Gy. Szabó Csilla, 2023.05.06. | Tenisz

Karrierje első junior ITF-tornagyőzelmét aratta egy hete Székesfehérváron Nemcsek Gréta, s pénteken már újabb páros diadalt ünnepelhetett, ezúttal Csehországban, az egyes kategóriás U14-es Most Open-en. A Vasas Körmöczy Teniszakadémia tizenhárom esztendős játékosa három hét alatt huszonegy meccset játszott, s ebből csupán négyet veszített.

A korosztályos európai ranglista pillanatnyilag tizenötödik helyezettje az április elején, Balatonfüreden megrendezett fedett pályás U14-es ob előtt még meccshiánnyal küzdött mestere, Bocskay József szerint. A helyzet azonban lényegesen megváltozott, azóta szinte megállás nélkül jár versenyről versenyre. A Sori Kupával indult a nagy menetelés, a 2-es kategóriájú U16-os Tennis Europe-viadalon egyesben az elődöntőig jutott, párosban pedig a döntőig. A Vasas Körmöczy Teniszakadémia másik nagy reménysége, Benke-Giosanu Izabella oldalán, a korosztályos ob-győztes Kálmán Luca, Mihálka Anna párostól szenvedett csak vereséget.

„Soroksáron három meccset nyert, s már az első sem volt könnyű, a második fordulóban, Kardos Lora ellen pedig kifejezetten nehéz volt, hiszen egy presztízsmeccsen mindenki elvárta tőle a győzelmet – tekintett vissza az áprilisi, hazai TE-tornára Bocskay József. – Szerencsére Gréti jól kezelte a helyzetet, szépen felépítette a játékát és megcsinálta a pontokat. Az elődöntőben viszont szett öt-négyről kapott ki, elsősorban azért, mert belekerült egy negatív gondolati  spirálba. A találkozó után ezt alaposan átbeszéltük, ő megértette a helyzetet, s a következő héten kijavította a hibát. A nála akár négy évvel is idősebb juniorok között szabadkártyával került fel a főtáblára és egy nagyon jó belgát vert az első fordulóban három szettben. De még a győzelemnél is büszkébb vagyok arra, hogy az elveszített első szettet követően képes volt váltani, beljebb lépett a pályára, ha kellett feljött a hálóhoz, nem hagyta ellenfelét hátul játszani. A következő fordulóban úgy nyert, hogy nem teniszezett igazán jól, viszont szó nélkül tette a dolgát. Számomra ez egy fontos pillanat volt, hiszen a mi sportágunkban ritkán lehet életünk formáját kifogni, viszont a többi, szürkébb napon is hozni kell a győzelmeket.”

A negyeddöntőben a torna első kiemeltje, a három évvel idősebb Molnár Kitti következett. S bár Gréti végül 6:4, 6:1 arányú vereséget szenvedett, nagyszerűen felvette vele a versenyt. Bocskay József szerint csupán idő kérdése, s nem is sok időé, hogy tanítványa mikor tudja megbízhatóan hozni ugyanezt a szintet.  Párosban, Bíró Melinda oldalán ugyanakkor minden a legjobban alakult, szettveszteség nélkül nyerték a tornát, s ezzel a Vasas teniszezője első junior ITF-győzelmét aratta.


Mesterek és tanítványuk a székesfehérvári győzelem után: Bocskay József, Nemcsek Gréta, Bíró Melinda és Kiss György

„Párosban számítottam a jó szereplésre, hiszen Melinda nagyon jó játékos és mint kiderült nemcsak a pályán kívül, de azon belül is nagyszerűen megértjük egymást – értékelte székesfehérvári győzelmét Nemcsek Gréta. –  Természetesen nagyon örülök az első juniorgyőzelmemnek, ráadásul csupa jó érzés köt hozzá, hiszen Melivel szépen felépítettük a játékunkat. Jó hogy éppen vele jött össze ez a siker. Egyesben a sorsoláson is múlt, hogy a negyeddöntőig jutottam, örültem neki, hogy az első körben nem nyomban Kitti ellen játszottam. Persze így is nagyon kellett figyelnem, a belga lány nagyon jól játszott, de a soroksári nyert meccsek kellő önbizalmat adtak. A másodikban valóban nem játszottam jól, de amikor variáltam a játékot, az ellenfelem szerencsére rendre belehibázott. Kitti ellen az első szettben volt több esélyem, amit tudtam megtettem, a fontos helyzetekben azonban ő volt a jobb. A másodikra elfáradtam, hiszen ő irányította meccset és nagyon sokat kellett futnom. Az általa diktált gyorsabb ritmusban fél- háromnegyed szettig bírtam a tempót. Veszítettem ugyan, de nagyon sokat tanultam is. Ez az a szint, amelyre hamarosan el szeretnék jutni.”

Mester és tanítványa nem sokáig ünnepelhette a mérföldkőnek is tekinthető első juniorgyőzelmet, hiszen már utaztak is tovább Mostba, ahol egy 1-es kategóriájú U14-es Tennis Europe viadalon folytatta menetelését. Egyesben a negyeddöntőig jutott, párosban, a cseh Slamenikova oldalán pedig megnyerték a tornát.

„Nagyon sajnáltam a csütörtöki egyest, de a hét elején alig bírta lábra állni a fáradtságtól, ahhoz képest egészen jól ment, párosban pedig a viszonylag nehéz sorsolás ellenére is jól szerepeltünk” – jegyezte meg Nemcsek Gréta.

Bocskay József szerint is fáradtan érkeztek a cseh viadalra, de a negyeddöntős vereség nem csak ezen múlt. A nyolcaddöntőre már sikerült Grétinek nagyjából regenerálódnia, viszont a cseh Duliková ellen teljesen befeszült a nullára elveszített első szettben, jóllehet több gémlabdája is volt. Fiatal játékosunk nem értette, hogy mit történik vele, mégis küzdött, hajtott és 6:3-ra hozta is a második szettet.

Ahogy ritmust váltott, ejtett, variált, azonnal megfordult a meccs, a harmadik szettben azonban ismét pillanatok alatt elhúzott az ellenfél. Gréti ekkor beleengedte magát az ütésekbe és fordítani tudott. A tiebreakben négy meccslabdája volt, de végül nem sikerült a továbbjutás. Ennek ellenére nagyon elégedett vagyok vele, és a harcosságát, pozitív hozzáállását emelném ki, valamint a kitartását. Nagyszerű sorozat áll mögötte, s ebben az életkorban a győzelmeknél fontosabbnak tartom a teljesítményt és a folyamatos fejlődést. Bár ezúttal a meccsmérlegére sem lehet panaszunk – zárta értékelését Bocskay József, aki hétfő délutánig adott pihenőt játékosának, hiszen kedden már Pöstyénben játszik egy újabb 1-es kategóriás U14-es Tennis Europe tornán. A párost azonban biztosan ki fogják hagyni, hiszen Gréti most már egyértelműen a túlterhelés állapota felé halad. A Vasas szakembere szerint harmadik kiemeltként az első két fordulóban meg kell próbálnia minél gyorsabban lezárnia a meccseit, s ezzel több időt adni magának a verseny alatti töltődésre. Május végére, június elejére viszont kevesebb tornát terveznek, s abban bíznak, hogy a júliusi korosztályos csapat, illetve egyéni EB-re egy újabb szintet lépve tér majd vissza.


Hirdetések