Jenkei András, 2014.07.28. | Röplabda

Egy hét múlva „nyit” a Folyondár utcai csarnok, a Vasas Óbuda röplabdázói – kicsiktől a nagyokig – megkezdik a felkészülést az új idényre.

Jövő hétfőn a felnőtt keret tagjai mellett, már az utánpótláskorúakat is várják a szakmai stáb tagjai, igaz ez utóbbiak közül valószínűleg többen hiányoznak majd, hiszen tart még a nyár. „Úgy számolom, azért 50-60-an is lehetünk majd az első találkozón, ahol rögtön bele is vágunk a munkába. Természetesen a felkészülés alatt a saját korosztályának megfelelő technikai és fizikai képzésben részesül mindenki. Úgy tervezzük visszamegyünk egészen az alapokig, megerősítjük a már elsajátított és megtanult dolgokat, erre építve pedig majd jöhetnek az új ismeretek.” – kezdte Jókay Zoltán vezetőedző.

Annak sajnos egyre nagyobb a valószínűsége, hogy ebben a szezonban nem szurkolhatunk a Közép-európai Ligában (MEVZA) a Vasas Óbudáért. A sorozat szervezőinek gondjairól már írtunk korábban, amiket úgy tűnik nem sikerül megoldaniuk. Jelen állás szerint a két-két osztrák, valamint szlovén csapat mellett, három magyar adta be a nevezését, ami szakmai szemmel nézve nem éppen az igazi. „Jeleztük az osztrák szervezőnek, hogy legalább nyolc csapat részvételét véljük szükségesnek a ligában. Egy ideig úgy tűnt, hogy lesz is egy harmadik szlovén csapat, ám ez végül nem valósult meg. Ennek a helyzetnek az ismeretében nem csak mi, hanem a gödöllőiek sem látják értelmét az indulásnak.” – vázolta a Vasas álláspontját a vezetőedző.

A fenti bizonytalanság a magyar versenynaptár kialakítását is hátráltatja nem beszélve arról, hogy a játékoskeret végleges kialakításánál sem mindegy, hogy milyen erőpróbák várnak a lányokra ősztől.

Az augusztusi programunk azonban már végleges. A felnőttek az első hét itthoni munkája után Tiszaújvárosban folytatják, aztán újabb hét következik a Folyondárban, majd augusztus végén Kunszentmiklósra teszik át székhelyüket a lányok. „Örülök annak, hogy két edzőtáborozásra is lesz lehetőségünk. Biztos hogy jó körülmények között készülhetünk majd, hiszen mindkét helyszínen voltak már különböző szintű válogatott összetartások. A kunszentmiklósi csarnokot pedig magam is megnéztem mielőtt eldöntöttük, hogy odamegyünk. Az pedig utánpótlásunk edzéseinek szervezése szempontjából sem jön rosszul, hogy két héten át, egy csapattal kevesebb veszi igénybe a Folyondár utcai csarnokot.”

Július közepén – a tavalyihoz hasonlóan – a horvátországi Pulát is megjárta a Vasas Óbuda, igaz sokáig úgy volt, hogy csonka kerettel idén nem megyünk, ám az utolsó pillanatban változott a helyzet. „Igazi ’last minute’ utazásban volt részünk, remek feltételekkel. Az amerikai szervező hívott fel a torna kezdete előtt néhány nappal, hogy bajban vannak, már kialakították a pontos menetrendet, amikor egy csapat lemondta a részvételt. Kérte, hogy menjünk, állják minden költségünket. A szó szoros értelmében a strandról szedtem össze a lányokat. Ha nem is voltunk annyire sikeresek, mint annak idején a dán futballisták, de jól szerepeltünk, hét meccsből ötöt megnyertünk.”


                                                                                                     fotó: bringitusa.com

Nem csupánk felkészülési lehetőséget biztosította ez a torna, hiszen több, tengerentúli egyetemistákból kialakított csapat is elindult azon. „Olyan játékosokat kerestem,  akik erősítést jelentenének számunkra és van realitása annak, hogy hozzánk jöjjenek. Felvettem a kapcsolatot két lány menedzserével is, de jelen helyzetben úgy tűnik, ezek a tárgyalások okafogyottá váltak. A magyar bajnokság alapszakaszát biztos, hogy külföldi röplabdázók nélkül oldjuk meg, a rájátszás pedig még odébb van…”

Miklai Zsanett és Szabó Adrienn nemcsak parketten, hanem a homokban is vitézkedett a nyár folyamán. Egyre jobban belelendülnek a strandröplabda bajnoki versenysorozatban, hiszen a legutóbbi negyedik fordulóban már dobogóra állhattak az eredményhirdetéskor. „Buday Balázs kollégám tavasz óta kapacitálta a lányokat, hogy induljanak el. Én is pártoltam az ötletet, hiszen így legalább aktívan töltik a nyarat. Zsanin, ennek a pozitív hatása már Pulában is megmutatkozott, hiszen a strandröplabdában olyan technikai elemeket is aktívan használt, amiket eddig a teremben esetleg elhanyagolt. Szabó Adriennt felvették a TF-re, ő úgy tűnik nem nálunk folytatja.”

A csapattal kapcsolatos hír még, hogy a tavasz végén súlyos sérülést szenvedő Stefanik Orsolya már a rehabilitációs időszaknál tart, keményen és elszántan gyógytornázik. Ez azonban hosszú folyamat, Orsit jó esetben csak decemberben láthatjuk majd újra a pályán.


Hirdetések