Jenkei András, 2007.04.04. | Magazin

A megrögzött Vasas-szurkoló enyhe idegrohamot kap az ezüsttől. Legyen az antik étkészlet, nagymuttertől örökölt merőkanál, vagy az Ezüst tó kincse. 

Így van ez, ha az ember újra meg újra beleéli magát, hogy most aztán arany lesz ebből, mert lehet kétszer, ötször, hétszer elbukni, döntőt veszíteni, első helyről lemaradni... 
Vasas szurkoló pontosan tudja, hogy kedvenc vízilabda-csapata 1989 óta megszámlálhatatlan finálét bukott el, ebben alighanem világelső a csapat. Csoda-e, ha nem lett kedvenc nemesfém az ezüst? 
Hát még most, a vízipóló-válogatott világbajnoki döntője után. Már nem csak a Vasast sújtja az ezüstátok, hanem a nemzeti csapatot is. Tavaly Belgrádban az Eb-n most Melbourne-ben a vb-n. Mondhatná erre bárki: igen is büszkék lehetünk mindkét világverseny második helyére, csak hát nem könnyű szívből örülni, ha mindenki aranyat vár. A kapitány a játékosok, a szurkolók, a közvélemény és persze a helyszínen szurkoló ausztráliai magyarok. 
Hogy miért nem sikerült, arról algihanem hosszú tanulmányt lehetne írni, kihangsúlyozva benne a szokásos balszerencsét, felemlítve Szívós Márton sorsdöntő helyzetben, a fináléban elrontott ziccerét. Ha a Honvéd játékosa belövi a kihagyhatatlant, tán miénk az elsőség. De ez már úgyis utólagos okoskodás.
És talán annak minősül az összeállítás kritizálása. Mert sokakat meglepett, hogy nem kerül az utazó keretbe Steinmetz Ádám. A Vasasban olykor hátán viszi a csapatot, a szurkolók imádják, kórusban kiabálják a nevét, játéka olykor a fénykorában lévő Szivós Istvánra emlékeztet. Valamiért mégis kimaradt. Azt mondják, nem volt bombaformában, s tán nem olyan szerény, mint korábban. 
Mindenesetre Kemény Dénes szövetségi kapitány szokásához híven nem indokolt, hanem Kis Gábornak és Molnár Tamásnak szavazott bizalmat. Mindkét center öt-öt gólt szerzett Ausztráliában. 
Vagy ott van Steinmetz Barna esete: a kapitány róla is lemondott, sőt igazi bekket egyet sem vitt a vilgábajnokságra, legtöbbször Fodor Rajmund töltötte be ezt a posztot. Ha van a horvátok elleni fináléban egy kőkemény védőnk... 
Hosnyánszky Norbertről is szólni kell, hiszen a magyar vízilabda egyik legnagyobb ígérete, sőt már több is annál. A tavalyi sevillai Európa-bajnokságon végig kimagasló teljesítményt nyújtott újoncként a legjobbak közé tartozott. Most ő sem kapott bizalmat, egyszer láthattuk, amint félszeg mosollyal szakkommentátorkodik a Telesport stúdiójában. 
Badarság, s elfogultság lenne azt állítani, hogy velük, az itthon hagyott Vasas-játékosokkal aranyérmet nyert volna a magyar válogatott. Kemény Dénes rendszerint tudja mit csinál, az más kérdés, hogy a Honvéd erőfölénye erősen érződik a válogatott összeállításánál is. Ez ellen egyetlen recept van: a megunt ezüstöt lecserélni aranyra. 


Hirdetések