Jenkei András, 2014.07.06. | Ökölvívás

Mindkét vasasos induló remekelt a 13-14 éves korosztály részére megrendezett EUBC „Schoolboys" Eb-n Keszthelyen.

Az ezen a héten lebonyolított rangos kontinentális versenyen – amelynek rendezési jogát a Magyar Ökölvívó Szakszövetség pályázat útján nyerte el –, Európa 26 országából 173 ifjú bokszolópalánta mérette meg magát. A korcsoport sajátosságainak megfelelően, tizennyolc súlycsoportban csaptak össze a résztvevők, köztük a két vasasos fiatal, 

Rostás Renátó a 38,5 kg-osok között négy meccset vívott és egészen a döntőig menetelt! Egy fehérorosz fiú ellen kezdett roppant magabiztosan, hiszen szinte egyetlen ütést sem szedett be a mérkőzés során. A folytatásban török ellenfél következett, akivel szemben az első menetet elveszítette, de aztán felnőtteket megszégyenítő hatalmas hajrával és szívvel fordított. Az elődöntőben a nagyon jó képességű ukrán Picsenko sem tudta megállítani őt, a „keleti” vetélytársak után pedig már nyugatra kellett figyelnie, hiszen a döntőben brit színekben versenyző Adam Hussain várta. Őellene sem vallott szégyent, ám kemény csatában alulmaradt, és így Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

„Összességében nagyon tetszett, ahogy Renátó bokszolt ezen a versenyen. A finálét talán az döntötte el, hogy Angliában már tíz éves kortól versenyeznek a gyerekek, így riválisa közel 30 éles meccset vívott (amiből húszat nyert KO-val). Nálunk egy másodéves juniornak van ekkora meccsrutinja.” – értékelt Ráth Miklós, a Vasas-Süllős öklözőinek egyik mestere.

Az 52 kg-os súlycsoportban versenyző Rostás Ármándó román és angol ellenfelet múlt felül az első két körben, aztán az elődöntőben, a tornán az aranyérmek felét begyűjtő orosz válogatott képviselőjével került szembe. Oleg Zsarkov jobbnak bizonyult nála, ám így is dobogóra állhatott az eredményhirdetéskor, ahol bronzérmet vehetett át.

Rostás Ármándó

„Ármándó remek statisztikával (18-2) érkezett erre az Eb-re, mégis nagy szerencse, hogy mi egyesületi edzők is ott lehettünk a szorító közelében, mert igencsak rászorult arra, hogy lelket öntsünk belé. Úgy vettem észre nem nagyon hitte el, hogy ebben a mezőnyben kereshet valamit. Az orosz fiúval szemben az első menetet veszítette el, aztán kiegyenlítődött a küzdelem, de az kevés volt ahhoz, hogy megfordítsa az állást.” – összegzett az edző.

A hazai rendezésű Európa-bajnokságon a magyar csapat hét érmet gyűjtött be, örömünkre ebből kettőt a Vasas öklözői szereztek.

„Nagyon büszkék vagyunk a fiúkra! Ebben az évben már többször – a diákolimpián, a Süllős-emlékversenyen, a felkészítő edzőtáborban – kellett „hozniuk” magukat, és most amikor ismét fontos volt, újra megcsillogtatták képességeiket. Olyan dolgokat mutattak, amikre majd a későbbiekben is építhetünk.” – fejezte be Ráth Miklós.


Hirdetések