Jenkei András, 2007.05.17. | Magazin

Az úgy történt, hogy a Vasas egyszer csak bejutott a BEK legjobb négy csapata közé.

 

Nem volt ez különösebben meglepetés, hiszen a magyar vízilabda mindig is a világ legjobbjai közé tartozott, ám az angyalföldi gárda története során először lépett a nagy lehetőség küszöbére. A helyszín Berlin, az időpont pedig 1980. Az akkori rendezés szerint a jugoszláv Partizan Beograddal, a spanyol Barcelonával és a házigazda NSZK-beli Spandau 04-el kellett megmérkőznie a piros-kék legénységnek. A Vasas fantasztikus formában pólózta végig a finálét. A Partizant 9:7-re a Barcelonát 8:6-ra győzte le a Spandau ellen pedig 4:4-es döntetlent ért el, s öt pont előnnyel hódította el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.
Itthon ódákat zengtek arról a csapatról. Nem csoda. Faragó Tamás, Csapó Gábor, Kenéz György, s a többiek világklasszisok voltak, s félelmetes gárdát alkottak. 
Aztán eltelt öt esztendő. A Vasas sikert sikerre halmozott, de az újabb BEK-diadalra még várni kellett. Egészen 1985-ig, ekkor az elődöntőben újra a németek büszkesége a Spandau került az angyalföldiek útjába, és hihetetlen, feszült csatában Berlinben 8:8 lett az eredmény. Budapesten pedig 10:9-re nyert a Vasas, és bejutott a döntőbe, ahol oda-vissza meccsen a szovjet CSZKA Moszkva várt rá. Idegenben 11:11 lett, s ez már előrevetítette az újabb felejthetetlen diadal lehetőségét.  Az a budapesti visszavágó alighanem egy életre elraktározódott a Komjádi uszoda lelátóján ücsörgő drukkerek lelkében. Parádé volt az, igazi víziparádé. A Vasas 10:5-re söpörte le a szovjeteket. S mintegy háromezren ünnepelték a piros-kékeket. 
Több mint húsz éve történt ez is. Vasas-szurkoló nosztalgiázhat becsülettel. Ha sikerélményre vágyik, elég csak elhelyezkednie egy kényelmes fotelbe, aztán máris a hetvenes, nyolcvanas években találja magát, amikor a futballcsapat no meg a vízilabdázók fénykorukat élték. 
Azóta tart a vágyakozás - s a várakozás. Ki ne tudná, hogy a Vasas vízilabdázói legutóbb 1989-ben nyertek bajnoki címet. Azóta megszámlálhatatlan ezüst. 
De most olyasmi történt a horvát Jug Dubrovnik elleni BL-negyeddöntőn, amire régen volt példa. Édesapjuk elvesztése utáni gyász ellenére Steinmetz Barnabás és Steinmetz Ádám világklasszis játékának és három-három góljának köszönhetően 11:10-re nyert a Vasas, és bejuthat a négyes döntőbe. Nem lesz könnyű a dubrovniki visszavágó, mint ahogy nem lesz sétagalopp a Szeged elleni 2:2-ről induló bajnoki elődöntő sem. De mindenki bizakodik. 
A csodavárás talán a célegyenesbe ért. Ez a csapat már elég erős, érett és egységes ahhoz, hogy győzzön. Hogy győzzön a saját balsorssal kisért múltján - és bármilyen ellenféllel szemben.

 


Hirdetések