyakorlatilag szakadatlan versenyzéshez, tehát az események őket igazolják.

Nos, a versenyek.

A 200 vegyes tulajdonképpen kötelező győzelem volt, akkora előnnyel csapaott a célba Katinka, hogy tulajdonképpen emiatt maradt el az Európa-csúcs. Az időeredmény 2:08.11, 65 századdal rosszabb Katka saját kontinensrekordjánál. 

„Nehéz úgy hajrázni, hogy senki sincs a közelemben” – magyarázta Katinka.

A 100 méteres hátúszásban ez a veszély nem fenyegetett: akkorát kellett hajráznia Katkának, hogy – amint elmondta – a célba érkezés pillanatában még sikított is egy hatalmasat, és – megint csak őt idézve – „nindzsaként dobta be magát a célba”.

Nem hiába, mert első lett, igaz, holtversenyben a dán Mie Nielsennel. Az időeredmény 59.63 mp.

„Örülök, hogy egy perc alá kerültek, tudtam, hogy képes leszek rá. Nagyon hajtottam erre a sikerre, ez az egyik titkos kedvenc számom, szerintem látszott is, hogy mennyire örülök, jobban, mint a 200 vegyes aranyérmének. Az olyan papírforma volt, de ez nem!” – így Katka.

És a végén csattant az ostor, a 4x200 m-es gyorsváltó bronzérme képében. A Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összetételű kvartett sokáig a hatodik-hetedik helyen tempózott, de az Iron Lady 1:56.58-as utolsó kétszázzal behozta harmadiknak a csapatot. Ennél jobbat csak a győztes olasz váltó hajráembere, Federica Pellegrini (1:56.50), és a második helyezett svéd staféta harmadik úszója, Sarah Sjöström (1:55.40) úszott.

Fogalmam sem volt, hol állunk, csak úsztam, úsztam, úsztam…” – mondta hősnőnk.

Most tehát három arannyal és egy bronzzal áll, és még két erős száma, a 200 m pillangó és a 200 m gyors hátra van. 



fotók: Doba István


Hirdetések