Gy. Szabó Csilla, 2023.01.10. |

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit decemberben a Vasas SC felújított síháza, így a sífutók, és szánkózok is kiváló körülmények között hódolhatnak mostantól kedvenc időtöltésüknek. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően, a Normafa és környéke ismét a kirándulók és a téli sportok szerelmeseinek kedvenc helyévé vált, síházunk megújulása is ezt a folyamatot zárta. Utóbbi a jövőben nemcsak versenyzőink felkészülését szolgálja, de a nagyközönség felé is nyitni kíván.

A Vasas Síházát üzemeltető Wintersport Kft. a versenysporthoz is több szállal kapcsolódik, hiszen ügyvezetője, Tóth Etre, egyben síszakosztályunk vezetője is, helyettese Krakler Kata, pedig a Pasaréti, a Normafa, valamint a decemberben megnyitott Balatonfüredi Síiskolát irányítja. Ezért tartják mindketten fontosnak a tömegbázis kialakítását, ráadásul a téli sportok terén hazánk továbbra sem rendelkezik biztos és erős utánpótlással.


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

 

„A síháznak kettős profilja lesz, egyrészt méltó edzéskörülményekhez jutottak a Holló Miklós által vezetett vasasos sífutók, az amatőrök megnyerésével pedig nekik szeretnénk a mostaninál biztosabb hátteret kialakítani – tudtuk meg Krakler Katától, aki maga is elismert síoktató, így ez utóbbiak is a lehető legjobb kezekbe kerülnek a Normafánál. – Miki bácsitól is tudom, hogy egyre kevesebb gyerek akar versenyezni, a szülők idegenkednek a sok elfoglaltságtól, s bizony a síterepek, még a Normafa is, kiesik a mindennapi életvitel helyszíneihez képest. Ez még akkor is így van, ha egyébként itt szuper körülmények várják őket, s kevés olyan fővárost említhetek, ahol ilyen közel lehetünk a természethez. Mi ezen a helyzeten szeretnénk javítani azzal, hogy az erre járókat megismertetjük a sífutás alapjaival és kedvet ébresztünk bennük a folytatásra. Ráadásul oktatóink is a Vasas edzői, illetve egykori versenyzői, így a mi felügyeletünkkel biztosak lehetünk abban, hogy jó technikát sajátítanak el, amire később, immáron szakosztályi keretek között is könnyebb építkezni.”

 

Megfelelő hóviszonyok esetén a Vasas Síház az alábbi szolgáltatásokkal várja a téli sportok iránt érdeklődőket a Normafán:
- sífutó-felszerelés bérlés
- sífutás-oktatás
- szánkóbérlés

Bővebb információ az aktuális lehetőségekről a 06 70 376 0634-es telefonszámon kapható.

 


Az avatást szolgáló piros-kék szalag elvágásában klubunk síszakosztályának szakemberei és nagyjai egyaránt részt vettek

 

Krakler Kata azonban oktatás alatt nemcsak a szigorúan vett síelő mozdulatok megtanítására gondol, de egyfajta viselkedési forma, etikett elsajátítására is. A sí- és sífutó pályáknak saját szigorú házirendjük van, amelyről a Normafához látogatók közül sokan még nem is hallottak. Így történhet meg az, hogy a szánkózók a sífutók számára jól előkészített, precízen lefektetett pályákra tévednek, vagy a nyomvonalat játék kismotorral, illetve a sétáló kutyákkal teszik használhatatlanná. Pedig a jelenlegi kialakítás mellett a Normafánál sífutó, szánkózó vagy kiránduló egyaránt jól megfér egymás mellett.

„Szeretnénk, ha az idejárók megtalálnák helyüket a sífutó- illetve szánkópályán, és elsajátítanák ennek sajátos szokásrendjét is. A síház felújítása ugyanakkor azért is óriási lépés, mert a szülők szívesebben engedik úgy órára a gyermeküket, ha a várakozás közben ők is kulturált körülmények között fogyaszthatnak el egy kávét, vagy kényelmesen dolgozhatnak a laptopjukon. De ha csak gyönyörködni szeretnének a városra nyíló teraszunkról, ahonnan kislányuk, kisfiúk első havas próbálkozását is nyomon követhetik, azt is megtehetik. Ma már mindenki számára fontos a jó infrastruktúra, az igények ezen a téren is emelkedtek. Úgy gondolom, hogy ezeknek most már mi is maximálisan megfelelünk, a klubházban minden méretben, vadonatúj sportfelszerelésekkel várjuk az érdeklődőket, akik reményeink szerint már az oktatóval eltöltött első másfél óra után a visszatérés lehetőségén fognak gondolkodni” – foglalja össze a síház kínálatát Krakler Kata, aki szerint a Normafa rehabilitációjával, vagyis a park kialakításával és bővítésével, a fogadó- látogató- és információs központ létrehozásával, a színvonalas éttermekkel, tájba illeszkedő pavilonokkal, rekortán futópályával és az autók kitiltásával a sportolók és kikapcsolódni vágyók számára ideális környezet jött létre Budapesti történelmi kirándulóhelyén.
 


S bár a telek hazánkban is egyre enyhébbek, a Budai-hegységben szerencsére kedvezőbb a helyzet, hiszen mindig 4-5 fokkal hidegebb van, mint lejjebb. Ha éppen esik is a városban, télen fent ilyenkor már többnyire havazik. Ennek ellenére a modern hóágyuk használatától sem lehetett eltekinteni, igaz, ezek csak nulla fok alatt indíthatóak be. Éppen ezért az igazán nagy munka akkor kezdődik, amikor negatív értékeket mutat a hőmérő. Ilyenkor a Normafa Park munkatársai éjt nappallá téve készítik a havat, az igazán télies napok minden percét kihasználják.
 

 

Mikó Gergely igazgató irányításával ilyenkor megállásnál nélkül dolgoznak a gépeket kezelő szakemberek, akár hajnalban is beindítják őket, ha úgy alakul az időjárás. Nekik is köszönhető, hogy az immáron minden igényt kielégítő körülmények között, kiváló minőségű hóval várhatjuk a téli sport szerelmeseit az új síházban” – tette hozzá Krakler Kata, aki optimistán várja, hogy a hőmérő higanyszála minél előbb a nulla fok alá süllyedjen a megújult Normafán.

 


Hirdetések