Nagy Dániel, 2023.09.15. | Röplabda

Sikeres évadot zártak a nyár elején az utánpótláskorú röplabdázóink, akik már gőzerővel készülnek az októberi idénykezdésre. Szakosztályunk szakmai igazgatójával, Kőnig Gáborral beszélgettünk a start előtt.

Emlékezetes diadalokból nem volt hiány a 2022/2023-as évadban a röplabdaszakosztályunk háza táján: az Extraligát nyerő felnőttek mellett az utánpótlás sem akart nagyon „lemaradni”, a fiatalok minden korosztályban bizonyították a tehetségüket, amely több bajnoki címmel és dobogós helyezéssel is párosult.

Az U13-as és az U15-ös is együttesünk is tarolt, egyaránt hibátlan mérleggel nyerte meg az élvonalbeli bajnokságát, de az U17-esek ezüstérme is szépen csillog. Nem beszélve a javarészt 16-18 éves játékosok által alkotott fiókcsapatunkról, amely az NB I-ben vitézkedett, nem is akárhogyan: a lányok erős és rutinos mezőnyben értek oda a harmadik helyre az évad végén Kőnig Gábor vezetésével, aki egyben a szakosztály szakmai igazgatójaként is segíti a röplabdázóinkat.
 


 

A szakember a nyáron szövetségi edzői feladatokat is ellátott, előbb a szlovéniai EYOF-on irányította a magyar csapatot, majd az részben hazai rendezésű U19-es vb-n vezette a magyar röplabdázókat, akik között több Vasas-játékos is szerepelt.

„Minden kiemelem, hogy remek szakmai munka folyik a szakosztályunkban, így nem véletlen, hogy eredményekben is megmutatkozik a stáb és a fiatalok munkája. Az utánpótlásban persze nem az a legfőbb célunk, hogy minden bajnokságot megnyerjünk, de ha megfelelően foglalkozunk a játékosokkal, az a legtöbbször kifizetődik – mondja Kőnig. – Ameddig a versenyszabályzat alapján van lehetőségünk fiókcsapatot indítani az NB I-ben, addig élünk vele; az új évadban is ott lesznek a második vonalban a fiataljaink. A cél, ezzel annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy a játékosok a korosztályos bajnokságnál eggyel fentebbi lépcsőfokon pallérozódjanak az élvonal előtt, hiszen minél több saját nevelésű röplabdázónak szeretnénk majd helyet adni az első csapatban. Minimális változások történtek, van, aki eligazolt a klubtól, és olyan is, aki a legnagyobb örömünkre már az Extraligás együttesünkkel készül. Az NB I-es keret javarésze viszont ugyanaz, mint az előző évadban.”

A szakember hozzáteszi, a nyári nemzetközi események is sokat jelentett a fiatalok fejlődése szempontjából.

„A világversenyeken biztosan kamatoztatták, amit a klubjaikban megtanultak, az ősszel pedig az is sokat segíthet majd nekik, amiket a válogatottban tapasztaltak. Van még hova fejlődni, de szépen haladnak a lányok, hasonló lendülettel készülünk az új idényre is, ami októberben kezdődik majd az összes korosztálynak.”


Hirdetések