2013.11.14. | Aerobik-Fitnesz
November elején Franciaországban rendezték meg az Európa-bajnokságot, amelyen a magyar küldöttség tagjaként a Vasas három versenyzője is eredményesen szerepelt.

A vasasos lányok az aerodance kategória csapatversenyében voltak érdekeltek. Balog Bíborka, Kolozsvári Anna és Kangyal Réka, öt másik lánnyal kiegészülve először a selejtezőben lépett színre, és ezt az akadályt sikerrel is vették.

Még mielőtt azonban rátérnénk a döntőre, érdemes pár szót ejteni magáról a kategóriáról, hiszen az Aerodance még a sportágban jártasak számra is újdonság. Ebben műfajban kevesebb a kötött elem, viszont szabadon lehet akrobatikázni, tehát jóval összetettebbek a produkciók, amivel a nézők határozottan jobban járnak. Sokan úgy tartják, hogy az aerodance lehet az a kategória, amely leghamarabb felkerülhet az olimpiai versenyszámok közé. A hangulatra Arquesben sem lehetett panasz, a franciáknál komoly presztízse van a sportágnak, ez abból is látszott, hogy rendre megtelt a háromezer fő befogadására képes tornacsarnok, ahol a versenyszámok zajlottak.

A vasasos lányokkal felálló magyar csapat tehát a fináléba küzdötte magát, és itt sem adták alább, egészen a negyedik helyig jutottak, ami mindenféleképpen bravúrosnak tekinthető szereplés.
Osztja ezt a véleményt Dóczi Dorka, a Vasas szakosztály-igazgatója is, aki természetesen ott volt Franciaországban a lányokkal:
- Rendkívül büszke vagyok rájuk, a döntőbe jutás volt a cél, de a csapat ezt is túl tudta szárnyalni. Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen négy különböző klubban készülnek a versenyzők, így nagyon sok áldozattal járt a közös edzése megoldása, már a kvalifikációért is keményen kellett küzdenünk. Külön szeretnék köszönetet mondani Szloboda Évának, honvédos edzőkollégámnak, akivel nagyon jól tudtunk együtt dolgozni.

Az elért eredmény alapján egyértelműen megérte a rengeteg erőfeszítés, hiszen a vasasos sikereken túl az egész magyar aerobik sport kiemelkedően teljesített a kontinensviadalon. Sőt, maga a sportág is elért egy komoly eredményt, hiszen most dőlt el, hogy az Aerobik sportág felkerül a European Olympics Games programjába, ami gyakorlatilag a rendes olimpia előszobájának tekinthető.

Végezetül pedig pár szó a mi főszereplőinkről, a vasasos lányokról: Kolozsvári Anna és Kangyal Réka már rutinos versenyzőnek számítanak, hiszen számos korosztályos világversenyen vettek részt korábban, előbbi már edzőként is segíti a Vasas aerobik szakosztályát. Balog Bíborka újonc volt ezen a Eb-n, de ahogy az eredmények mutatják, ez cseppet sem okozott neki problémát.

A hogyan továbbra ismét Dóczi Dorka adta meg a választ: - Jövőre Mexikóban rendezik a világbajnokságot, de az még nagyon messze van, sok mindennek össze kell jönnie ahhoz, hogy egyáltalán kijussunk. Az mindenesetre látszott ezen az Európa-bajnokságon is, hogy a magyar aerobik sport a világ élvonalába tartozik. 

dan   


Az Aerodance kategóriában 4. helyezett magyar csapat névsora:
Balog Bíborka, Kolozsvári Anna, Kangyal Réka (Vasas SC), Bucsánszki Linda, Katona Enikő, Nagy Erika (BHSE), Kiss Gabriella (Debrecen), Patai Réka (Pulzus 60)

 


Hirdetések