Nagy Dániel, 2023.03.17. | Birkózás

A dobogó harmadik fokára állhatott fel klubunk birkózója, a még csak 20 éves Pók Karolina (68 kg) a bukaresti U23-as Európa-bajnokságon; a sikerrel kapcsolatban a fiatalt és szakosztályunk edzőjét, Wöller Ákost is kérdeztük.

Egy vasasos indulónak szurkolhattunk a bukaresti U23-as birkózó Európa-bajnokságon: a 20 esztendős Pók Karolina még juniorkorúként bizonyíthatott szerdán és csütörtökön a 68 kilogrammosok mezőnyében.

Az első versenynapján a negyeddöntőben kezdett, és nagyjából egy perc alatt tussal győzte le a spanyol Marta Ojeda Navarrót. A legjobb négy között viszont útját állta a szlovákiai Molnár Zsuzsanna, így másnap a bronzéremért léphetett szőnyegre Nigar Mirzazada ellen; Pók remekül birkózott az azeri ellen, magabiztos, 10–2-es sikerrel szerezte meg a harmadik helyet.

„Nem akartam csalódást okozni a klubomnak és magamnak sem, az érmet céloztam meg a verseny előtt; nem akartam üres kézzel befejezni – emlékszik vissza az immár Eb-bronzérmes sportolónk. – Jól alakult a sorsolásom, de az elődöntőt szoros küzdelemben elvesztettem. Picit szomorú voltam utána, de gyorsan összekaptam magamat, és maximálisan felkészültem az azeri ellenfelemre az elődöntőben. Ákossal többször is beszéltem, sokat segített, bejöttek a tanácsai; hittem magamban, és végül sikerült. Rendkívül boldog vagyok!”
 


Mosoly a dobogón – Pók Karolina (jobbról a második) bornzérmes az U23-as Eb-n (Forrás: UWW)
 

„Nagyon örülünk az éremnek, ez a siker rengeteget jelent Karolinának és az egész szakosztálynak is – mondja Wöller Ákos. – Hozzá kell tennem, hogy még csak húszéves, így neki a fő eseménye a junior Európa-bajnokság lesz; bízom benne, hogy azon is dobogóra állhat majd, meglesz rá az esélye. A sorsolása szerencsés volt, a szemszögéből, ám ez nem von le az érdemeiből, hiszen azzal is élni kell. A sebessége hagyott kívánnivalót maga után, technikai és taktikai szempontból is sokat kell még fejlődnie, ettől függetlenül ügyes volt, szívvel-lélekkel küzdött. A legfontosabb az volt, hogy tapasztalatot szerezzen; az, hogy három mérkőzést is vívhatott egy ilyen kaliberű világversenyen, óriási pozitívum a jövőjére nézve, az érem már csak ráadás.”

U23-as Európa-bajnokság (Bukarest):

Negyeddöntő:
Pók Karolina–Marta Ojeda Navarro (spanyol) tus 4–0-nál
Elődöntő:
Molnár Zsuzsanna (szlovákiai)–Pók Karolina 5–3
Bronzmérkőzés:
Pók Karolina–Nigar Mirzazada (azeri) 10–2

Hirdetések