Jenkei András, 2014.07.22. | Vívás

A kazanyi vívó vb-n sem maradtunk vasasos érmek nélkül, a férfi kardcsapat ugyanis felállhatott a dobogó legalsó fokára.

Szász Emese és Szilágyi Áron ötödik helyezéseit egyéniben egyáltalán nem tekinthetjük csalódásnak, mégis bíztunk benne, hogy a Vasas vívói nem maradnak érem nélkül az idei világbajnokságon.

A medálszerzésre először a férfi kardcsapat kapcsán kínálkozott sansz, amelynek soraiban londoni olimpiai bajnokunk mellett Szatmári András is szerepelt. Igaz, számára kissé szerencsétlenül alakult hétfői nap, hiszen a negyeddöntőben megsérült, és utána már nem is tudott többet pástra lépni.  

Pedig az első körben az ukránok ellen többek között Szatmári jó vívása is kellett ahhoz, hogy a magyar csapat egy 45-39-es győzelemmel bejusson a legjobb nyolc közé. Itt a nagyon erős olasz csapat várt a mieinkre, de ellenük is sikerült végig kézben tartani a párharcot. Szatmári például nemcsak a sérülésével, hanem olyan momentumokkal is kitűnt, mint a Montano elleni 5-0-ás asszó.

A győzelem a fentiek következtében viszonylag simán sikerült, így jöhetett a négy között Dél-Korea, immár a combjával bajlódó Szatmári András nélkül. Az ázsiaiak ellen nem sok babér termett nekünk, csak Szilágyi Áron tudott a végén asszót nyerni, de ez nem volt elég, a bronzmeccs maradt számunkra.
Méghozzá meglepetésre az oroszok ellen, akik egyrészt három egyéni világbajnokkal álltak fel, másrészt pedig élvezték a hazai közönség támogatását, így finoman szólva sem mellettünk szóltak az esélyek. Jól indult a párviadal, ám a végjátékban mégis 40-36-os orosz vezetésnél lépett pástra Szilágyi Áron, méghozzá egy régi ismerős, Kovaljev ellen. Ilyen helyzetben mondani sem kell, hogy klasszisteljesítmény kell, sőt, talán még annál is több, de Áronnak jó napja volt, a végén pedig már 45-43 állt a táblán, Magyarország javára.

A Vasas így két sportolót is adott a magyar küldöttség első érmét nyerő csapatnak. 


Hirdetések