Gy. Szabó Csilla, 2023.01.10. | Klub

Pap Biankát, a Vasas paralimpiai bajnokát idén is az Év fogyatékos női sportolójának választotta a hazai sportújságíró társadalom. Katona Renáta a világbajnok női kardcsapattal ért fel a csúcsra a hétfő esti Év Sportolója Gálán. Az Operaházban rajtuk kívül Szilágyi Áronért izgulhattunk, aki tavalyi győzelmét követően idén is a legjobb három közé került a férfiak versengésében, a kardcsapat tagjaként pedig az egyéni sportágakban meghirdetett az Év csapata elismerés megszerzéséért volt harcban.

Szilágyi Áron és Pap Bianka tavalyi „kettős győzelmét” követően csak a legoptimistább Vasas-drukkerek számíthattak arra, hogy sportolóink idén is duplázni fognak a hazai sportújságírók szavazatai alapján meghirdetett rangos versengésben. Különösen Szilágyi Áron esetében volt nagyon kiélezett a csata, hiszen Liu Shaoang sporttörténeti egyéni aranyérmet szerzett a téli olimpián, Milák Kristóf pedig úgy nyert két világbajnoki címet a hazai rendezésű világbajnokságon, hogy 200 méter pillangón saját világrekordját döntötte meg. Áronnak is nagyszerű éve volt, hiszen 2022-ben lett teljes az éremkollekciója, az eddig hiányzó egyéni világbajnoki címét is megszerezte. A kajakozó Eb-n és vb-n duplázó Kopasz Bálint, valamint a világ- és Európa-bajnok tekvandozó Salim Omar Gergely fel sem fért a szűkített hármas listára… Végül Milák vehette át a díszes trófeát.

De nem voltak könnyebb helyzetben a hölgyek sem, hiszen az egyéni sportágak csapatai között a Katona Renátával felálló női kardválogatott ellenfele a világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint, Nádas Bence kajak kettes, valamint a Szilágyi Áron nevével fémjelzett kontinensbajnok, vb-ezüstérmes férfi kardcsapat volt.

„Olyan erős a mezőny, hogy én egyáltalán nem számítottam arra, hogy minket választanak a legjobbnak – tudtuk meg a díjátadót követően Katona Renátától, aki szerint a magyar sportolók olyan fantasztikus eredményeket értek el 2022-ben is, hogy már az év sportolója címre jelöltek közé kerülni is dicsőség. – Maga a gála is óriási élmény volt számomra, ilyen fantasztikus közösség tagjának lenni, bizony felemelő érzés. Ennek a címnek azért is örülök, mert nagyon szeretek csapatban vívni, egészen különleges érzés egymásért és egymást segítve harcolni. A világbajnoki cím ráadásul tényleg igazi csapatmunka eredménye, annyira együtt voltunk, hogy szinte olvastunk egymás gondolataiban. Természetesen egyenként is jók vívók vagyunk, de így együtt vagyunk csak igazán erősek.”


Katona Renáta (balról) számára a gála is óriási élmény volt, nemcsak a győzelem 

 

Katona Renáta mestere, Dr. Boros György, tanítványával ellentétben igenis számított arra, hogy a kardozó hölgyek nyerik idén a legjobb csapatnak járó elismerést:

„Sporttörténeti aranyérmet nyertek a lányok Kairóban, ezért számomra egyértelmű volt az elsőségük. Akkor lettem volna meglepve, ha ma este valaki megelőzi őket. A világbajnokság az már más eset, a vb-győzelemre magam sem számítottam. Az a siker mindenkit meglepett. A csapategység hozta meg azt a fantasztikus eredményt, úgyhogy nagyon is itt volt a helyük a lányoknak ebben a kategóriában.”

Az ünneplés azonban nem tart sokáig Katona Renáta és edzője számára, hiszen mindkettőjük szeme előtt az olimpiai kvalifikáció lebeg.

„Áprilisban kezdődik a versenyfutás a helyekért, nagyon szeretnénk kijutni az ötkarikás játékokra és ott is jól szerepelni. Szerencsére jól állunk a világranglistán, alig várom, hogy ismét a páston küzdhessünk” – beszélt a folytatásról Katona Renáta.


Pap Bianka a győzelem pillanatában is megőrízte végtelen szerénységét
 

A 2022-es év legjobb női fogyatékos sportolói között nem véletlenül volt ismét a legjobb három között Pap Bianka. A júniusi paraúszó világbajnokságon egyenesen remekelt, két arany és két ezüstéremmel tért haza Madeiráról. Csak az gyengíthette esélyeit, hogy tavaly is őt találták a legjobbnak. A sportújságírók számára azonban ez nem volt kizáró ok, s ismét Biára esett a választás. A Vasas kiemelkedő paraúszója pedig nem kisebb személyiségtől vehette át a díjat, mint, a 11-szeres paralimpiai bajnok, 16-szoros világbajnok, látássérült alpesí síző Farkas Henriettától. A Vasas sportolója beszédét is azzal kezdte, hogy a szlovákiai magyar sportolót méltatta. Farkas Henriettát egyesen a példaképének nevezte és óriási sportemberként jellemezte. Hasonló szerénységgel beszélt érzéseiről honlapunknak is a gálát követően. Igaz, ekkor már az egyik riválisát Konkoly Zsófiát dicsérte:

„Őszintén bevallom, azt hittem Zsófi nyeri az év fogyatékos női sportolója címet, mert szerintem a tokiói évem erősebb volt a tavalyinál. Tényleg nem számítottam a győzelemre, különösen úgy nem, hogy most már a sport mellett az egyetem is fontos része az életemnek. De az az igazság, hogy a tanulás láthatóan nagyon jó hatással van a sporteredményeimre. Kiegyensúlyozott és boldog vagyok, s ettől az úszás is jobban megy. Köszönöm a sok segítséget, különösen a Vasasét, a klubomra ugyanis mindig számíthatok!”

A színvonalas díjátadó gála végén is megdobbant a Vasas-szív, hiszen az év csapata versengésben a két labdarúgó együttes, a Ferencváros és a férfiválogatott mellett, a Sopron Basket női kosárlabdázói jutottak a legjobb három közé. Utóbbi első magyar klubként nyerte meg az Euroligát, soraiban három korábbi akadémistánkkal. Határ Bernadett, Sitku Zsuzsanna és Varga Alíz pedig még a győzelem idején sem feledkezett meg arról, hogy Pasaréten nevelkedett. S bár ők is sporttörténeti sikert értek el 2022-ben, végül a Marco Rossi által irányított labdarúgó-válogatottat találták a legjobbnak.


A soproni kosarasok, köztük a Pasaréten nevelkedett Határ Bernadett (középen) sporttörténi győzelmet arattak tavaly az Euroligában

Számítottunk arra, hogy férfi labdarúgó csapatokkal szemben, egy magyar voksolás során nem lesz sok esélyünk, éppen ezért nem is lepődtem meg a végeredményen. Az Euróliga győzelem azonban a miénk, s ez olyan hatalmas örömet okozott nekünk, amely hosszú évekre elegendő motivációval szolgál a számunkra” – mondta a gálát követően Határ Bernadett, aki a Vasas Akadémia legnagyobb büszkesége, hiszen kevesebb mint két évvel ezelőtt, a világ legrangosabb ligájában, a WNBA-ban is bemutatkozhatott, s ma már vitathatatlanul Európa egyik legjobb centerének tartják.


Fábiánné Rozsnyói Katalin világverő tanítványai körében vehette át az életműdíjat

Az Év sportolója gála fénypontja minden alkalommal az életműdíj odaítélése. A Magyar Sportújságírók Országos Szövetsége által alapított különleges elismerést idén Fábiánné Rozsnyói Katalin Prima Primissima díjas olimpiai ezüstérmes kajakozó, mesteredző kapta. Tanítványai tizenegy olimpiai, nyolcvannégy világ- és hetven Európa-bajnoki érmet szereztek, s ő az első magyar edző, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság életműdíját elnyerte. A magyar kajak-kenu sport kiemelkedő szakembere nyugdíjba vonulása előtt éveken át dolgozott klubunknál.

Valamennyi díjazottnak és jelöltnek szívből gratulálunk a Vasas család nevében!

KATEGÓRIÁNKÉNTI GYŐZTESEK AZ ÉV SPORTOLÓJA GÁLÁN

Az Év E-sportolója
Torzsás Ádám „Torzsi”

Az Év szabadidős sporteseménye
Balaton-átúszás

Az Év sportpillanata
Kristoffer Zachariassen gólja a Monaco elleni Európa-liga-mérkőzésen, amivel a Ferencváros megnyeri csoportját

Az Év fogyatékos csapata
Női kerekesszékes vívóválogatott

Az év fogyatékos női sportolója
Pap Bianka (paraúszó)

Az év fogyatékos férfi sportolója
Kiss Péter Pál (parakajakos)

Az év csapata – hagyományos csapatsportok
Magyar labdarúgó-válogatott

Az év csapata – egyéni sportágakban
Női kardválogatott (Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca)

Az év edzője
Marco Rossi (a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya)

Az év női sportolója
Kozák Luca (atléta, Európa-bajnoki ezüstérmes 100 m gátfutásban)

Az év férfi sportolója
Milák Kristóf (úszó)

Fotók: MSÚSZ/ Cseh Péter, Czerkl Gábor és Halmágyi Zsolt
 


Hirdetések