Jenkei András, 2014.04.17. | Vívás

A bulgáriai Plovdivban rendezték meg a kadet és junior világbajnokságot, ahol Vasas ifjú tehetsége a magyar fiú párbajtőrcsapat tagjaként aranyérmes lett. 

A csapatverseny előtt azonban még az egyéni viadalra is sor került, ahol Bányai a legjobb tizenhatig jutott. Halla Péter tanítványa a csoportkört öt győzelemmel és egy vereséggel zárta, majd az egyenes kiesése szakaszban előbb egy új-zélandi, majd észt és egy luxemburgi vívót múlt felül. A nyolcaddöntőben a tavalyi korosztályos egyéni világbajnok kínai Sun várt rá, aki alaposan meg is lepte őt, hiszen nagyon gyorsan 12:4-re elhúzott. Zsombor innen zárkózott fel  13:12-re, ám a végére már elfogyott a lendület és búcsúzott.  Összességében a 11. helyet szerezte meg.
Három nappal később csapatban parádézott  a négy magyar fiú. A kvartett először az amerikaiakat, majd a japánokat, a koreaikat, és végül a döntőben a spanyolokat is legyőzte, és világbajnoki címet szerzett.

Halla Péter, aki a helyszínen segítette tanítványát:
- Összességében elégedett vagyok Zsombor teljesítményével, bár nem sikerült tökéletesen a felkészülése. Kicsit ingadozóan vívott, voltak nagyon jó és gyengébb asszói is. A csoportkörben például kifejezetten magabiztos volt, aztán a táblán az új-zélandi fiú ellen mégis eléggé megszenvedett. A kínai ellen a csörtén belül későn váltott a stílusán és már nem sikerült fordítania az álláson, bár így sem sok hiányzott ahhoz, hogy bejusson a legjobb nyolc közé, ami azért már elég nagy siker lett volna. A csapatban végig megbízhatóan teljesítetett.
Azt gondolom eddig jó tavaszt produkált, és még várnak is rá kihívások, hiszen a tervek szerint május elején Párizsban, majd Bernben bemutatkozhat felnőtt világkupa viadalokon is. Ezeken újabb tapasztalatokat raktározhat el. Úgy látom – ezen a vb-n is így volt – képes tanulni a vele történtekből, és ez mindenképpen jó dolog, hiszen a versenyzővé válás hosszú folyamat, egy vívónak meg kell érnie a feladatok elvégzésére.


Hirdetések