Jenkei Dániel, 2023.05.30. | Vívás

17 éves kardozónk az U23-as mezőnyben is maradandót tudott alkotni.

Budapesten, a Ludovikán rendezték a legidősebb vívókorosztály Európa-bajnokságát a mögöttünk hagyott napokban, Spiesz Anna pedig az idei kiemelkedő világverseny-eredményei után itt is tett arról, hogy ne maradjunk vasasos érem nélkül.

Női kard egyéniben versenyzőnk egészen a legjobb négyig menetelt, ahol a későbbi győztes bolgár Ilijeva tudta csak megállítani, de 17 évesen U23-ban egy bronzérem is igencsak megsüvegelendő teljesítmény.

Anna úgy nyilatkozott a verseny után, hogy a junior vb-bronz után ez az érem is nagy boldogság számára, igaz, evés közben jön meg az étvágy, így az elődöntőt azért sajnálja, de összességében, figyelembe véve, hogy előérettségis időszakra esett ez a világverseny számára, tényleg nem lehet oka a panaszra.

 


fotók: hunfencing


Ugyanitt egyébként Domonkos Emese, a másik nagy kardreménységünk a 26. pozícióban végzett, és hát neki is bőven van még ideje előrébb lépkedni majd az évek során.


A lányoknak ezúttal a csapatverseny a kellő rutin híján még nem sikerült maradandóra, ott a kilencedik pozícióban végeztek.

Hiányérzetünk pedig az U23-as Eb kapcsán elsősorban Rabb Krisztián miatt lehet, aki számára fontos lett volna nagyon ez a viadal, de végül betegség miatt sem egyéniben, sem csapatban nem tudott pástra lépni ifjúsági olimpiai bajnokunk.

 

Spiesz Anna remek teljesítménye kapcsán ezúttal edzőjétől, Kósa Miklóstól kértünk elemzést:

- Valóban nagy fegyvertény Anna szezonja kapcsán, hogy valamennyi világversenyén döntőbe tudott kerülni, azaz a legjobb nyolc között vívhatott, a junior vb-n és most az U23-as Eb-n pedig a dobogós helyezés is összejött. Nem beszélve a csapatban elért aranyérmekről. Ez mindenképpen azt mutatja, hogy Anna kiegyensúlyozott és szépen fejlődik. Itt most a Ludovikán az Eb-n kifejezetten erős mezőny jött össze, csak azok a versenyzők hiányoztak, akik csapatban esélyesek az olimpiai kvalifikációra, de így is nagyon kellett küzdeni a helyezésekért. A bolgár lány, aki megverte Annát az elődöntőben, például nyolc-kilenc éve ott van a nemzetközi mezőnyben, és ezen a szinten egy rutinos és kiemelkedő vívónak számít. Ezekben az asszókban még nagyobb hitre van szüksége Annának, hiszen ezeket az ellenfeleket is el lehet kapni. Egyébként ha a tágabb képet nézem, akkor továbbra is azt tartom fontosnak, hogy a versenyzőm először a saját korosztályában váljon meghatározó vívóvá, utána pedig a kellő önbizalom birtokában tud felfelé lépkedni. Észnél kell lenni, hiszen látjuk, hogy egy-egy világkupa-versenyen nagyon fiatalok is tudnak kiemelkedőt nyújtani manapság női kardban a felnőtt mezőnyben, Anna is rögtön az első ilyen versenyén harminckettő közé jutott pár hete, de nem szabad túlversenyeztetni sem egy ennyi idős sportolót, mert az utána üresjáratokhoz, negatív élményekhez vezethet. Mi a magunk részéről tehát továbbra is kellő óvatossággal, fokozatosan építkezünk, ha pedig jön a lehetőség, akkor úgyis lesz módja Annának a felnőttek között is megmutatnia magát előbb vagy utóbb.
 

 


Hirdetések